DESET UDRUGA PODRŽAVA ŠIMU SAVIĆA ZA PREDSJEDNIKA USTAVNOG SUDA

DESET UDRUGA PODRŽAVA ŠIMU SAVIĆA ZA PREDSJEDNIKA USTAVNOG SUDA

4. srpnja, 2024.

 

 Peticiju su potpisale: Udruga ovršenih i blokiranih građana – Ovršni, Udruga za zaštitu ljudskih prava – Korektiv, Udruga za zaštitu žrtava u pravosuđu – Veronika Vere, Pokret otpora – Rijeka, Udruga za zaštitu građanskih i političkih prava – Equilibrium, Udruga Vratite opljačkano, Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Hrvatsko društvo logoraša SKL, Udruga veterana 145. brigade HV i Udruga Zviždač

Napisao: mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. inž. elektr.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda izazvao je oštru polemiku između predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s neprimjerenim vokabularom koja danima puni portale, novinske stupce i emisije na televizijskim ekranima. Hrvatska je u talačkoj krizi zbog dva ovna na brvnu je naslov koji odgovara stanju u kojem smo se našli kao društvo. Deset udruga s kojima volonterski surađujem kao analitičar izbora i izbornog zakonodavstva podupiralo je kandidata dr. sc. Šimu Savića i poslali su otvoreno  pismo predsjedniku republike Zoranu Milanoviću.

Vlast izvire iz naroda

Predsjednik Republike Zoran Milanović ignorirao je volju većine hrvatskih građana da se poštuje Zakon o izmjeni Zakona o sudstvu i time je kršio Ustav republike Hrvatske. Kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske je spriječio referendumsko odlučivanje o izbornim pravilima 2014., a predsjednik Vlade Andrej Plenković 2018. godine grubom manipulacijom brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a u tome je pomogao „upišani“ general Vladimir Šeks Sova i Ustavni sud prihvativši lažni podatak o 4.042.522 birača s prebivalištem u Hrvatskoj. Sve što je rekao Zoran Milanović o svojim sadašnjim protivnicima je istinito, ali istinito je i ono što su njegovi protivnici: Pupovac, Plenković i Gordan Jandroković rekli o njemu. Vlast izvire iz naroda i pripada narodu prema prvom članku Ustava Republike Hrvatske to su trebali shvatiti svi sudionici u polemici i sada. Svi su oni prisegli da će poštivati Zakone i Ustav Republike Hrvatske. Zlata Hrvoj Šipek je mogla obaviti posao lustracije. Primjer je imala u Italiji kako je istražni sudac Antonio di Pietro  počistio spregu političara i mafije 1992. godine. Čiste ruke (Mani pulite na talijanskom) bila je masovna nacionalna sudska istraga političke korupcije koja je započela 17. veljače 1992. godine. Nestale su Talijanska socijalistička stranka i Demokršćanska stranka, koje su se od 1945. godine izmjenjivale na vlasti, a vođa Socijalističke stranke i bivši talijanski premijer Bettino Craxi je pobjegao u Tunis. Zlata Hrvoj Šipek je svjedokom pokajnikom Zdravkom Mamićem mogla započeti temeljitu istragu sprege političara, sudaca i mafije kod nas? Predsjednik Zoran Milanović se trebao odreći zbog sukoba interesa od ustavnog prava na predlaganje Predsjednika Vrhovnog suda. Hrvatski sabor je trebao dvotrećinskom većinom tajnim glasovanjem zastupnika izabrati između kandidata koji su se javili na prvi javni poziv Državnog sudbenog vijeća, a ukoliko niti jedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu  glasovanjem svih birača 16. svibnja 2021. godine za vrijeme održavanja lokalnih izbora. Kandidat koji bi dobio većinu važećih glasova postao bi predsjednik Vrhovnog suda.

Apel deset udruga koje su podržavale za predsjednika Vrhovnog suda odvjetnika dr. sc.Šimu Savića prenosim opet u cijelosti:

“Poštovani gospodine predsjedniče Milanović,

Obraćamo Vam se ovom peticijom, kako bi se aktivno uključili u javnu raspravu i otvorenu kampanju kandidature za izbor novog predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske.

Smatramo da prilikom izbora ovako važne pravosudne funkcije i građani Hrvatske okupljeni i ujedinjeni u udruge i inicijative imaju pravo, dužnost i obavezu iznijeti svoje mišljenja i stavove vezane uz izbor predsjednika Vrhovnog suda. Posebno stoga što potpisnici ove peticije, kroz svoj dugogodišnji, u javnosti potvrđen aktivizam, dobro znaju kako funkcionira hrvatska pravna država, kako se zakoni primjenjuju u praksi i kako se donose presude na hrvatskim sudovima.

Građanske udruge i aktivisti – potpisnici ove peticije – već duže vrijeme obavljaju svojevrsnu funkciju civilnog nadzora nad funkcioniranjem i anomalijama pravosudnih institucija kao i drugih državnih tijela, ali nažalost, njihova upozorenja koja se vrlo često ignoriraju, s vremenom, u najvećem broju slučajeva pokazuju se kao ispravna, dobronamjerna i pravovremena.

Ignorirati takva upozorenja, praksa je pokazala, najviše će štetiti hrvatskom društvu, državi i građanima koji gube povjerenje u državne institucije uz eroziju kvalitete života i životnog standarda. Prateći neslužbenu kampanju, koja protječe uz otvoreno političko lobiranje i agitaciju vezanu uz izbor predsjednika Vrhovnog suda, udruge građana smatraju se pozvanim da i one izraze svoje mišljenje i stavove o ovoj temi.

