NAJNOVIJE NA PORTALU

IMA LI DRŽAVE KOJA JE NAKON RATA VIŠE PROGONILA SVOJE GENERALE ?

IMA LI DRŽAVE KOJA JE NAKON RATA VIŠE PROGONILA SVOJE GENERALE ?

27. siječnja, 2015.

cms-image-000007785
Željko Sačić je optužen za prikrivanje ratnog zločina nakon Oluje

Napisao: Mladen Pavković

Ono o čemu se već duže vrijeme šuškalo, a to je da će nakon predsjedničkih izbora, krenuti optužbe, pa i pritvaranja nekih istaknutih sudionika hrvatskog Domovinskoga rata – ostvaruje se. Tako je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, ovog ponedjeljka, (26. siječnja 2015.) podiglo optužnicu protiv general bojnika Hrvatske vojske Željka Sačića i pripadnika ATJ Lučko Franje Drlje, tereteći ih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi su po tzv. zapovjednoj odgovornosti i to za događaje od 25. i 26. kolovoza 1995. (nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja) u selu Grubori, gdje su ubijena šestoro staraca i gdje su zapaljene tri staje i jedna kuća. (Drljo je već jednom bio suđen zbog ovog navodnog zločina, ali je lani zajedno s Božom Krajina nepravomoćno oslobođen optužba.)

Dakle, ovaj se slučaj može gledati i ovako: u Hrvatskoj već relativno dugo nisu bili optuženi najviši časnici Hrvatske vojske i policije, pa je došlo vrijeme da ponovno bude stavljen na stup srama i neki hrvatski general, kao što je časni i uvaženi Željko Sačić (r. 1963. u Varaždinu) koji je kao sudionik hrvatskog Domovinskog rata na prvim crtama obrane proveo čak 2156 ratnih dana, koji je dobio najviša ratna i ina odličja, koji je umirovljen osim sa činom generala i kao hrvatski ratni vojni invalid te sa najvišim policijskim zvanjem – glavni policijski nadzornik, odnosno glavni policijski savjetnik.Vijest da je Sačić optužen za prikrivanje ratnog zločina nakon Oluje za neke je došla naglo i začuđujuće, ali ne i za one koji pomno prate što se događa s Junacima hrvatskog Domovinskoga rata nakon što su prestala borbena djelovanja.

Optužiti pa onda nešto naći

Ovog puta, krenulo se “iz vrha”, pa će malo-pomalo do optužbi i pritvaranja najvjerojatnije doći i oni u Savskoj 66, koji se već stotinu dana pod šatorom bore za čast i dostojanstvo Domovinskoga rata, ali i neki predsjednici Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, koji ne će biti optuženi po tzv. zapovjednoj odgovornosti već po onome – optužit ćemo ih, pa ćemo im nešto naći!

No, da netko ne bi mislio da se miješamo u rad i djelovanje Državnog odvjetništva (“neka institucije rade svoj posao”), ipak bi u povodu ovih optužbi trebalo već jednom i javno zapitati: kad čete početi progoniti one koji su vrijeme Domovinskoga rata pobili oko 8000 nevinih hrvatskih civila, a kad one koji su masakrirali oko 400 nevine hrvatske djece, također za vrijeme Domovinskoga rata? Vjerojatno ćemo sada imati prigode pročitati kako je i neki bivši general zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA), Republike Srpske, Srbije ili Crne Gore, koji su također po tzv. zapovjednoj odgovornosti nedvojbeno krivi za smrt iznimno velikog broja nevinih Hrvata, od Vukovara, Škabrnje, Voćina, Zadra, Gospića, Karlovca, Ogulina, Siska, Šibenika, Dubrovnika, Rijeke, Zagreba, Virovitice, Varaždina, pa sve do Knina također dobili ono što su zaslužili? Oni su krivi i zbog razaranja tih i drugim gradova i mjesta, zbog ogromne štete koju su nanijeli kao pripadnici agresorske vojske, tim više što u Hrvatskoj (a o BiH da i ne govorimo) nije bio građanski rat, kako to tumače razne Teršelić i slični.

Nakon ove optužbe za Sačića i Drlju ponovno će doći na svoje i razni Pupovci, ali i Sava Štrbac, koji čitavo vrijeme govore kako je bilo zločina na jednoj i drugoj strani, što znači da su agresija i žrtve jedno te isto.

Međutim, kad se govori o zločinima u Domovinskome ratu nitko očito ne postavlja pitanje: što je uzrok, a što su posljedice? Je li bi bilo zločina na jednoj i drugoj strani da srpski i ini tenkovi nisu iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Podgorice, Niša i Banja Luke “jurišali” na nevin i slabo naoružan hrvatski narod? Ili, može li onaj koji se brani biti zločinac?

