HSP: MINISTRE JAKOVINA VLASNICI OPG-ova JOŠ NEMAJU ZAŠTIĆENE RAČUNE

HSP: MINISTRE JAKOVINA VLASNICI OPG-ova JOŠ NEMAJU ZAŠTIĆENE RAČUNE

18. travnja, 2015.

Nema-ostavke-Jakovina-prodao-svoju-firmu-za-400-tisuca-kuna_ca_large
Ministar poljoprivrede Tvrtko Jakovina je pod prijetnjom prosvjeda obećao seljacima, vlasnicima OPG-ova izići u susret i od ovrhe izuzeti sredstva koja se plaćaju kao potpore u poljoprivredi, do iznosa od 50 000 kuna.
Isto je riješeno Zakonom o poljoprivredi koji je u Saboru izglasovan 3. ožujka 2015. godine, potpisan od predsjednice RH 11. ožujka a na snagu je stupio 18. ožujka 2015. godine i tu je problematiku regulirao u 141. članku Zakona.
Budući je spomenuti Zakon o poljoprivredi pisan kao i dosta drugih Zakona u Hrvatskoj, njegova provedba na terenu još nije zaživjela, a kada će ne zna se,  jer provedbeni akti nisu doneseni. Problem ovog  zakona je isti  kao i kod svih drugih zakona. Zakon se donese,  u prijelaznim i završnim odredbama daju se rokovi za donošenje Pravilnika, Uredbi. S istima se redovito kasni i dok se  svi  provedbeni akti donesu, promjeni se ministar i opet ispočetka jer novi ministar ima drugačije interese.
Hrvatskoj stranci prava javilo se nekoliko desetaka vlasnika blokiranih OPG-ova i žestoko reagiralo na ne provođenje ovog Zakona.  Gotovo svi su se žalili da su ih činovnici Agencije za plaćanje selili sa šaltera na šalter, od njih do FINA-e i tako nekoliko puta, a da ništa nisu mogli riješiti. Nitko ih nije znao uputiti kako otvoriti “zaštićeni račun” za svoje OPG-ove.
Svuda su nailazili na zid  a činovnici su upirali prstom prema Zagrebu i nadležnom ministru ministarstva koje je donijelo Zakon, Tvrtku Jakovini, s naglaskom da čekaju upute nadležnog ministra.
Vlasnici OPG-ova traže da se ova situacija riješi što prije. Vrijeme je radova u poljoprivredi i nemaju vremena za gubljenje, a postoji i strah da će najavljene isplate poticaja progutati neka ovrha za koju možda i ne znaju.
Neki su čak stava da se to namjerno radi da isplaćeni poticaji posluže za punjenje džepova odvjetnika i javnih bilježnika na uštrb njihovih potreba za proljetnom sjetvom.
Hrvatska stranka prava, Povjerenstvo za selo i poljoprivredu poziva ministra poljoprivrede Tvrtka Jakovinu da najžurnije riješi problem OPG-ova vezanih na  članak 141. Zakona o poljoprivredi po kojem imaju pravo na „zaštićeni račun“ na kojem bi sredstva bila izuzeta od Ovrhe i da na taj način olakša i svojim činovnicima i seljacima. Dakle  provedbene akte  treba donijeti  žurno. Da je bilo prije mjesec dana, kasno je.
Ukoliko se dogodi da se ovaj problem ne riješi prije isplate slijedeće tranše poticaja bojimo se da će dosta hrvatskih polja ostati neobrađeno,  jer seljaci neće imati čime platiti potrebne resurse za provedbu sjetve. Seljacima nije do prosvjeda, jer itekako imaju posla i žele da se administracija koju svi plaćaju bude efikasna i učinkovita.
Hrvatska stranka prava
Povjerenstvo za selo i poljoprivredu
Tihomir GrdinićT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code