Analizirajući programe, profesionalne i stručne profile kandidata, građanske udruge odlučile su podržati u kandidaturi kandidata za suca Vrhovnog suda dr.sc. Šimu Savića, a njegovu kandidaturu javno podupire i jedini preživjeli kornatski vatrogasac Frane Lucić.

U usporedbi s ostala dva protukandidata (Đuro Sessa i Zlata Đurđević) smatramo da je dr.sc. Šime Savić u nemaloj prednosti jer ga ne prate afere kroz njegov profesionalni rad, kao npr. Đuru Sessu koji je pokušao zaštititi kolegu suca iz Rijeke Veljka Miškulina zbog vožnje u pijanom stanju; a na pravosudnom području dr. Savić ima mnogo više iskustva i praktičnog znanja od sveučilišne kandidatkinje dr.sc. Zlate Đurđević, koja stanje u hrvatskom pravosuđu prati isključivo ex catedra i čija je kandidatura u krajnjoj liniji, najblaže rečeno, suspektna, s obzirom na njezinu kandidaturu nakon okončanog javnog poziva.

Najcjelovitiji program

Pored najkvalitetnijeg i najcjelovitijeg programa vezanog uz poziciju suca Vrhovnog suda, dr.sc. Šime Savić raspolaže značajnim komparativnim prednostima u odnosu na svoje protukandidate, od kojih izdvajamo: Šime Savić je dragovoljac i sudionik Domovinskog rata od 1990. do 1994. godine, bez korištenja bilo kakvih beneficija i privilegija koje iz ovoga proizlaze. Odlikovan je od strane predsjednika RH Franje Tuđmana Redom Hrvatskog pletera.

Nadalje, ima bogato iskustvo na hrvatskim sudovima na kojima je rješavao preko 15 tisuća parnica; u 25 godina njegovog profesionalne karijere protiv njega i njegovog rada nije podnesena nikakva prijava, žalba niti pritužba. Usto, nestranačka je osoba bez privatnih i političkih afera, profesionalan je u svojem radu i u odnosu s klijentima.

Diplomirani je pravnik s titulom doktora znanosti i ima položen pravosudni ispit od 1992. godine, danas radi kao odvjetnik u Zagrebu. Osposobio je preko 30 odvjetničkih vježbenika i od strane Odvjetničke komore podržan je u kandidaturi za suca Ustavnog suda.

Autor je brojnih stručnih i znanstvenih radova objavljenih u domaćim i stranim publikacijama i aktivni sudionik na brojnim stručnim seminarima i konferencijama. U odnosu na druge kandidate za suca Vrhovnog suda, ponudio je najkvalitetniji program kojim najavljuje neophodne pravosudne reforme.

Poštovani gospodine predsjedniče, molimo Vas da podržite njegovu kandidaturu za predsjednika Vrhovnog suda. Time ćete pokazati da respektirate stavove i mišljenja građana Hrvatske koji su najveće žrtve hrvatskog pravosuđa i koji su sve manje tolerantni na zlouporabu i
privatizaciju državnih institucija kao i na nepoštivanje zakona i njihovu selektivnu primjenu prema direktivama financijskih, interesnih i političkih lobija kao i centara moći”, stajalo je u otvorenom pismu predsjedniku Milanoviću.

Peticiju su potpisale: Udruga ovršenih i blokiranih građana – Ovršni, Udruga za zaštitu ljudskih prava – Korektiv, Udruga za zaštitu žrtava u pravosuđu – Veronika Vere, Pokret otpora – Rijeka, Udruga za zaštitu građanskih i političkih prava – Equilibrium, Udruga Vratite opljačkano, Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Hrvatsko društvo logoraša SKL, Udruga veterana 145. brigade HV i Udruga Zviždač. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. DRAGANA LETIC
    #1 DRAGANA LETIC 11 srpnja, 2024, 21:04

    HVALA BOGU SAM KONAČNO DOBIO ZAJAM SA 3% KAMATE. ZOVEM SE DRAGANA LETIĆ, MAJKA SAM 3 DJECE, RADIM KAO MEDICINSKA SESTRA U ZAREBU I IMAM 40 GODINA. MOJA PRIČA POČINJE OVAKO, POČETKOM OVE GODINE TREBAO MI JE ZAJAM I PREVARENI SU ME NA INTERNETU. ODLUČIO SAM POKUŠATI JOŠ JEDNOM I KONAČNO SAM DOBIO ZAJAM OD G. Harryja Bryana. LEGITIMNI ZAJMODAVAC KOJI MI JE POMOGAO S ZAJMOM KAKO SADA GOVORIMO ZAJMOVI SU JOŠ DOSTUPNI I MOGU HRABRO REĆI DA JE OVO STVARNO I LEGALNO. ON JE PRAVI BOŽJI ČOVJEK I IMAM 100% JAMSTVO DA I KOD NJEGA MOŽETE DOBITI SVOJ KREDIT. KORISTIM OVU PRILIKU DA PODIJELIM SVOJE SVJEDOČANSTVO I DA SVI ZNAM DA OVE GODINE POSTOJI NAČIN DA SE DOBIJE JEDNOSTAVAN ZAJAM OD FINANCIJSKOG ULAGANJA GOSPODINA HARRYJA BRYANA. MOLIMO VAS DA GA KONTAKTIRATE ZA SVE VRSTE KREDITA PUTEM E-MAILA: {[email protected]}
    WHATSAPP: {+385 91 560 8706} ,,.;/’;//

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code