I HEBRANGA IZBACUJU IZ HDZ-a

I HEBRANGA IZBACUJU IZ HDZ-a

31. prosinca, 2011.

 

hebrang_hdz
Čistke i politički obračuni  kao u Staljinovo doba

PIŠE: Denis Karas

Vijest koja se brzinom svjetlosti počela pronositi među brojnim dužnosnicima ali i običnim članovima HDZ-a na samom izdisaju stare godine glasila je:’ I Hebrenga hoće  izbaciti iz HDZ-a’! Gotovo u nevjerici nazvali smo neke visokopozicionirane članove stranke, koji u prvi mah nisu željeli ni potvrditi ni demantirati vijest uz molbu da ostanu anonimni, jer da će se oglasiti kad sve do kraja provjere. Ipak jedan od njih, nije mogao izdržati zakopčanost do grla pa je progovorio:’ Da, šuška se po tamnim odajama naše središnjice da hoće izbaciti i Hebranga iz stranke, oni nisu normalni, za njih je Staljin demokrata!’  Pitali smo –’ a tko su to oni’, na što smo dobili odgovor bez ikakvog ustezanja: ‘Pa Kosorica  i Šeks! Još nam je rekao da se Šeks neće smiriti dok Jarnjaka ne vidi na izlaznim vratima stranke, ali za sada on mu je još uvijek prekrupan zalogaj. Šeks i Kosorica bi najradije izbacili sve takozvane sanaderovce iz stranke, ali bi u tom slučaju,  morala prvo izbaciti samu sebe jer tko je bio veći pristaša ‘dragog Ive’ od ‘vjerne Jace’.

Na Kosor-Šeksovoj listi nepoćudnih nalaze se još brojni HDZ-ovci, a među njima visoko kotira  Luka Bebić, bez obzira što je otišao  u mirovinu i, kako je sam rekao, prestaje se aktivno baviti politikom. Šeks svom Pašku, kako je nekada od milja zvao svog prijatelja Bebića, nikako ne može oprostiti što mu je ovaj ‘preoteo’ funkciju predsjednika Hrvatskog sabora u prošlom sazivu. Osvetoljubiva Jadranka Kosor Bebiću pak ne može oprostiti što se on, poput brojnih stranačkih puzavaca koji su Sanaderu, dok je ovaj bio moćan, bukvalno  virili iz dupeta, nije odrekao svog prijatelja u nevolji, nego mu je čak svojom imovinom jamčio izlazak na slobodu.

 

PERFORACIJA ČIRA NA  HDZ-OVU  ŽELUCU

Dakle   u HDZ-u ključa kao u kotlu. Međusobna optuživanja, podmetanja, smicalice, političke spačke, prijetnje tužbama polako dostižu svoj vrhunac. A perforacija čira na HDZ-ovu želudcu čini se dogodila se nakon izbacivanja Jerka Rošina iz stranke. Mnogi iz HDZ-ove  središnjce nisu mogli doći sebi, zvali su Rošina i pitali je li to istina, a u svemu je ipak najdalje otišao sam Andrija Hebrang  koji je nazvao stranačkog kolegu i pitao ga  o čemu se točno radi. ‘Ako je izbačen zbog nastupa u medijima onda je to šokantno i potpuno neprihvatljivo za HDZ, ako hoćemo biti demokratska stranka. Nitko ne može biti izbačen iz HDZ-a zato što je nešto govorio o izborima zato što se predsjedništvo stranke još uvijek nije sastalo i zauzelo stav o toj temi’, bio je kategoričan Hebrang. No, osim Rošinova nogiranja iz stranke Hebranga ipak najviše boli tekst u novom broju tjednika Globus u kojem “bliski suradnik Jadranke Kosor” govori o protivnicima predsjednice HDZ-a. Tako se za Hebranga na naslovnici doslovce kaže da je “dvoličan podlac”, a u tekstu “izvor blizak predsjednici stranke” priča da se Hebrang sada zalaže za demokratizaciju HDZ-a dok se u kampanji nije uopće angažirao. Hebranga se optužuje i za ‘dezerterstvo’, odnosno njegov svojedobni bijeg u HIP.

