HSP AS: TRI NAPADA NA DRŽAVNE GRANICE

HSP AS: TRI NAPADA NA DRŽAVNE GRANICE

30. prosinca, 2017.

 

 

Gotovo istovremeno dogodila su se tri naoko različita napada na hrvatska granična područja. Jedan arbitražno-diplomatski vezan uz arbitražni spor sa Slovenijom s neizvjesnim epilogom u političkom i gospodarskom smislu, jedan s ljudskim žrtvama i realnom traumom i strahom za Hrvate u Vojvodini te jedan na razini medijskih spekulacija i poruka koje se šalju onima prema kojima se zvecka oružjem iz Bosne i Hercegovine. Kao uvertira za ove događaje poslužila je presuda bosanskohercegovačkoj šestorki koja kao da je najavila otvorenu sezonu lova na hrvatske granice i Hrvate koje država Hrvatska ne može direktno zaštititi.

Pitamo se tko je pokrenuo ovu koordiniranu akciju i tko teži ka destabilizaciji ne samo unutarnjeg nego i vanjskog poretka.

Napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnostu u prekrasnom vojvođanskom gradiću Sonti srpske su vlasti okarakterizirale kao “nerede”i napad bez nacionalne osnove. Ono što se prešućuje je dugogodišnji težak položaj tamošnjih Hrvata od kojih su mnogi iz Sonte iselili, jer nisu mogli ostvariti elementarne uvijete koji slijeduju nacionalne manjine, primjerice nastavu na hrvatskome jeziku. Srbijanska premijerka Ana Brnabić u listopadu ove godine nazvala je Srbiju „liderom u radu s nacionalnim manjinama“, no ova je teza očito samo mrtvo slovo na papiru. Jer spomenuti napad nije dvodnevni problem Hrvata u Vojvodini, ovo je smišljeno degradiranje po nacionalnoj osnovi. Zar smo tako brzo zaboravili slučaj Radija Subotice jedinog dotad preostalog radijskog medija na hrvatskom jeziku koji je privatiziran? Civilne udruge u Hrvatskoj opterećene su položajem Srba u Vukovaru, brojem srpskih žrtava u Sisku tijekom Domovinskog rata i slicno, no zaboravile su na činjenicu da civilnih udruga koje zastupaju Hrvate van Hrvatske gotovo, jer ih nema tko financirati. 

Ne poduzmemo li nešto institucionalno brzo, kvalitetno i dugoročno održivo premlaćivanje hrvatskih mladića u Srbiji neće se više događati samo o Božiću, lov na hrvatske ribare po njihovoj dojučerašnjoj morskoj djedovini biti će dio svakodnevnih vjestica, a govor mržnje iz usta nekih bosanskohercegovačkih političara tužna svakodnevica do konačnog zatiranja hrvatskog imena u BiH.

Tražimo od Vlade RH zaštitu hrvatskog državnog teritorija, zaštitu hrvatskih građana i Hrvata ma gdje oni bili i proaktivnu vanjsku politiku koja će nam osigurati punopravan status članice EU. U protivnom će Hrvatska, baš kao što je i nekoć bila, biti svedena na „reliquiae reliquiarum“.

Dopredsjednica HSP AS

doc.dr.sc. Vlatka Vukelić T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Postar
    #1 Postar 3 siječnja, 2018, 18:05

    Vlatkice lijepa jesi.ali pametna nisi oduvijek !

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code