IN MEMORIAM BRANKO LENTIĆ

IN MEMORIAM BRANKO LENTIĆ

15. veljače, 2018.

 

U Zagrebu je u 80. godini života preminuo HRT-ov doajen, ugledni dokumentarist te prvi ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Branko Lentić. Rođen je 1938. godine u Milni na Braču, a školovao se u Sinju i Zagrebu. Na Radioteleviziji Zagreb (RTZ) počeo je raditi još kao student prava 1966. godine, isprva kao suradnik, a zatim kao urednik i autor emisija za mlade te autor dokumentarne serije Objektiv 350. Glavni i odgovorni urednik programa Televizije Zagreb bio je od 1969. do 1972. godine, a za njegova mandata uvedeni su kvizovi i snimljene neke od najgledanijih televizijskih igranih serija te je zaokružen informativni program. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća bio je prisiljen na ostavku te je od 1972. godine do kraja radnoga vijeka radio kao autor mnogobrojnih emisija.

Autor je više od dvije stotine dokumentarnih filmova u kojima je prvi otkrio takozvanoga maloga, običnog čovjeka. Među njegovim su najpoznatijim djelima Grga iz 1967. godine, Zagreb – bijeli grad iz 1969. godine, Dinamitaši iz 1973. godine, Jozo i mnogi iz 1974. godine, Bit ćeš velik iz 1975. godine, Bič s dva kraja i Mjesto koje hoće živjeti iz 1976. godine, 14 gnjevnih iz 1978. godine, Živjeti vukovarske slike iz 2001. godine te brojni drugi dokumentarni filmovi koji su desetljećima prikazivani na mnogim svjetskim televizijama. U Švedskoj i Australiji prikazani su opširni ciklusi iz njegova bogatoga opusa, a retrospektiva najznačajnijih radova Branka Lentića prikazana je 2007. godine i na Međunarodnome festivalu dokumentarnoga filma ZagrebDox.

Branko Lentić bio je jedan od osnivača međunarodnoga televizijskoga koprodukcijskog projekta Alpe – Dunav – Jadran 1982. godine, obnašao je dužnost predsjednika Međunarodnoga konzorcija za koprodukciju dokumentarnih filmova u okviru kojega je okupio niz najuglednijih televizijskih kuća, među kojima su British Broadcasting Corporation (BBC), Radiotelevisione Italiana (RAI) i brojne druge. Niz je godina bio član ocjenjivačkih sudova na brojnim strukovnim festivalima diljem svijeta. Bio je i prvi ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) u razdoblju od 1990. do 1992. godine, a umirovljen je 1993. godine.

Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade Hrvatskoga novinarskog društva Zlatno pero 1975. godine i Otokar Keršovani za životno djelo 2001. godine. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 15 veljače, 2018, 16:41

    Oder veteran tv novinarsktva.
    Hvala za sve što si nas naučio u struci i pokoj ti duši-

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code