NAJNOVIJE NA PORTALU

IGRAČI PAMETNIJI OD IZBORNIKA

IGRAČI PAMETNIJI OD IZBORNIKA

31. ožujka, 2015.

hrvatska_v

Nažalost umjesto da šuti izbornik se gura u prvi plan

Napisao: Ante Matić

 

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u nogometu slijedeće godine u Francuskoj, Hrvatska je igrala 28. ožujka u Zagrebu protiv Norveške i pobijedila sa 5 :1. Nakon te utakmice koja je odigrana pred prepunim dinamovim stadinom, izbornik trener Niko Kovač smrknuta lica, dade nevjerotajnu, čudnu izjavu:

– Sve je ok, zabili smo pet golova, ali sam se propisno iživcirao. Rekao sam igračima da želim visoki presing i brzi gol. Ništa od toga se nije dogodilo. Nismo bili sto posto unutra. Ne želim više gledati ovakvu reprezentaciju.

Livnjače Kovač dobro upamti i znaj, što ti kaže Duvnjak, obični navijač, koji se kuži u nogomet; oni su igrali svoju igru, a ne tvoju.

Navijam za Hajduk 60 godina, a za našu reprezentaciju od ostzamostaljenja i slobodne Hrvatske, pratim nogomet sve te godine, a egoističniju, bezobzirniju i besmisleniju izjavnu nisam čuo od jednog trrenera. Taj fićfirić na trenerkoj klupi s odvrnutom kragnom kao da je na modnoj pisti ide dalje, pakaže smrknuta lice, kao da smo mi izgubili utakmoicu:

– Igrali su praktično bez napadača i sa dva isturena vezna igrača. Tu su nam stvarali teškoće. Ali nama je nedostajalo agresivnosti, nismo ulazili u duele. Nismo se borili za svaku loptu.

Onda je taj mali i jalni trener dodao glupo da gluplje ne može biti:

“Popit ću koju čašu vina da se malo smirim.”

 

Gol razlika

 

Od čega se on to treba smiriti, možda od naše pobjede i mudre igre naših majstora nogometa. Zanimljivo i ganutljivo, da je taj mali i nadobudni trener bio čak i zadovoljan nastupom Luke Modrića.

– Bilo je predviđeno da ga mijenjamo, pogotovo kad je pao treći pogodak. No, zbog daljnjeg tijeka utakmice i crvenog kartona Ćorluke morao je odigrati cijeli susret. I to je odigrao vrhunski.

Zamislite, čak je pohvalio i vratara Danijela Subašića.

– Subašić je bio na velikom nivou. Ali ako je vratar bio u prvom planu to naznačuje kako nešto nije štimalo. I to moramo analizirati.

Kovačev rezime nakon utakmice:

– Sada se moramo sabrati i odmoriti. Veseli me naša gol razlika. Želimo biti atraktivni i postizati mnogo golova. Nadam se da ćemo takvi biti i protiv Italije

 

Niko još ništa nije shvatio

 

Ako protiv Italije budemo igrali kako on naredi igračima, teško nama. A evo zašto. Događa se u sportu, pogotovo nogometu, kad igrači nadiđu trenera, kad trener nije dorastao trenirati te neke momke, koje izbaci vrijeme u stvarnost tako, da postanu primjer kako se igra nogomet, genijalci koji označe svojom igrom i rezultatima jedeno vrijeme i povijest nogometa naroda kojega predstavljaju pred drugim narodima. To su bili naši u Francuskoj na svjetskom prvenstvu kad smo bili treći i sada, ove generacija igra, kao što su Modrić, Rakitić, Mandžukić, Ćorkluka, Perišić, Subašića… i ostali vatreni, za koje se usuđujem reći, naravno ako ih posluži zdravlje i sportska sreća, možda će nadići i one svoje fantastične prethodnike iz Francuske, one vatrene, koje je vodio trener nad trenerima Miroslav Ćiro Blažević. Izgleda mi da se ovdje dogodilo nešto što nije rijetkost, da odličan igrač, bude osrednji ili loš trener i da neki osrednji igrač, postane odličan trener. To je slučaj sa Ćirom i još nekim trenerima, koji nisu Hrvati, a činili su čuda kao treneri.

Imati takve igrače u ekipu i njima trubiti kako trebaju jurišati, agresivno, u počeku utakmice srljati prema protivničkom golu, zaista je van svake pameti.

Ova veličanstvena generacija hrvatskih reprezentativaca, koji, uzgred budi rečeno, igraju u najvećim evropskim klubovima, nisu virovita i hirovita rijeka, nego ona silovito tiha koja bregove valja.

To trener Kovač, nažalost, nije shvatio. Kako sada stoje stvari, on je bio odličan igrač, a nije to kao trener. On sebe stavlja u prvi plan i to mu je kardinalna pogreška, umjesto da su to igrači, pogotovu neki kao što su Modrić i Mandžukić. Nadajmo se da će trenerski poletarac Kovač malo doći sebi i progledati u pravom trenerskom smislu. Ostane li ovako kao konj koji ima one našnjaka i ne vidi ni desno, ni lijevo, nego samo pravo. Tako bio zdravo, vrijeme će pokazati tko je imao pravo, trener ili ja, vatreni navijač vatrenih.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code