IN MEMMORIAM NEVEN BARAČ

IN MEMMORIAM NEVEN BARAČ

22. rujna, 2015.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posljednji ispraćaj održata će se u krugu obitelji, a komemoracija u srijedu 23. rujna u 15:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Program komemoracije počinje u 15:30

Tekst: Hrvatski odbojkaški savez

U Zagrebu je u nedjelju 20. rujna u 84. godini preminuo Neven Barač, utemeljitelj moderne hrvatske odbojke, sportski zaljubljenik i mecena, te uspješni hrvatski gospodarstvenik.

Neven Barač rođen je 5. svibnja 1932. godine u gradu Pagu, gimnaziju je završio u Karlovcu 1950. godine, da bi potom diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Odmalena ga je zanimao sport, posebice nogomet, ali volio je i košarku i rukomet. Međutim, još od 70-ih godina prošlog stoljeća intenzivno se družio s odbojkom, koja je bila i ostala njegova najveća sportska ljubav.

Predsjednikom zagrebačkog AOK Mladost postao je u ožujku 1978. Ubrzo je modernizirao i profesionalizirao klub, te ga u sljedećim desetljećima uzdigao među stožerne odbojkaške kolektive Europe. Samo dvije godine nakon njegova dolaska u Mladost, u rujnu 1980. godine, na Savi je izgrađen Dom odbojke Bojana Stranića. Tako je ponajprije zaslugom Nevena Barača Zagreb postao jedan od rijetkih europskih gradova koji ima modernu dvoranu samo za odbojku.

Hrvatski odbojkaški savez svoje najveće uspjehe u muškoj i ženskoj odbojci bilježi upravo pod vodstvom Nevena Barača, a isto vrijedi i za druge sportske klubove i ustanove kojima je bio na čelu. Bio je pokretač i ključni čovjek kluba i kada su europske uspjehe nizale odbojkašice Dubrovačke banke, a mnogi će ga pamtiti i kao predsjednika NK Dinamo (od lipnja do prosinca 1982.).

Još kao mladi ekonomist 50-ih godina prepoznao je velike potencijale hrvatskog gospodarstva, te se posvetio poslovnom razvoju metalurgije, naftne industrije, banaka i konačno – među prvima u Hrvatskoj – turizmu. Poslovnu karijeru započeo je kao stipendist Rafinerije Sisak, u kojoj je bio i financijski direktor. Jedan je od utemeljitelja i financijski direktor INA-e, bio je generalni direktor Dubrovačke banke, generalni direktor Privredne banke Zagreb, direktor ličkog privrednog čuda SAIT-a u Udbini, direktor DTS-a, ali prije svega bio je vjeran suprug Ani, dobar otac sinovima Zdeslavu i Trpimiru.
Posljednji ispraćaj održata će se u krugu obitelji, a komemoracija u srijedu 23. rujna u 15:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2, Zagreb). Program komemoracije počinje u 15:30.

Naš zadnji razgovor

Zajedno s gospodinom Nevenom Baračem posljednje tri godine priređivao sam Feljton svjedoci epoha-Uspomene najpoznatijeg hrvatskog bankara Nevena Barača. Još prošle godine rekao mi je da ima rak gušterače, te da naših susreta više neće biti mnogo. ali nastavili smo se sastajati, prisjećati i pričati o važnim događajima koji su utjecali na hrvatsku povijest.

Zadnji put kad sam ga zvao da napravimo još jedno poglavlje o Ivi Pukaniću i njegovim putovanjima u Ameriku, Rusiju, Koreju, Japan i gdje sve nije bio, poručio mi je da će me nazvati jedno popodne. Ujutro više nije imao snage i reče mi da mu se snaga vraća tek popodne, pa će me nazvati i pozvati. Nažalost nije se više javio.

U ponedjeljak 21. rujna došao je link iz Hrvatskog odbojkaškog saveza s tekstom kojem sam dodao ovu crticu.

Što se tiče knjige “Svjedoci epoha” nastavljam dalje sve kako smo se dogovarali.

Zbogom gospon Barač, neka Vam je laka hrvatska zemlja, a Bog milostiv jer ste bili vrijedan, sposoban, iskren i pošten čovjek.

Gospođi Ani i sinovima Zdeslavu i Trpimiru portal Tjedno i moja malemkost upućujemo sućut. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 2 listopada, 2015, 20:39

  Koliko je znao
  =================
  Rekao je vrlo malo

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code