HRVATSKA STRANKA OVRŠENIKA: ZA UKIDANJE SVIH OPĆINA I ŽUPANIJA

HRVATSKA STRANKA OVRŠENIKA: ZA UKIDANJE SVIH OPĆINA I ŽUPANIJA

8. travnja, 2015.

Đuro Palijan

Hrvatska stranka ovršenika smatra kako je trenutni hrvatski sustav jedinica lokalne samouprave koji je administrativno podijeljen na 428 općina i 128 gradova, te jedinica područne samouprave, koji je administrativno podjeljen na dvadeset županija plus Grad Zagreb iznimno skup, preglomazan, zastario, nepotreban i suviše koruptivan. Stav Stranke je kako je za zemlju površine nešto više od 56 tisuća kilometara kvadratnih, s otprilike 4,2 milijuna stanovnika toliki broj općina, gradova i županija nepotreban, te Stranka smatra kako je to jedan od glavnih razloga izrazito loše poduzetničke i investicijske klime u zemlji.

Hrvatska stranka ovršenika zalaže se za ukidanje svih općina u Republici Hrvatskoj, te za ukidanje statusa grada svim gradovima s manje od 10.000 stanovnika. Stranka drži kako će ukidanje općina i malih gradova dovesti do znatnih ušteda u proračunu Republike Hrvatske, budući da većina općina i gradova nisu u mogućnosti financirati aktivnosti iz svog djelokruga iz vlastitih prihoda, pa sukladno tome predstavljaju teret državnom proračunu Republike Hrvatske.

Stranka također smatra kako će ukidanje općina i malih gradova uvelike pridonijeti smanjenju korupcije na nižim razinama odlučivanja, te samim time lokalnu samoupravu učiniti konkurentnijom i učinkovitijom.

Hrvatska stranka ovršenika drži kako reformu jedinca lokalne samouprave treba provesti na način da sve nadležnosti sadašnjih općina i gradova, koji bi ovom reformom izgubili svoj status, preuzima najbliže naselje sa statusom grada, a ukinute općine i gradovi zadržali bi ispostave koje služe građanima i gospodarstvu kao servis kako bi se izbjegla nepotrebna putovanja.

Hrvatska stranka ovršenika drži kako hrvatskoj nisu potrebne županije! Stranka smatra kako su županije također zastarjeli i u potpunosti neučinkovit, koruptivan i neučinkovit model upravljanja poslovima i aktivnostima od područnog, odnosno, regionalnog značenja. Županije su prema mišljenju stranke, također, veliki potrošači proračunskog novca, te stranka smatra kako unutar samih županija tako i među njima dolazi do političkih sukoba i razilaženja koji za posljedicu imaju loše, sporo i ne učinovito upravljanje i organiziranje poslova i aktivnosti iz djelokruga županija.

Hrvatska stranka ovršenika zalaže se za podjelu Hrvatske na regije! Stranka smatra kako Hrvatsku treba podijeliti na tri regije čije bi granice bile određene prema geografskim specifičnostima.

 • Jadranska regija

 • Panonska regija

 • Sjeverozapadna regija

Navedene tri regije bile bi pravni sljedbenici županija unutar svojih zemljopisnih granica i na sebe bi preuzele sve područne aktivnosti koje su bile u nadležnosti županija. Stranka smatra da bi se ovakvom reformom uvelike pridonijelo bržem, kvalitetnijem i ravnomjernijem razvoju kako pojedinih krajeva unutar samih regija, tako i samih regija te bi se uvelike olakšalo odlučivanje i provođenje razvojnih projekata regija, a samim time i povlačenje sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda Europske Unije. Kao temeljni benifit ovakve reforme Stranka vidi u trajnom riješenju problem tisuća HZD-ovih i SDP-ovih uhljeba i lešinara kojima je jedini smisao političkog djelovanja vlast sa ciljem zadovoljenja osobih materjalnih i financijskih potreba i ambicija.T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. monitor
  #1 monitor 18 travnja, 2015, 17:58

  http://www.novi-svjetski-poredak.com/2014/11/04/titanic-je-namjerno-potopljen-da-bi-bankari-pokorili-svijet/

  Pogledati i video clip u ovom clanku pa valjda “nekima” postane jasno s kim/cime, imaju posla.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code