SVE SPREMNO ZA NAPAD NA SIRIJU

SVE SPREMNO ZA NAPAD NA SIRIJU

9. prosinca, 2012.

 

siria-14-11-11Situacija podsjeća na Irak

Piše: Ile Papić Golub

Situacija vezana uz Siriju doživljava svoju eskalaciju praktično iz sata u sat. U četvrtak, 6. prosinca američki nosač zrakoplova USS Eisenhower na kojem se nalazi osam eskadrila vojnih bombardera i oko 8.000 vojnika stigao je pred Sirijsku obalu. Njegov dolazak znači da bi eventualna kopnena invazija na Siriju uskoro mogla i započeti. Ovom su prethodile brojne optužbe od strane američke administracije kako je sirijska vojska počela s pripremama za uporabu kemijskog oružja. To jako podsjeća na Irak i Sadama Huseina.

SPREMNIH 10 000 AMERIČKIH VOJNIKA

Prema nekim izvorima prema kojima je istaknuti američki dužnosnik izjavio: “Već imamo američke pripadnike specijalnih snaga na pravim pozicijama koji ne moraju biti poslani”. Prema istim tim izvorima SAD sada ima na raspolaganju 10.000 vojnika, 17 ratnih brodova, 70 bombardera i 10 razarača fregata s krstarećim raketama. Na pojedinim brodovima također se nalaze i anti-raketni sustavi Aegis koji bi poslužili za odbranu od eventualnog sirijskog kontranapada. Sve ovo govori da bi vojna akcija mogla biti pokrenuta za svega nekoliko dana. Prije toga 3. prosinca američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik NATO saveza Anders  Fogh Rasmussen zaprijetili su sirijskim vlastima kako će “ukoliko prijeđu crvenu liniju te budu koristili kemijsko oružje protiv pobunjenika i stanovništva snositi teške posljedice i biti odgovorni za njih”.

JORDANSKI TERITORIJ

Britanski, američki i izraelski mediji 6. prosinca prenose vijest kako se priprema kopnena vojna intervencija koje bi vodile SAD zajedno sa svojim saveznicima u regiji Turskom, Izraelom i Iranom, a Times navodi moguće sudjelovanje Velike Britanije u toj operaciji. Ako malo pogledamo zemljovid toga područja onda je jedna stvar apsulutno sigurna, da će SAD i saveznici za kopnenu invaziju na Siriju trebati teritorij Jordana. Za kopnenu invaziju na Siriju prostor Jordana je idealan jer upravo iz tog prostora imaju otvoren ravan pravac prema Damasku. Stav Jordana je zasad da ne želi sudjelovati u ovoj akciji, mada je poznato kako se preko njihovog teritorija prebacuju znatne količine oružja i stranih boraca u Siriju. Mada su već i sada strane trupe  stigle i raspoređene na Jordansko- Sirijskoj granici. Tako da je sadašnji jordanski stav više formalan nego stvaran. Ako se invazija dogodi jordanski teritorij za korištenje neće biti upitan. S druge strane uz Tursko-Sirijsku granicu dugu 911 km uskoro će biti razmještene rakete “Patriot” za protuzračnu obranu. Tako da je praktično sve spremno i čeka se samo zeleno svjetlo za napad na Siriju.

MOSKVA SE DISTANCIRA

Sve ovo se događa u trenutku velikih uspjeha sirijske vojske protiv pobunjenika, odnosno završnih priprema za zauzimanja predgrađa Damaska koja su držali pobunjenici. U cijeloj ovoj dramatičnoj situaciji oko Sirije stvorena je izokrenuta medijska slika o svim ovim događanjima gdje se nastoji  Bashada al-Assada i sirijsku vojsku prikazati zločinačkim od kojih se očekuje da će u svakom trenutku početi ubijati svoj narod kemijsko-biološkim oružjem. Poruke sirijske vlasti koje navode da nema nikakve šanse da se tako što dogodi, zapravo ne želi objaviti niti jedan utjecajniji medij u svijetu. I onako teška sirijska situacija još se više pogoršala nakon sastanka američke državne tajnice Hillary Clinton i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njihovih izjava nakon tog sastanka iz kojih se da iščitati da se Rusija polako distancira od Assadova režima i sirijske vojske te da je spremna popustiti i dati zeleno svjetlo za vanjsku intervenciju, odnosno da SAD i saveznici završe posao sa Sirijom. Što će se dogoditi vidjet ćemo uskoro.

Jedna stvar je apsolutno sigurna pad Assada i njegovog režima i zauzimanje Sirije od strane SAD-a i saveznika, za Moskvu može značiti samo jedno a to je poraz. Osim toga nakon poraza Assada i sirijske vojske, Rusiji ostaje da krene sa ubrzanim pripremama za samoodbranu.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. ZZZ
    #1 ZZZ 11 prosinca, 2012, 12:27

    mater im jebem, opet započinju rat na temelju laži pa koliko dugo će ljudi još imati glave u zemlji…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code