HITNO TREBA VRATITI ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE

HITNO TREBA VRATITI ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE

9. srpnja, 2019.

 

Kandidat za predsjednika Republike Miroslav Škoro je najavio da će ukoliko preuzme ovu dužnost jedna od prvih njegovih obveza biti vraćanje Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Taj zakon bio je na snazi od 1984. pa sve do 26. travnja 1990. kad je na svojoj sjednici Sabor SR Hrvatske, Vijeća udruženog rada, Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća donio odluku o prestanku njegova važenja.

Na taj način su brojni komunisti, a poglavito partijski dužnosnici (ali i druge Titove vodonoše) sačuvali otetu imovinu, koja je danas pretežno u vlasništvu njihovih najmilijih (sve po zakonu)

Napisao: Mladen Pavković

Svako malo digne se opravdana medijska hajka protiv nekog od aktualnih ministara u Vladi Republike Hrvatske. Sada se „drvlje i kamenje“ srušilo na ministra uprave Lovru Kuščevića, koji je baš zahvaljujući kritikama javnosti morao dati ostavku na svoje dužnosti. Nu, dok se ta afera još nije ni ohladila već je došla na red druga, također u svezi porijekla imovine – Gorana Marića. I on, kao i Kuščević tvrdi da se obogatio po zakonu!

Kuščević je dobio „kaznu“. Umjesto ministar bit će saborski zastupnik, s istom ili malo manjom plaćom i „nikakvim“ radnim zadacima (osim što će obvezno petkom morati dolaziti na glasovanje).

I ispitivanje porijekla i oduzimanje nezakonito stećene imovine

Kandidat za predsjednika Republike Miroslav Škoro je najavio da će ukoliko preuzme ovu dužnost jedna od prvih njegovih obveza biti vraćanje Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine. Taj zakon bio je na snazi od 1984. pa sve do 26. travnja 1990. kad je na svojoj sjednici Sabor SR Hrvatske, Vijeća udruženog rada, Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća donio odluku o prestanku njegova važenja.

Na taj način su brojni komunisti, a poglavito partijski dužnosnici (ali i druge Titove vodonoše) sačuvali otetu imovinu, koja je danas pretežno u vlasništvu njihovih najmilijih (sve po zakonu).

Međutim, u svemu tome je nejasno, zbog čega se više nikada na sjednici Sabora nije raspravljalo o tom zakonu, koji bi riješio brojne dileme i probleme, tim prije što se ne kaže bez razloga – „oteto-prokleto“.

Kao da su upravljali Katarom

Ali, dok se javnost zabavlja aferama o porijeklu imovine pojedinih ministara, pojedini načelnici općina, gradonačelnici, pa i župani „umiru od smijeha“. Naime, njih nitko ne pita za porijeklo imovine, a pojedini od njih imaju toga kao da su čitavog života bili u izvršnoj i inoj vlasti ili još bolje da su godinama „upravljali Katarom“!

Koji od tih državnih „činovnika“ (svaka čast iznimkama, nisu svi isti) nema sve- od kuće, vikendice, apartmana na moru, brodice…kojima nije na raspolaganju službeni automobil 24 sata, koji nemaju „svoje“ poslovne prostore, pa i firme?

Većina prima naknade u Nadzornim i inim odborima, bave se zapošljavanjem podobnih kadrova, ucjenama privatnih poduzetnika i tome slično.

Stoga, biti danas načelnik, gradonačelnik ili župan (svaka čast iznimkama) to je „isto“ kao da si „šerif na Divljem zapadu“ (da se malo našalimo).

U jednoj našoj županiji, primjerice, i župan i gradonačelnik kazneno su odgovarali i odgovaraju za navodni teški kriminal, pa što im fali?