 

ILI KOSORIČIN DEMANTIJ ILI SUD

‘Ovakvog teksta o pojedinim ljudima u HDZ-u nije bilo još od vremena Imperijala. Ne mogu vjerovati da bilo tko iz užeg tima predsjednice HDZ-a govorio na moj račun ovakve objede i laži. Zato zahtijevam od Jadranke Kosor da osobno demantira taj tekst u Globusu, a u slučaju da to ne učini onda ću zadovoljštinu potražiti sudskim putem, kazao je ogorčeni Hebrang za Novi list. Kako stvari sada stoje realnije je očekivati da će Hebrang zbog prejakih riječi izgovorenih ovih dana u medijima dobiti nogu iz stranke nego li će se Jadranka Kosor ispričati za tekst u Globusu. I ona kao i njezin politički mentor i najdraži stranački suradnik Vladimir Šeks ne mogu protiv sebe. Ne mogu oni demokratizirati stranku i dopustiti slobodne i poštene izbore. Oni su itekako svjesni da njihova omraženost u stranci i među  najširim članstvom doživljava vrhunce. Primjerice jedan obični član HDZ-a ovih dana ogorčen nam je rekao, da  je  pošteno  i vrijedno služi stranci punih dvadeset godina, ali da veće zlo od Jadranke Kosor nije moglo doći na čelno mjesto HDZ-a. ‘Ona je gora od stotinu Sanadera, jer ona osim iskonskog zla, osvetoljubivosti i mržnje prema svima onima koji ne misle kao ona i koji joj se ulizivački ne klanjaju, ne posjeduje niti jedan drugi kvalitet. No, za sve zlo koje je nanijela svojim nedemokratskim postupcima uskoro će joj se vratiti. Znate najveća kazna za svakoga pa i za nju je ona čuvena kletva: ‘Dabogda imo pa nemo’!  A ona je zahvaljujući ‘dragom Ivi’ odjednom imala sve. I vlast i slast. Uskor bi, nakon stranačkih izbora  mogla ostati bez svega toga’, zaključuje naš sugovornik. Dakle u sumračnom ozračju, na kojem im ne bi mogao pozavidjeti ni Josif Visarionovič Staljin, dakako ni Suslov,  HDZ se priprema za unutarstranačke izbore. U ovom trenutku potpuno je neizvjesno kako će oni proteći, te tko će koga ako ne svoj svoga, pravoremeno onesposobiti za izbornu utrku. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. željko
    #1 željko 31 prosinca, 2011, 14:01

    Nikakvo čudo, pojedinci nemogu zamisliti Hebranga koji kao dio stare garde neda sobom manipulirati i biti toalet papir drugima.Možda si je za neke stvari sam kriv jer puno puta nije bil dosljedan da bi istjeral pojedine stvari do kraja. Čovjeka su žrtvovali kao predjedničkog kandidata, da bi sve napravili da ne dobije izbore / Šeks+Kosor/.Potpuno mu dajem za prav da je za svaki loši rezultat, ako nikaj drugo moralno najodgovorniji predsjednik iste. Da je Kosorica žena od morala već bi bila sazvala predsjedništvo i povukla taj moralni čin, to jest stavila mandat na raspolaganje. Otuđila se od stranke i sve kaj je dobro činjeno pripisivala sebi, zanemarujući vodstvo i članstvo. Osobno, član sam HDZ-a od jeseni 1990 i ako stranka ne počisti mulj i talog u svojim redovima poslije Nove Godine izlazim van. Na samome terenu jako puno ljudi razmišlja na taj način i to će isto učiniti, kad tad. Osobno g. Hebrangu želim svako dobro i poručujem da izdrži do kraja

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code