NAJNOVIJE NA PORTALU

HSS OSIJEK: OVA VLADA OD SELJAKA PRAVI KMETA

HSS OSIJEK: OVA VLADA OD SELJAKA PRAVI KMETA

23. veljače, 2015.

tematska veu010Der Osijek.jpg3

Dana 20. veljače je održana Tematska večer HSS-a u Osijeku povodom prezentiranja HSS-ovog programa za poljoprivredu „Poljoprivreda i selo za bolju i bogatiju Hrvatsku”. Izvrsno posjećena tribina na kojoj je nazočilo velik broj zainteresiranih članova i simpatizera HSS-a iz cijele Slavonije i baranje, ljudi koji su željeli poslušati što to HSS nudi u nadolazećem razdoblju te su poslušali prezentacije ravnatelja Josipa Kraljičkoviča, predsjednika stručnog vijeća OBŽ-a Maria Turalije i člana stručnog vijeća OBŽ Krunoslava Kovačića.

Na samom početku skupa dobrodošlicu svim učesnicima zaželjeli su predsjednik GO HSS-a Osijek Dario Soldić i predsjednik HSS-a OBŽ gospodin Zvonko Pongrac koji se obratio skupu i ukazao na veliki problem iseljavanja mladih i netransparentno vođenje ministarstva poljoprivrede. , kao i lošu gospodarsku situaciju u OBŽ.

Ravnatelj gospodin Josip Kraljičković iznosi i prezentira program za poljoprivredu gdje ukazuje između ostalog ne postojanje srednjih gospodarstava u poljoprivredi, prezentira modele oprosta duga seljacima, plan i strategiju razvoja ruralnog područja , kao i podršku Hrvatskom poljoprivredniku kroz ujedinjavanje raznih službi koje su u Hrvatskoj aktivne, a po svom osobnom doprinosu ne doprinose pomoći i radu za što su u konačnici i osnovane. Ravnatelj naglašava ujedinjavanje svih agencija i njihovo maksimalno aktiviranje prema poljoprivrednicima i konačno pokretanje i maksimaliziranje Hrvatske poljoprivrede.

Gospodin Mario Turalija predsjednik stručnog vijeća OBŽ-a u svom predstavljanju prezentira nove modele kreditiranja koje bi trebale imati za rezultat revitalizaciju Hrvatskih malih gospodarskih subjekata u poljoprivredi. Prezentirani modeli trebaju pokrenuti novu proizvodnju i naprviti totalnu reorganizaciju blokiranih i neaktivnih OPG-a i trgovačkih društava koje su zbog loših plasmana i kratkog perioda došle u financijsku krizu, te ukazuje na budućnost FGS-ova i fondova rizičnog kapitala kao jedan od glavnih pokretača gospodarstva u Osijeku i županiji.

Član stručnog vijeća OBŽ-a gosp Krunoslav Kovačić navodi problematiku poljoprivrede u stočarskom dijelu i ukazuje na dosadašnji statistički pad proizvodnje u stočarstvu, te u svojoj prezentaciju nudi neka rješenja za tu problematiku.

Kako smo mogli zaključiti iz razgovora, svi nazočni su dali podršku programu HSS-a, te zaželjeli da se isti što prije otpočne primjenjivati, jer kako je rečeno ova vlada od seljaka želi napraviti kmeta koji će biti sluga velikima.

Mislimo da će Hrvatsko selo zažaliti dan kad je ova vlada preuzela vlast, bile su riječi većine seljaka, a poruka ministru Jakovini „Da ste otišli bilo bi kasno“.

 

 

Predsjednik HSS-a OBŽ

 

Zvonko Pongrac

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 4 ožujka, 2015, 16:33

  HSS-KATOLIČKA –KMETSKA OSTAVŠTINA ,SA KAPTOLSKIM STOŽEROM.

  KAKVOG LI PARADOKSA KADA SE POSLUŠA OVE FUNKCIONERE HSS-A,POSEBNO POŠTOVANOHG ZATUCANOG ,KMETA ,BRANKA HRGU, KOJI JE PRAVI ISPRDAK TOG KMETSKO KLERIKALNOG POIMANJA SELJAŠTVA KOJE JE UVJEK, DO ZAVRŠETEK DRUGOG SVJETSKOG RATA , BILO U FEUDALNO—KLERIKALNA LATIFUNDIJA KATOLIČKE CRKVE U HRVATA , PA PREMA TOME HRVATSKI SELJAK JE IMAO ROPSKI POLOŽA SVE DO ZAVRŠETKA II SV JESTSKOG RTA .