Zakon o ispitivanju porijekla imovine!!! T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Avant installment loans
  #1 Avant installment loans 12 kolovoza, 2019, 23:27

  Ponekad ste na tijesnom mjestu i trebate nešto novca da vas prođu. Bilo da se radi o popravku automobila, neispravnosti peći, pokretanju posla, povećanju poslovnih usluga? ili nešto drugo, avangardni zajam može biti najbolji izbor. Avantni zajmovi na rate ne omogućavaju vam da povećate stanje u budućnosti, već vas postavljaju na jasan raspored otplate.
  Zato ne dopustite da vas ova prilika prođe.
  Molim te, ovo je za ozbiljne ljude i ljude koji se boje Boga,
  kontaktirajte nas putem e-maila: [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Marija
  #2 Marija 11 srpnja, 2019, 10:54

  Tko bi to trebao i morao napraviti. Manje više svi su oni jamili.Neki neće nikada biti otkriveni, jer su kupili one na vlasti i pri vlasti.Slučaj Kušćević je jedan od tisuću sličnih. Svi to znaju i nikom ništa. Kuščeviću sabor!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Probudjeni
  #3 Probudjeni 10 srpnja, 2019, 13:07

  Ljudi..vi nikako da skuzite sto i tko je na vlasti u Hrvatskoj vec 30 godina. Nikako da razumijete da je plan koji hdz-sdp udbasi provode po nalogu iz usa i eu da nas se raseli s ovih prostora i da se nasa djedovina rasproda..Ili cete konacno shvatiti cinjenice i nesto poduzeti po tome pitanju ili se prestanite cuditi ko pura dreku.! Konkretno; kakva korist od zakona kojega nijedan sud nece sprovoditi.?!?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 9 srpnja, 2019, 20:14

  Tko je jamio jamio je i opet će.
  Stokica sitnog zuba može samo blejat
  i mirno čekati batom po glavi.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. pepe
  #5 pepe 9 srpnja, 2019, 15:51

  dakle, nije “stećene” (glagol je “steći”), nego je “stečene” izpravno i pravilno. nu, taj zakon sām po sebi i za sebe hrvatskoj ne će donieti ni spas ni poboljšanje, niti išto koristno. zašto? zato što je ova današnja balkanska udbaško-petokolonaška prćija zvana “hrvatska” nastala na pljački i otimačini “društvenoga vlastništva”, pod zakonskim okriljem zvanim “prëtvorba i privatizacija”, za koju je pok. tuđman jošter i kako znał, a u njoj dielno i sām sudjelovał (iz ovoga ili onoga razloga, milom ili silom). znači, udbaško-petokolonaško velekoruptno balkansko sudstvo i svi zakoni u prćiji zvanoj hrvatska ne vriede pišljivoga boba dokle godir se ne umiešaju inozemni pravosudni organi, vojska i policija, pak pošteno i sukladno sve uhljebe i nametnike u hrvatskoj raz*ebu do temelja.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno
   Anonimno 9 srpnja, 2019, 15:53

   Nije “ne će”.

   Odgovorite na ovaj komentar
   • pepe
    pepe 9 srpnja, 2019, 23:18

    dakle, to tvrdi tko? bezimenik/anonimus koji ne zna da svi hrvatski pravopisi (odnosno oni koji prisežu na pridjev “hrvatski”), a od nedavnā i oni “hrvatskosrbski” iz spisohrane “hrvatskosrbskoga instituta za jezik i jezičarenja” dopuštaju cjeća poviestnoga hrvatskoga pravopisanja (iz doba većje hrvatske pismenosti) oddieljeno pisanje niečnice i pomoćnoga glagola “htjeti”. nu, zacielo tako nenačitan ne znaš da se krivopisni “natječaj”, pravopisno izpravno hrvatski piše “natečaj”, kakor i “stečaj” ter “tečaj”, koje su tri istodobne jednokorienske slovenske posuđenice iz 19. stoljeća. svega navedenoga radi hrvatski izpravno je trëba pisati “ne ću/eš/e/emo/ete” oddieljeno, iliti razstavljeno.

    Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 9 srpnja, 2019, 07:40

  Škoro ćekamo da obaviš, izvršiš povratak ovog zakona.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code