KORUPCIJA U SUSTAVU JAVNE NABAVE

KORUPCIJA U SUSTAVU JAVNE NABAVE

16. srpnja, 2016. 1 komentar

 

Nedavno objavljeno Statističko izvješće o javnoj nabavi u RH za 2015. godinu otkriva da je ukupna vrijednost javne nabave iznosila 40,45 milijardi kuna, od čega je čak 9,4 milijarde kuna potrošeno kroz sustav javne nabave, na koji se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi. U prošloj godini došlo je do dramatične potrošnje novca poreznih obveznika na usluge, a vrijednost im je porasla za čak 152 posto.

U proljetnom izvješću 2016. godine Europskog parlamenta Hrvatska je svrstana među najkorumpiranije države Europske unije. Naime, trećina novca koji se slijeva u Državni proračun troši se kroz sustav javne nabave. Procijenjuje se da zbog toga godišnje u RH ispari 74 milijuna eura.
Jedan od razloga zbog kojega se hrvatski sustav javnih nabava smatra izrazito korumpiranim je kriterij odabira najboljeg ponuđača po sistemu najjeftinije ponude. I dok se u većini europskih zemalja u 80 posto slučajeva primjenjuje kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, taj se kriterij prošle godine u Hrvatskoj primijenio u samo 2,4 posto slučajeva. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Faruk
    #1 Faruk 21 srpnja, 2016, 17:49

    hrvatsku proglasili najkorumpiranijom zemljom u europi a lešinu od cvitana voze u blindiranom mercedesu. kao da bi se nešto dogodilo u hrvatskoj da umjesto muje dođe haso na vlast.

    Odgovorite na ovaj komentar

<

*

code