VINKO BREŠAN SNIMIO KOMEDIJU ZA SRBE

VINKO BREŠAN SNIMIO KOMEDIJU ZA SRBE

7. siječnja, 2019.

Sve je to, baš kao i u kazališnim predstavama notornog Olivera Frljića, ironija, humor, satira ili jednom riječju „urnebesna politika komedija“! Oni koji eventualno žele kritizirati nešto takvoga u umjetničkom ostvarenju ovog umjetnika vrlo brzo se proglašavaju neznalicama, glupanima, i svime drugim što uz to ide. Jedan je napisao da ovu našu stvarnost nagrđuju oni koji ne razumiju što je satira, politička ironija ili komedija te da intelektualna elita bolje od drugih razumije i cijeni ljude, različitost, ljubav i da ih zato treba gledati i slušati što govore i pokušati razumjeti jer znaju više od nas

Napisao: Mladen Pavković

Nakon prikazivanja novog filma Vinka Brešana „Koja je ovo država“, a koji je samo tijekom proteklog vikenda navodno privukao oko 23 tisuće gledatelja, jedino se možemo zapitati – „Kakva je ovo država?“

Naime, nas bi, prije svega, zanimalo, kako to da za ovakve filmske projekte, u kojima se ruga svemu što je hrvatsko, uvijek ima novaca koliko treba, dok za filmove o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu nikada gotovo „nitko“ ne da ni kune?

A ni ovim „svjetskim redateljima“ ala Brešan nikada ne pada na pamet da snime recimo igrani film o Vukovaru, Škabrnji ili općenito agresiji na Republiku Hrvatsku, jer unaprijed znaju da od toga neće imati nikakve koristi, tim prije jer nešto takvoga ni ne znaju uraditi.

Kao u Frljićevim predstavama

Ovaj film prati i moćna propagandna mašinerija, koju mogu dobiti samo takvi autori, u kojima, kao u ovom filmu Umjetničko društvo „Vuk Karadžić“ pjesmom slavi pokojnog predsjednika Tuđmana ili kako četvero umirovljenika s dresovima najpoznatijih hrvatskih nogometnih reprezentativaca otvaraju Tuđmanov grob i kradu njegov lijes!

Nakon velikog uspjeha na Svjetskom prvenstvu u nogometu, po Brešanu, red je da se lopta malo spusti na zemlju i da se makar i na ovakav način hrvatski reprezentativci „umoče u blato“.

Sve je to, baš kao i u kazališnim predstavama notornog Olivera Frljića, ironija, humor, satira ili jednom riječju „urnebesna politika komedija“!

Oni koji eventualno žele kritizirati nešto takvoga u umjetničkom ostvarenju ovog umjetnika vrlo brzo se proglašavaju neznalicama, glupanima, i svime drugim što uz to ide.

Jedan je napisao da ovu našu stvarnost nagrđuju oni koji ne razumiju što je satira, politička ironija ili komedija te da intelektualna elita bolje od drugih razumije i cijeni ljude, različitost, ljubav i da ih zato treba gledati i slušati što govore i pokušati razumjeti jer znaju više od nas!

Da nije smiješno, bilo bi žalosno.

Nu, redateljima poput Brešana (treba priznati) jako dobro ide prikupljanje novaca, a zatim i humor, prije svega, na račun Republike Hrvatske, Domovinskoga rata, a poglavito njezinih stradalnika, Katoličke crkve, Hrvata, Franje Tuđmana…

Ovaj film će sigurno imati najveću gledanost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, tamo će pokupiti sve „zlatne arene“!

Srbi će „umrijeti od smijeha“!

E, da u filmu umjesto Tuđmanovog lijesa kradu lijes Miloševića ili Josipa Broza Tita to ne bi imalo gotovo nikakvu gledanost, a još manje zaradu.

Zna dobro to ekipa koja je radila ovu „urnebesnu komediju“, koja će i na predstojećem filmskom festivalu u Puli doživjeti prave ovacije! Ali, nitko neće napisati da mu pretežno plješću samo Jugoslaveni, kojih još uvijek ima više nego Hrvata!

Međutim, kad govorimo o ovom redatelju, možda smo neinformirani, ali od tih i takvih još nismo vidjeli humor ili satiru na račun partizanskih filmova (koji su bili prava, istinska komedija), Udbe, bratstva i jedinstva ili Jugoslavije!

Ovaj film sigurno neće biti prikazivan na lokalnim televizijama, poput Sedlarovih uradaka, pa jedva čekamo da se pojavi i na HRT-u, kojem je iznimno stalo da u svom programu ima i ovakva „velika umjetnička ostvarenja“ ili bolje rečeno – „s…a“! T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Žrdina
  #1 Žrdina 7 siječnja, 2019, 23:29

  Retardirani humor za jugoslavene
  plačen kunama marginalaca

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 7 siječnja, 2019, 19:04

  Sedlar je za ovog genije.Kakav brešan. U Banja Luci ga slave.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code