HRVATSKA HIMNA JE NASTALA U GLINI

HRVATSKA HIMNA JE NASTALA U GLINI

25. veljače, 2020.

 

Pjesmu koja je postala hrvatska himna Runjanin je skladao 1846. na tekst hrvatskog književnika Antuna Mihanovića, s kojim se navodno nikada nije upoznao, već je stihove uzeo iz časopisa Ljudevita Gaja „Danica“.

Antun Gustav Matoš napisao je za tu pjesmu da je nikada nitko ne bi znao da nije bilo melodije. S obzirom na povijesnu važnost „Lijepe naše domovine“ možda bi trebalo razmisliti da se autorima postavi i jedan zajednički spomenik. Da se ne zaborave

Napisao: Mladen Pavković

Dok Hrvati i dalje polemiziraju o tome kako je Josipa Lisac otpjevala (zavijala) hrvatsku himnu na inauguraciji predsjednika Republike Zorana Milanovića, Srbi više pišu i komentiraju – tko je autor „Lijepe naše domovine“ – Josip Runjanin (Politika, 21. 2. 2020.).

Tako nas među ostalim podsjećaju da je ovaj skladatelj, inače srpski oficir i graničar u tadašnjoj austrougarskoj vojsci, zadužio i Srbe, jer im je skladao pjesmu „Rado ide Srbin u vojnike“, koju su često pjevali i kad su devedesetih godina prošlog stoljeća odlazili ubijati, rušiti, pljačkati i protjerivati Hrvate, od Vukovara do Škabrnje i dalje.

Na Uspenskom groblju

Runjanin je rođen u Vinkovcima 8. 12. 1821., a umro 2. veljače 1878. a podrijetlom je iz sela Runjani kod Loznice. Djed mu je bio prota, a otac kapetan. Bio je najstariji od sedmero djece u obitelji. U Novi Sad je došao dvije godine pred smrt, nakon što je kao oficir morao otići u mirovinu. Kažu da se isticao kao ratnik, ali da je imao i nježniju stranu. Oženio se Otilijom, kćerkom kapetana Tome Perakovića, i s njom imao kćer koja se zvala, isto kao i kćerka Vuka Karadžića – Vilhelmina.

Sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu, na kojem počivaju i druge osobe iz srpske povijesti, poput Svetozara Miletića, Vase Stajića, Koste Trifkovića, Jovana Hadžića…Čak ni mnogi Novosađani ne znaju gdje se nalazi to staro pravoslavno groblje.

Godinama nitko nije vodio skrb o njegovu posljednjem počivalištu. Prije deset godina delegacija Zagreba bila je u posjeti Novom Sadu i tada je dogovoreno da će Zagreb održavati Runjaninov spomenik, s obzirom na to da nema potomaka i da je bio u dosta lošem stanju.

Pjesmu koja je postala hrvatska himna Runjanin je skladao u Glini 1846., na tekst hrvatskog književnika Antuna Mihanovića, s kojim se navodno nikada nije upoznao, već je stihove uzeo iz časopisa Ljudevita Gaja „Danica“.

Antun Gustav Matoš napisao je za tu pjesmu da je nikada nitko ne bi znao da nije bilo melodije.

S obzirom na povijesnu važnost „Lijepe naše domovine“ možda bi trebalo razmisliti da se autorima postavi i jedan zajednički spomenik. Da se ne zaborave!

Majke ne smijemo zaboraviti

Vrijeme neumitno teče. Stigla je još jedna obljetnica rođenja najponosnije Majke u Hrvata Kate Šoljić (Vukšić Donji kod Brčkog, 23. 2. 1922.-Zagreb, 8.7.2006.). I ovog puta moramo se zapitati: kako je danas majkama koje su u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata čekale svoje junake a koje su im umjesto žive dopremali u mrtvačkim sanducima i rekli – njihova će imena biti zapisana zlatnim slovima?

A gdje su danas te majke koje su poput Kate Šoljić dale sve za Lijepu našu ili bolje rečeno Lijepu njihovu? Neke pod zemljom, a neke svakodnevno s krunicom u ruci kraj grobova ili kraj kreveta teško bolesnih sinova, supruga i kćeri za koje su rekli da će biti Junaci hrvatskog Domovinskoga rata.

Ne, mi nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu ne samo Kate Šoljić, koja ni do smrti na žalost nije saznala za sudbinu svoje braće nakon II. svjetskoga rata, kad su Broz i njegovi pomozbog junaci već tada gazili Hrvate, mi se neprestano trebamo sjećati svih hrvatskih majki, i odati im iznimnu zahvalnost za njihove najmilije, bez kojih bi većina, osobito oporbenih političara i politikanata mogla samo da se „slika“.

Obitelj Šoljić je simbol stradanja u Domovinskome ratu. Njih nisu progonili samo srpski i ini okupatori, već, i onaj koji je imao najljepši trg usred Zagreba. Taj zločinac po imenu Josip Broz Tito počeo je pokolj nad Hrvatima, a neslavno ga je završio balkanski krvnik Slobodan Milošević.

Dobro se sjećamo da je najponosnija Majka u Hrvata često govorila da im nikada neće zaboraviti zla koja su počinili, ali da im ne može ni oprostiti jer se nikada nisu pokajali.

Katu Šoljić, ali i sve ostale majke u Hrvata nikada ne smijemo zaboraviti. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ppppppppppppppppppp
  #1 ppppppppppppppppppp 6 listopada, 2020, 15:20

  koliko je himna stara

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. pepe
  #2 pepe 27 veljače, 2020, 00:16

  podpůno očekivano, jezični sṙbohṙvat pavković se navodno izčuđuje nad stvarnošću da mu je sṙbski brat po jeziku, uljudbi i izkonu/kṙvi runjanin uglasbił himnu, pak bi mu sada i spomenik dvizał.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Pelešova kuća himne u Glini i Pupavac
  #3 Pelešova kuća himne u Glini i Pupavac 26 veljače, 2020, 13:40

  Josip (Josif) Runjanin, Vinkočanin rođenjem (kuća u ranijem kvartu Nazora), bio je dočasnik glazbenik u Prvoj krajiškoj pukovniji bana Josipa Jelačića, a hrvatsku je himnu skladao u obiteljskoj kući trgovca Peleša. Zvao se Josif Runjanin, bio je pravoslavac martolog vlaških pomagača Turaka, ali ne i srbin. Za obnovu kuće Pelešovih najprije se iza Domovinskoga rata zainteresirao ratni zločinac Milorad Pupavac, želeći drmnuti još nešto ustaških kuna (a već je milijarder s vilom u Hitlerovu Berlinu). Zanos je, međutim, brzo splasnuo kad je sje..o Tesla banku kao osnivač u ime SNV-a.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • pepe
   pepe 27 veljače, 2020, 01:01

   u stvarnosti, koliko god’ današnji “političski hṙvati” sebe voljeli rado sāmoobmanjivati i utvarati si nepostojeće, runjanin jest bīł svetosavski sṙbin, rodom iz zapadne sṙbije i sṙbske “porodice”. s pravim kṙštenim imenom “josif”, pokopan unutar SPC-a po svetosavskom obredu u novom sadu. na ove “vlašske” gluposti i bezsmislice o “svetosavskih vlasih” u hṙvatskoj, za koje su jošte turci i tatari davno zapisali da su na zapadnom balkanu u stvarnosti većinski “sṙbi”, čista je zaludna potrata svenek i minute.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 25 veljače, 2020, 14:16

  Dobro da je i tog Runjanina netko komentirao.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code