HVALA ZA ŽIVOTNU INJEKCIJU NAŠEMU NARODU

HVALA ZA ŽIVOTNU INJEKCIJU NAŠEMU NARODU

16. srpnja, 2018.

 

 

Francuzi su odabrali, očito, lukav u taktiku: čekati. Što dulje čekati. Iza grmova. I, onda – napasati. Zna se i  kako: prekidom. Prekidač se zna: onaj mali, pomalo dosadni, Griezmann. Njega, jednostavno,  hoće. Duboko, s ruba igrališta, ubacio je ‘balon’ u  naš ‘zehcener’. U skoku, u kojem je bilo njihovih, ali i naših ‘ visuljaka’, iskrsnuo je u intervenciji, čini mi se i nehotičnoj glavi, Mandžukić. Štoper. Branič.  Kako vam drago, u taj balon Griezmanna, a koga drugog. Jer, najavljeni Mbappe se nije vidio. Očešala je Marija, i dobila – skretnicu

Samo za portal Tjedno SP u Rusiji prati: Zvonimir Magdić

Poslijepodne, nekako prerano,17 sati. Stadion Lužnjiki. Krcat do kraja: osamdeset tisuća svjetine. Šarolik. Kožom, osjećajima, raspoloženjima. Uvjerenjem. Završnica svjetskog nogometnog prvenstva, Rusija 2018. Desetak tisuća Francuza, jednako toliko i Hrvata. Ako ne i više. Hrvatska predsjednica  Kolinda Grbar Kitarović, u svečanoj loži. Tu u je domaći hazjajnik broj jedan, Vladimir Putin. Jasno, toliki ‘tifozi’. Infantini je neizostavan. Blista FIFA –pehar. Opet on, za fućkalkom, el argentino Nestor Pitana. Prvo finale  jednog mundiala, s Hrvatskom! Ipak, dobili su Fifino zalto – Francuzi.4: 2.U igri, koja je ipak, bila – horvatska.

HRVATSKA: Subašić,Vrsaljko, Lovren,Vida, Strinić (Pjaca), Brozović, Rebić (Kramarić), Modrić, Mandžukić, Rakitić, Perišić (Izbornik: Zlatko Dalić)

FRABCUSKA: Lloris, Pavard,Varane, Umititi, Hernandez, Pogba, Griezmann, Kante (Zonzi), Mbappe, Matuidi (Tolisso), Giroud (Fekir); (izbornik: Deschamps)

Strijelci: O:1 Mandžukić (autogol), 1:1 Perišić, 2:1 Griezmann ( 11 m), 3:1 Pogba, 4:1 Mbappe, 4:2 Mandžukić

Hrvatska je vice-PRVAK svijeta, Modrić – zlatna lopta

Izlazio je, jedan humorističi list u Zagrebu. Zvao se ‘Šilo’.Pa, zar nije ova lagana sprdnja s nogometom,   tih galskih kokota, dostatna da ždere živce. Naše, jasno. To je tako. Iskreno. Odbrojavanje minuta, u našu je korist. Debelo. Šesdeset i neštooo…! Bili smo u više prilika. Ja se ne sjećam, u ovom prvom dijelu, niti jedne francuske. Imamo loptu. Potisnuli smo Gale s onu stranu Alpa. Igra se dobro. Ali, nema pravog fantaziste – kako kažu, Talijani. Od nikud, ne vrišti trik. Niti  čistog gol-tanjura (August Lešnik). Francuzi su odabrali, očito, lukav u taktiku: čekati. Što dulje čekati. Iza grmova. I, onda – napasati. Zna se i  kako: prekidom. Prekidač se zna: onaj mali, pomalo dosadni, Griezmann. Njega, jednostavno,  hoće. Duboko, s ruba igrališta, ubacio je ‘balon’ u  naš ‘zehcener’. U skoku, u kojem je bilo njihovih, ali i naših ‘ visuljaka’, iskrsnuo je u intervenciji, čini mi se i nehotičnoj glavi, Mandžukić. Štoper. Branič.  Kako vam drago, u taj balon Griezmanna, a koga drugog. Jer, najavljeni Mbappe se nije vidio. Očešala je Marija, i dobila – skretnicu, za nebranjenu mrežu. Joj! Opet, onaj početak, pri ustajanju na levu nogu. No, mi, ipak, držimo stvar u svojim rukama. Više se loptamo. No, ona nije baš puno ‘ćešana’.I zato, Lloris i nema baš kaj delati. Dvije tri šake i, to je bilo sve. A onda, Hrvat se diže. Ustaje.Vrsaljko je bacio loptu u hrpu, raznobojnih tjelesa, Vida vratio, gle ti njega, on je u navali, voli biti u zonu pucanja, vraća džonom, natrag, nalijeće Perišić i  – topom, razara mrežu.1:1. Em smo – tu. Opet, na sceni. Mi smo opet, na konju. Minute teku, obojene kockicama ili šahovnicom. Još, još… Stisni.I, kad je sve tu, on intervenira i sudi – VAR. Gadno, bezćutno, ‘železo’. Nehotična ruka Perišića, u našem kaznenom prostoru. Češanja je bilo, ali rekel bih,  bez namjere. Pitana ide do ‘ stroja’. Nakon očijukanja s elektronikom, ide, rukom, dugačkom, na bijelu točku. Griezmann, oni imaju njega i, tu se niš’ nemre. Ni Subašić. Nisko, lijevi kut. Elf-metar. 2:1 Trikolora. Uz jednu gala-priliku Vide, na izmaku poluvremena. I, to bi bilo sve. Idemo, u – popravak. S punim  razlogom, za optimizam.