  HSS-A JE PRAVI POVIJESNI RECIDIV KLERIKALIZMA NA HRVATSKOM SELU, ODNOSNO NA OVOM HRVATSKOM PROSTORU, KAO OSTAVŠTINA AUSTRIJSKE, CARSKE, KATOLIČKE LATIFUNDIJE. A ZA SVE JE TO ZASLUŽNA KATOLIČKA-ZOČINAČKO-PLJAČKAŠKA CRKVA U HRVATA KOJA JE I SAMA BILA VELIKI EVROPSKI FEUDALAC I POLITIČKO-TERITORIJALNI PROVODITELJ CARSKIH I CRKVENIH INTERESA. U TIM VREMENIMA CRKVA I DINASTIJA ŽIVJELI SU U INTERESNOJ I DUHOVNOJ SIMBIOZI PA JE NAŠ HRVATSKI GRAĐANIN BIO KMETSKI ROB : NEUK I PONIŽEN ,JER JE SLUŽIO ISKLJUČIVO KAO TEGLJEČA MARVA I TAKO GA SE GLEDALO I TRETIRALO.
  A CRKVA JE ,RADI USPJEŠNE POLITIČKE I SVAKE DRUGE KONTROLE NAD PUKOM ,INSTALIRALA SVOJE ODABRANIKE KOJE JE PROMOVIRALA U PLEMIĆE ,JER IM JE U SKLADU SA SUSTAVNOM UPRVALJAČKOM STRUKTUROM CIJELOG CARSTVA PRIPADALA I NAGRADA KOJA SE PREDICIRALA U ODREĐENOM POSJEDNIČKOM IMANJU I ODREĐENOM BROJU KMETOVA KOJE JE NOVI VLASTELIN IMAO U POSJEDU KAO TEGLJEČU MARVU. TAKO JE CRKVA UVELA JOŠ JEDAN SLOJ KLASE, KLASU HRVATSKIH PLEMIĆA KOJI SU SE BORILI DA NAROD BUDE POKORAN I PONIZAN U SLUŽBI CRKVE A INDIREKTNO I VLADAJUĆOJ DINASTIJI. TAKO JE CRKVA PO UZORU NA ZAPADNU DRUŠTVENU I POLITIČKU STRUKTURU GRAĐANA UVELA POČETKE GRAĐANSKOG SLOJA A KOJI NEMAJU NITI ĆE IMATI NIKAKVU NI DUHOVNU NI MATERIJALNU, A NAJMANJE POLITIČKU ULOGU U UPRAVLJAČKOJ STRUKTURI CARSKE I CRKVENE FEUDALNE DINASTIJE.(IZVORI, DINKO TOMAŠIĆ-POLITIČKI RAZVITAK HRVATA)

