HOĆEMO LI IKADA DOZNATI PRAVU ISTINU?

HOĆEMO LI IKADA DOZNATI PRAVU ISTINU?

18. travnja, 2019.

 

Sad su se u Hrvatskoj mnogi uplašili te pitaju: jel bi se možebitno nešto takvoga moglo dogoditi i zagrebačkoj katedrali, tim prije što se na ovom također svjetskom kulturnom objektu skele desetljećima „ne miču“ s njezina tornja, pa čovjek ne zna jel se obavljaju radovi ili sve stoji na mjestu? U svakom slučaju, obnova ove katedrale, koja je zaštitni znak Zagreba, kao Eiffelov toranj u Parizu, predugo traje

Napisao: Mladen Pavković

Stravičan požar koji je zahvatio katedralu Notre-Dame u Parizu, prije svega, postavio je pitanje: Je li se to dogodilo slučajno ili namjerno?

Još dok istraga nije ni započela kako treba, vlasti u Francuskoj počele su izjavljivati da nije bilo nikakve namjere!?

Neki poput admirala Davora Domazeta Loše kažu da se takve stvari ne događaju slučajno, da se ovdje ne radi o „teoriji urote, već o pravoj pravcatoj uroti protiv simbola kršćanske i katoličke Europe“, tim prije jer se požar dogodio kad je započeo Veliki tjedan, dakle pred najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je uvjeren da će se ovo nekada prekrasno zdanje obnoviti za pet godina, dok stručnjaci prognoziraju da će to ipak potrajati iznimno dugo.

Nakon ove tragedije odmah su se javili milijarderi te se počeli „nadmetati“ tko će darovati više milijuna eura za obnovu. Pojedinci se spremaju dati ili su već dali i sto milijuna eura.

Upisati u povijest

Nu, da je netko od njih samo nekoliko dana ili tjedana donirao recimo milijun eura, katedrala bi najvjerojatnije i danas bila na svojem mjestu, jer bi se taj novac, uz ostalo utrošio i na svestranu zaštitu ovog iznimno značajnog kulturnog spomenika u svijetu, za nadzorne kamere ili dežurstva vatrogasnih službi. Nekima od njih je očito lakše sada dati tolika financijska sredstva, jer će se time „upisati u povijest kao veliki donatori“ (što, istina, nije za podcjenjivati.)!

Katedralu bi što prije trebalo obnoviti, ili je pak ostaviti takvu kakva je nakon požara, kao opomena, pa je istu takvu ili sličnu izgraditi na drugom mjestu!?

Ne, to se ne će dogoditi, ali, zašto i nešto takvoga odmah odbaciti?

Naime, u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, (što možda nije za usporedbu), u Vukovaru je, od strane srpskog i inog agresora, razrušeno sve što se razrušiti dalo. Čak i katolička crkva i bolnica!

Hrvatska država je to u relativno kratkom vremenu obnovila i danas ti i drugi objekti izgledaju i bolje nego prije.

“Ne mogu barbari toliko uništiti i razrušiti, koliko mi možemo ponovno izgraditi” – čulo se i u ovom gradu-junaka.

Stoga, kad danas dođete recimo u Vukovar, ali i u mnoge druge gradove i mjesta diljem Hrvatske, koji su bili zahvaćeni ratom, „osjećate se“ kao da tu rata nije ni bilo. Čak je i čuveni vukovarski vodotoranj u obnovi!

Iznimna poruka

Veliko je pitanje, je li trebalo ostaviti barem ovaj grad razrušen (konzerviran), pa da i generacije nakon nas mogu vidjeti što je značio i što znači rat, kojeg su u ovom slučaju vodili Srbi?

Ovako, poglavito mladima, koji dolaze i na ekskurzije u Vukovar, pričaju se priče kako je to izgledalo, što je posve drugo nego da oni sami vide i ocijene zločinački čin.

Vukovar je trebalo ostaviti takav kakav je i bio nakon rata, a novi, ljepši i suvremeniji izgraditi odmah do njega!

To bi bila najstrašnija i najbolnija poruka!

Uništena katedrala Notre-Dame u Parizu također nosi iznimnu poruku, bez obzira je li se požar dogodio namjerno ili slučajno.

Prava istina, kako to već ide u takvim i sličnim „ekscesima“, nikad se ne će saznati.

Sad su se u Hrvatskoj mnogi uplašili te pitaju: jel bi se možebitno nešto takvoga moglo dogoditi i zagrebačkoj katedrali, tim prije što se na ovom također svjetskom kulturnom objektu skele desetljećima „ne miču“ s njezina tornja, pa čovjek ne zna jel se obavljaju radovi ili sve stoji na mjestu?

U svakom slučaju, obnova ove katedrale, koja je zaštitni znak Zagreba, kao Eiffelov toranj u Parizu, predugo traje.

Prije će, izgleda, sagraditi (obnoviti) novu, uništenu crkvu u Parizu, nego skinuti skele sa zagrebačkog bisera, tj. naše katedrale.

Dakle, kako bilo da bilo, nekada je možda i bolje (?) ne dirati ono što se (ne)namjerno dogodilo, jer bez obzira na koji će to način danas-sutra biti obnovljeno to ipak više nikada ne će biti isto, kao original!

A u svega nekoliko sati uništena katedrala u Parizu strašna je opomena, koju ćemo, bojimo se, nažalost relativno brzo zaboraviti, ako se izgradi, a hoće, (i što nije nemoguće), ljepša, veća i bolja! T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Georg
  #1 Georg 20 travnja, 2019, 15:00

  Najbolje ipak s vekovnim saveynicima suosjecaju martolozi koji se vole zvati Srbima: Neka gori i oni su srbijicu bombardovali…Ni krivu ni duznu, dakako. Idi, bre, da se lecis! Vozd sloba iliti balkanski kasapin, sigurno se u rusiji smeje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. diverzija
  #2 diverzija 20 travnja, 2019, 03:21

  To je došlo sa istoka. Evo,kauri, nevjernici…kršanski svijete zapalić ćemo vam kršćansku, katoličku svetinju…Zapalili bi oni i Vatikan kad bi mogli.Da je bio neki kratki spoj,priča je za malu djecu. Od šoka i užasa što im rade, Francuzi se ne usude priznati sebi tu strahotu i reći svijetu istinu o islamskoj diverziji o terorističkom činu paljevine simbola kršćanstva i Evrope…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Mujo Bašinac
  #3 Mujo Bašinac 19 travnja, 2019, 22:03

  Dobit ćemo najmanje 15 “istina” pa si odaberite koja vam paše.
  Kao i ubojstvom Kenedya i princeze Diane.
  Sotonisti zavađaju svijet,trebaju im ratovi,jer tada namlate lovu.
  Zapalio ju je onaj tko od toga najviše profitira,to je nesumnjivo i sad pratite tko je taj.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Lepi seljo lepo gori
  #4 Lepi seljo lepo gori 19 travnja, 2019, 06:12

  Oćete djelić istine,pa procurio je dokument pod oznakom V.T.kako su i koliko oružja su francuzi prodali arapima koji tim istim oružjem ubijaju djecu u Jemenu.U paničnom strahu zapališe…U Hrvatskoj će se dogoditi kad se definira Sotonska i zločinačka dimenzija Levičara i javno obznani.Ne pali katedrale šibica nego istina.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Žrdina
  #5 Žrdina 18 travnja, 2019, 11:20

  Ne možemo isključiti iz ovoga spomena ni djecu i unučad počinitelja

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 18 travnja, 2019, 09:54

  Još nismo čuli da se netko ponudio da i badava poradi na obnovi katedrale. Kako to?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code