HRT I NEZAVISNI POTPISALI SPORAZUM O PRAVILIMA NABAVE

HRT I NEZAVISNI POTPISALI SPORAZUM O PRAVILIMA NABAVE

6. studenoga, 2017.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Hrvatsko društvo nezavisnih televizijskih producenata (HDNP) potpisali su u ponedjeljak 6. studenoga Koregulacijski sporazum o postupku i pravilima nabave djela neovisnih proizvođača. Uime Hrvatske radiotelevizije dokument je potpisao glavni ravnatelj Kazimir Bačić, a uime Hrvatskoga društva nezavisnih televizijskih producenata predsjednik uprave Dario Vince.

Hrvatska radiotelevizija izražava zadovoljstvo što je nakon osam mjeseci razgovora došlo do usklađivanja sporazuma s neovisnim producentima. Riječ je o znatnome napretku u odnosima između javnoga medijskog servisa i neovisne produkcije. Ključni je cilj da ubuduće nastaju bolja audiovizualna djela na zadovoljstvo naših gledatelja“, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja izrazio je i Dario Vince te dodao kako je bilo potrebno neko vrijeme za potpisivanje sveobuhvatnoga sporazuma kojim se precizno određuju pravila nabave prihvatljiva za obje strane i usklađena s europskim standardima. „Svaka strana možda ima i nekih prigovora, nitko nije postigao sve zamišljene ciljeve, ali smo došli do sporazuma koji odgovara europskim standardima, pokriva sva važna područja i usklađen je s hrvatskim zakonima“, rekao je predsjednik uprave Hrvatskoga društva nezavisnih televizijskih producenata Dario Vince.

Otkup audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača zakonska je obveza Hrvatske radiotelevizije. Naime, prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji javni je medijski servis obvezan osigurati najmanje 15 % svojega godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, a polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela izvorno proizvedena na hrvatskome jeziku.

Koregulacijskim sporazumom o postupku i pravilima nabave djela neovisnih proizvođača pobliže se određuju uvjeti suradnje između javnoga medijskog servisa i neovisnih producenata, a u skladu s odredbama potpisanoga sporazuma Hrvatska radiotelevizija u svojim će aktima precizno odrediti programski proračun u skladu sa Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji vodeći se time da programski proračun obuhvaća troškove proizvodnje audiovizualnih djela namijenjenih objavljivanju na televizijskim programima i putem audiovizualnih usluga na zahtjev.

Osim toga, Hrvatska radiotelevizija će organizirati javne pozive najmanje jednom godišnje početkom svake godine iznoseći jasno i precizno svoje programske potrebe i rokove za završetak projekata, a u opisu sadržaja za koji se raspisuje javni poziv neće ograničavati kreativne slobode nezavisnih proizvođača tako što će pobliže odrediti idejne, kreativne i strukturne elemente sadržaja, nego će programske potrebe izraziti temeljnim opisima vrste i kategorije sadržaja za ciljnu publiku. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code