  PA SLJEDSTVENO TOME HRVATSKI SELJAK JE U TOM CRKVENO CARSKOM MILJEU TOTALNO BIO ZAPOSTAVLJEN I NE MOŽE SE GOVORITI O HRVATSKOM GRAĐANSKOM DRUŠTVU ,NJEGOVIM POČECIMA DO ZAVRŠETKA I SVJESTSKOG RATA KADA SE JAVLJAJU PRVI POČECI GARAĐANSKE SVIJESTI OD MALOBROJNOG DIJELA TADAŠNJE INTELIGENCIJE. IZBORI U HRVATSKO 191O GODINE POKAZUJU STANJE DRUŠTVENO-POLITIČKIH ODNOSA KADA SAMO 5O HILJADA GRAĐANA IMAJU PRAVO GLASA .TO JE SLIKA U KAKVIM DRUŠTVENIM PRILIKAM JE ŽIVIO NAŠ SELJAK,ODNOSNO GRAĐANIN HRVATSKE.JER KLERIKALNA CRKVENA DEMOKRACIJA OCRTAVA DRUŠTVENU STRUKTURU ODNOSA KOJA SE NEĆE BITNO PROMJENITI, NI POSJEDNIČKI NI POLITIČKI, SVE DO PRED KARJ TRIDESETIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA .ALI NI TADA NEŠTO ZNAČAJNIJE.
  DRUGI SVJETSKI RAT JE USLOVIO VELIKE DRUŠTVENE I POLITIČKE PROMJENE A TOME JE ZASLUŽNA SOCIJALISTIČKA RADNIČKA REVOLUCIJA KOJU JE PREDVODILA KOMUNISTIČKA PARTIJA HRVATSKE .
  A ŠTO SE TIČE POŠTOVANOG STJEPANA RADIĆA O KOME UVJEK ZBORI GOSPODIN HRGA, ZATUCANI KATOLIKČKO-KLERIKALNI HOMO RUSTICUS ,CITIRAT ĆU KRLEŽU O TOME: KRLEŽA POLEMIČKI PIŠE ESEJ U KOJEM SE ŽESTOKO OBRAČUNAVA SA RADIĆEVIM OPORTUNIZMOM I POLITIČKOM NEDOSLIJEDNOŠĆU .NERVIRALI SU GA RADIĆEVA IDAEOLOŠKA KONZERVATIVNOST ,NJEGOV ANTIMARXIZAM, PROTUDARVINIZAM I ZAZIRANJE OD FRANCUSKE REVOLUCIJE , A UZDIZAO FOLKLORNOG JELAČIĆA, SELJAČKO-SEOSKO FRULAŠTAVO,BANDERIJE , ZDRAVICE I KATOLICIZAM VIŠE NEGO RACIONALNOG ELEMENTA.ZAMJERIO MU JE TAKOĐER ZAŠTO JE VLADIMIRA NAZORA ,KADA JE POSTAO MINISTAR KULTURE U KRALJEVSKOJ VLADI ,SMJENIO ,ODNOSNO POSLAO U PENZIJU . A KRLEŽA GA JOŠ PITA ŠTA JE SA ONIM HRVATSTVOM TRNJA I VAGONSKE SIROTINJE ZA KOJU SE KRLEŽA OTVORENO ZAUZIMAO I KOJE JE NAZVAO POTISNUTO ,BEZIMENO I PONIŽENO HRVATSTVO.=

  ZNAČAJNO JE KAZATI DA JE STRUKTURA HRVATSKOG DRUŠTVA 1948 GOPDINE BILA SLIJEDEĆA:78% SELJAČKOG STANOVNIŠTVA ,ŠTO ZNAČI OSTATK SU OSTALI GRAĐANSKI SLOJEVI. U IZVJEŠTAJU NA PETOM KONGRESU KPJUGLAVIJE , KOJI JE POSLUŽIO DA PRIKAŽE SLIKU NOVE JUGOSLAVIJE ,NARAVNO PO REPUBLIKAMA ,PA JE HRVATSKA IMALA 67% NEPISMNENOG STANOVNIŠTVA, IAKO JE OSNOVNA ŠKOLA SA 4 RAZREDA UZETA U KRITERIJ PISMENOSTI.
  PA O KAKVOJ SE TO POVIJESNOJ HSS,STRANCI, RADI KOJA SE SPOMINJE NA GODIŠNJIM SKUŠTINAMA ILI U PREDIZBORNIM MITINZIMA, KAO NEKA POLITIČKA PARTIJA U HRVTA. STALNO SE BARATA O NEKOM RADIĆU ILI RADIČEVSKOJ HSS-U, PA MALO MAČEKOVASKA ,ALI UVJEK HRVTASKA . OD SVEGA TOGA NIJE NIŠTA ISTINITO.NI HRVATSKA ,NI RADIČEVSKA ,NI MAČEKOVSKA NEGO FEUDALNA, CRKVENA KMETIJA KOJU ,POŠTOVANI ,ALI NEUKI ,ZATUCANI KATOLIK HRGA PONOVNO REINKARNIRA U TOM SVOJSTVU. TAKO JU REINKARNIRAJU I JOŠ NEKI HRVATSKI NOSTALGIČARI I TRAŽE JOJ MJESTO U HRVATSKOJ POLITIČKOJ I DRUŠTVENO STRUKTURI. A ONA UOPĆE NE POSTOJI !!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code