HNS-ovo ZBOGOM ČAČIĆU

HNS-ovo ZBOGOM ČAČIĆU

24. kolovoza, 2013.

 

Piše: Srećko Jurdana

Vesna Pusić, šefica vanjskih poslova, počešće se zadnjih dana pojavljuje na televiziji u povodu čuvenoga zakona o neizručivanju za zločine počinjene prije 2002. godine („Lex Perković“), koji će Vlada – kako stvari stoje – suspendirati pod pritiskom Europske unije. Gospođa Pusić izražavala je od početka procedure nezadovoljstvo tim zakonom, što je danas čini poželjnom medijskom sugovornicom. Pokazuje se da u konačnici voda teče na izvorni mlin HNS-a. Na drugoj strani, Milanovićeva igra nije lišena sofisticiranosti, kad se pogleda cijela hrvatska šahovska ploča. Zakon se nije odnosio samo na slučaj ex-udbaša Josipa Perkovića, već i na suspektne počinitelje ratnih zločina u braniteljskoj populaciji. Premijer danas može – uz prikrivenu dozu prigodne demagogije, dakako – tvrditi kako je te „branitelje“ pokušao zaštititi od mogućeg izručenja, ali spriječila ga je u tome viša sila, tj. Europa koja nemilosrdno inzistira na pridržavanju slova pristupnoga ugovora. Kad je o zloćudnim ratnim fenomenima riječ, odricanje od dijela pravnoga suvereniteta može se za hrvatsku političku scenu pokazati blagotvorno.

 

PUSIĆ KAO GLASNOGOVORNICA LEX PERKOVIĆ

Kako već bilo, gospođa Pusić učestalo se izvodi na lokalnu pozornicu kao specijalna objašnjavateljica novih zbivanja oko spomenutog zakona, i svoju ulogu odigrava rutinerski kvalitetno. Zabavnoj činjenici da je zakon nametnut, i da se odmah potom ukida, ministrica nastoji maksimalno oduzeti dramatiku i prikazati je kao regularan – gotovo marginalan – segment proceduralnih diskusija na liniji Hrvatska-Europa, koji za europsku stranu čak i nije previše važan. Podigravanje je artificijelno, dakako. Da stvar za Europu nije važna, ne bi Hrvatsku podvrgavala pritisku. Milanovićeva Vlada izvježbala se, međutim, u falš-interpretacijama zbivanja: kad je Angela Merkel zbog „Lexa Perković“ odbila doći na zagrebačku proslavu ulaska Hrvatske u Uniju, premijer je odmah konstruirao objašnjenje kako njezin izostanak nema nikakve veze s tim zakonom – „za koji ona vjerojatno nije ni čula“ – već se isključivo radi o njezinoj prezauzetosti lokalnim izborima. To kvaziobjašnjenje prošlo mu je u hrvatskim medijima, kao što će mu danas vjerojatno proći i utješna pragmatička teza – kakvu u njegovo ime majstorski propagira Vesna Pusić – da Europa za bizarni „Lex Perković“ zapravo uopće nije toliko zainteresirana kao što se publici čini. Zašto ga onda ukidaju – to je specijalno pitanje za pasionirane istraživače metodologije hrvatskoga političkog konceptualizma.

 

ČAČIĆEV ENIGMATSKI POVRATAK

Završavajući u tom tendenciozno antidramatičnom stilu svoju poruku o sudbini „Lexa Perković“, gospođa Pusić  osvrnula se na televiziji i na zanimljivu temu odnosa sa zatvorenikom Radimirom Čačićem. Na spikersko pitanje ima li tu ikakvih razgovora i kontakata, kategorički je odgovorila da nema. S gospodinom Čačićem nije se ni čula ni vidjela od trenutka njegovog odlaska u zatvor. Radoznala voditeljica produbila je motiv raspitujući se o Čačićevom povratku na položaj nakon izlaska, na što je Vesna Pusić izjavila: „To je vrijeme iza nas“. Prevedeno, HNS je s Čačićem završio priču, dok mu je Vesna Pusić na čelu. Stav je vrlo logičan. Gospođa Pusić je danas ono što je jučer bio Čačić – predsjednica stranke i prva potpredsjednica Vlade – i nema nikakvoga razloga da fotelje čuva za čovjeka koji je, uz Sanadera, čvrsto držao vodeće mjesto na listi najomrznutijih političkih figura u Hrvatskoj. Zoran Milanović držao se Čačića kao pijan plota, i pjevao mu ode čak i kad je taj gromoglasni vizionar (mađarskom odlukom) dopao robije. Čini se da Vesni Pusić takva benevolentnost prema Čačiću nije ni na kraj pameti, što znači da je prinudnome suživotu bojažljivoga HNS-a i njegovog dojučerašnjeg vladara došao kraj. Gospodin Čačić samouvjereno je tvrdio da se vraća u politiku odmah čim napusti zatvor, no aktualan razvoj događaja mogućnosti za taj njegov povratak čini krajnje enigmatskim. Vesna Pusić ne bavi se politikom zato da funkcije prepušta drugima – tko god oni bili – a premijer Milanović nema razloga da s HNS-om zbog Čačića ulazi u konflikt. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code