Galske lije

Sad je, ovo, neka druga priča. Sve se zna. Pila je okrenuta – naopako: Francuzi. Nisu pijetlovi nego – lije. I dalje  su se slagali, u zasjedu. Čekali, čekali. I, tražili, Griezmannovu, zadnju loptu.  Konačno je zviznuo, Pogba, koji i nije bio baš raspoložen na ovom mundialu… golčina. 3:1. Evo, i malog Mbappea. I taj je, stisnuo za 4:1. Izložba slobodnog prostora, bez ikakvih nijansi, čista. I, bloka Vatrenih. Udarčina, s dvadeset, donji kut. Mali je ispunio, iako i  nije blistao, očekivanja. Zaradio je, na kraju, loptu za najvećeg nadarenika ovog, ruskog Mundiala. Sad nam je, Kroacija, malo utihula, u ‘šahovncu’, uz primjedbu, da smo bili u crnini, crne legije, možda bi bilo drugačije. Ritam je i dalje  naš. I – lopta. Posjed apsolutan. A, Francuzi su, već jednim korakom, svjetski prvaci: 61 contra 39! Puno. Da su naši veznjaci, Modrić i Rakitić,  nosili više mašte i duhovitosti, možda bi se pjevala neka druga pjesma. Ponos Vatreni! Bili ste, kao  – prvaci svijeta. I, bolji. Točnije – vice-Prvaci. Mi nismo ni drugi ni srebreni. U našoj tituli zvekeće poput  repa čegrtuše: prvaci. Može, onda,  i – vice. I to je naslov. Za slijedeće četiri godine. Bravo! Lopte su nam bile, često, neodmjeene. Preduge. Zalutale. Bez navigacije. Prepuštene događaju. Jedan smo i – iskoristili. Autogolaš, bez zamjerke, Mandžo, iskoristio je kolebanje Llorisa na golu, presjekao loptu i postavio, konačnih 2:4. Ipak, u mimohodu prvaka ( Francuska) i vice-prvaka (Hrvatska) jedno je zlato, pri hiži, naše. Najboljim je igračem Mundiala proglašen Luka Modrić.  On je već dugo,  na popis, za ovaj, časni naslov. Em  vice – prvaci, em zlato, za najboljeg, Modriću, na svjetskom prvenstvu. Svi Vatreni u dubokom su bili zagrljaju hrvatske državne predsjednice Kolinde Kitarović. Bilo je  i suza. I, tuge. Razumljivo. No, i herojstva. Čistog viteštva. Nadigrati prvaka svijeta, istog trena, kad je Pitana fućkao kraj, ne događa se, baš svaki dan. Veliko finale. Dostojno, slavlja. Dalić je, na svoj način, apsolutnim mirom, obgrljen krugom junaka, Hrvata, u Moskvi. Narod, čitav naš svijet, dobio je –  životnu injekciju. Za opstojnost, hrabrost, upornost, silnu volju i  odlučnost. Bravo! I ova je utakmica potvrdila da – jesmo. Nismo bili, u onim nijansama, koji vode do same slave. A, ipak, slavit ćemo, iz dana u dan. Jedna je  Hrvatska. Vječna (Tuđman). Dragi moji Vatrenjaci, još Hrvatska ni propala dok vi (mi) živimo… Upamtite! Prenosite dalje. Svima: Hrvatska je vice – PRVAK svijeta.  Ima, i zlatnog Igrača, Luku Modrića. Ave! T

22 komentara

Uskoči u raspravu
  1. merle
    #1 merle 18 srpnja, 2018, 14:54

    DAKLE OVOM BEZOBRAZLUKU ŠTO RADI NEPRIJATELJSKA POSTAJA jugo-srpska N1 NE NAZIRE SE KRAJ!!! ZAMISLITE POZVALI U STUDIO nekog relkovića KOJI SE RAZUMIJE U NOGOMET KO MARICA U KRIVI Ku…!!! NO NIJE RIJEČ O NOGOMETU U PRVOM PLANU I NAŠIM VATRENIMA NEGO O ISTINSKOJ HRVATSKOJ GLAZBENO-DOMOLJUBNOJ IKONI MARKU PERKOVIĆU THOMPSONU!!! degutantna voditeljica KOJU KAD VIDIM I ČUJEM NE MOGU VJEROVATI DA POSTOJI TAKVA ŽENA!!! ONA SAVJETUJE THOMPSONA DA SAM ODUSTANE OD SVOJIH NASTUPA JER SAMO NANOSI ZLO HRVATSKOJ!!! PA DA ČPVJEK NE POVJERUJE ŠTO SE SVE ROJI U GLAVAMA MRZITELJA HRVATSKE??? I JOŠ NA KRAJU U KOJOJ BI TO DRŽAVI GLAVNI SAVJETNIK PREMJERA DOSLOVNO REKAO I IZJAVIO”VATRENI SU POKUŠALI DA NAPRAVE USTAŠKI PREVRAT U HRVATSKOJ” DA DOBRO STE TO ČULI I PROČITALI!!! A TO JE IZJAVIO crveni BANDIT KOJEMU NISU ODVRATNE HRVATSKE KUNE KOJEG MI SVI PLAČAMO A ON SAVJETUJE PREMJERA!!! TO SE MOŽE DOGODITI SAMO U HRVATSKOJ A TAJ BILMAZ JE NEKI macan!!! PITAM VAS DRAGI HRVATI KUDA SVE TO VODI I DOKLE ĆEMO HRANITI ONE KOJI ŽELE DA NAS NEMA???

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code