E, sad kad su u pitanju hrvatski generali, (ima li države koja je nakon rata progonila više svojih generala nego Hrvatska?), i to generali pobjedničke vojske, koji su pobijedili treću ili četvrtu vojnu silu u Europi, mi moramo svijetu pokazati (ili bolje rečeno agresoru) da smo država pravde i zakona. Ako smo država pravde i zakona, što je, kako rekosmo, s onima koji su bili u vrhu JNA, srpske i ine vojske? Što je sa Stjepanom Mesićem? Kako to da njega nitko nije optužio za prikrivanje zločina, a bio je gotovo sve do kraja 1991. Vrhovni zapovjednik zločinačke JNA? Istina, Hrvatska ga je “delegirala” na to mjesto, ali to nije trebao prihvatiti, poglavito kad je vidio da stvari izmiču kontroli i da najviši čelnici JNA od njega prave klauna? (na što je on na žalost i pristao).

No, kako bilo da bilo sada očekujemo da ćemo čitati da je optužen, zatvoren i suđen barem jedan general agresorske vojske, a ne ona smiješna obrazloženja – osuđen je u odsutnosti.

Sezona lova je otpočela

Također se nadamo da ćemo imati prigode među ostalim saznati i tko su ti “junaci” koji su godinama progonili generale Gotovinu, Markača, Čermaka i druge Pa, ti ljudi su oslobođeni svake optužbe, što znači da je netko u Hrvatskoj donio krivu procjenu. S obzirom da je riječ o ljudima od krvi i mesa netko mora odgovarati!

Dakle, slažemo se: procesuirajte sve i sva, ali prvo krenite od stabla, pa ćete doći i do jabuka!

Ili, kad ste već toliko “vrijedni” sami sebi postavite pitanje: što je bilo prije u doba proteklog rata: kokoš ili jaje?

Ali, na kraju da ne zaboravimo: što je s generalima Brozove zločinačke vojske koja nam je nakon II. svjetskog rata ostavila na tisuće masovnih grobnica, od Đevđelije pa do Triglava?

Sramno je da njih i dalje štiti krvava crvena petokraka na glavi, a generale hrvatske vojske ni sve pobjede u hrvatskom Domovinskome ratu.

No, nakon Sačića postavlja se i pitanje, koji će visoki časnik pobjedničke hrvatske vojske također biti optužen, jer – sezona lova je očito počela! T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zenga
  #1 Zenga 28 siječnja, 2015, 04:58

  Nemojte se, molim vas lijepo, čuditi šta rade hrvatski izrodi i komunistički bastardi generalu Sačiću. Davno je Matoš napisao: Hrvat Hrvcu pusti krvcu!
  Neki su Hrvati zlostavljali generale: Gotovinu, Markača, Čermaka i još neke naše generale iz Lijepe naše Hrvatske one naše iz Bosne i Hercegovine. Davno je rekao Brunu Bušić: Kako nas spasit od nas!
  Ne znam imali na planetu podjeljenijeg, zajebanijeg, tragičnijeg naroda od hrvatskoga. Nema, tako mi Boga! Ali, dokle tako, zlo i naopako. Katkad mi dođe da kažem: Majko, što nisu bila Šveđanka ili Ruskinja, dođavola!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ante
  #2 Ante 28 siječnja, 2015, 04:43

  Mesić je sin tavariša partizanskog prvoborca iz neke slavonskre baruštine,a srtric njegov zvani komunardo, bio je španski borac.Ranoo mu je mater umrla, pa se njegov ćaćaoćenio poravoslavkom, koja je malog Stipicu zvala, malim ustašom, ker mu je majka bila Hercegovka, Hrvatica. Odgoj Mesićev je bio katostrafalan i mentalni sklop tipino skojevsko-komunistički i pro juigoslavenski.Što od takvoga čovjeka možete očekivati. Ništa lijelopo, ništa istinsko hrvatsko, ništa katoličko, ništa vjersko, ništa nacionalno…
  Taj Mesić je lukav, preoreeden premazan svi mastima i jedan od vrlo uspješnih hrvatskih političlara. On je od predsjednika mjesne zajednice i predsjednika općine Orahovica, uspio biti predsjednik Jugoslavije i Hrvatske, prtemijer, saborski zastupnik, tajnik najveće i najuspjepšnije hrvatske stranke u hrvatskoj povijesti,a ta stranka zove se Hrvatska demokratska zajednica. Za svoja dva mandata puno je zla nanio hrvatskom narodu po uzoru na svoga oca i strica. I njega se stalno ne dira, jer su u partizanski krvnici sa Bleburga i križnih putova ostale nekažnjeni.
  Ja se pitam: dokle će ti partizanski okoti, ti skojevci, komunistički kurvini sinovi, dreazni udbaši, skojevci i mafijaši vladat Hrvatskom i , oprotite na izreazu, zajebavat časne Hrvate i zlostavljat sinove i unuke ustaša i domobrana…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Jovo Nanovak
  #3 Jovo Nanovak 27 siječnja, 2015, 18:25

  Za sve su krivi zaostali ostaci fašističkog režima od 1945. do 1990. godine, koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom, da je Hrvatska sloboda i demokratska država, što sliči u najmanju ruku na idiotizam plus komunizam..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code