GRADONAČELNICA SISKA ZAOBIŠLA GROB JANKA BOBETKA

GRADONAČELNICA SISKA ZAOBIŠLA GROB JANKA BOBETKA

6. studenoga, 2015.

rojh_spomen
Da vremešni starčić, poput tisuća drugih koji su isto uradili 1991.,nije obuo već zaboravljene vojničke čizme, možda bi nam domovinu još uvijek pustošili i mrcvarili genocidni zločinci s istoka. A Kristina Ikić Baniček u slobodi i demokraciji ne bi sjedila u fotelji gradonačelnice. Baš kao i odlaskom zaplašeni i komunizmom zatucani kukuriku ministri

Napisao: Josip Frković

Apeli osmočlane HDZ-ove domoljubne koalicije što je u znak protivljenja aranžmanu financijske „injekcije“ 20. kolovoza napustila zasjedanje – usprkos dvostruke kaznene prijave protiv prve gradske dužnosnice Kristine Ikić Baniček, koja je, prema njihovoj tvrdnji, ugovor o kreditu HBOR-a od 50 milijuna kuna potpisala prije formalne odluke Gradskoga vijeća Siska – ipak nisu urodili plodom. Gradski proračun za sljedeću godinu od 221 milijun kuna (19 milijuna izdašniji od ovogodišnjega), kao glavna tema okupljanja vijećnika, dobio je potporu šesnaest podignutih ruku SDP-ove većinske koalicije, uz protivljenje petoro izabranih. Premda je predsjednik gradskoga parlamenta Ivan Đumbir (HNS) dva i pol mjeseca izražavao sklonost da se udovolji zahtjevima narogušenih oporbenjaka zabrinutih za otplatu 75 milijuna kuna do 2032., njihov prijedlog da se na dnevni red sjednice predzadnjega dana listopada još jednom raspravi odluka o kreditnom zaduženju grada Siska kod HBOR-a, potom pravni temelj potrebnih financijskih sredstava za provedbu akta, zaključak o prihvaćanju ugovora o kreditu, pravni temelj potrebitih financijskih sredstava za provedbu akta i prijedlog o raskidu ugovora o kreditu, ipak su ostali bez odjeka. Pod sumnjom da je Kristina Ikić Baniček zloporabila položaj i ovlasti, Miljenko Žamarija (HSLS), Darko Žak, Ivica Valent, Iva Devčić i Ivan Capan (HDZ), nezavisni Mladen Šimanović i Kristina Grubec (HKS) predložili su Općinskom državnom odvjetništvu kazneni progon gradonačelnice. Kako je gradonačelnica za svoj rad odgovorna Gradskom vijeću, nipošto nije smjela prihvatiti ugovor o kreditu s promjenljivom kamatnom stopom, negoli inzistirati na kreditiranju uz fiksnu kamatnu stopu, drže domoljupci.

Utješna socijala kao kompenzacija

Ali, kako se vladajući na svim razinama vrlo spretno snalaze utješnim socijalnim nagradama, tri kategorije građana zasigurno neće prosvjedovati. U početku mandata skromna nagrada za novorođene Siščane od 500 kuna, sa dosadašnjih će se 1000 uvećati na 1500 kuna u 2016., dok će cijena gradskog autobusnoga prijevoza biti reducirana s 5 na 3 kune. Budući da nabava školskih udžbenika predstavlja osjetan udar na kućne proračune, lani su besplatne izvore znanja dobili prvašići slabijih materijalnih mogućnosti, dok će na godinu tu pogodnost gradska blagajna omogućiti svim roditeljima skromnih primanja. Stoga Ikić Baničekova u obrazloženju najvažnijeg financijskoga dokumenta sa zadovoljstvom osobito akcentira razvojni pristup do konca mandata. U tom će se vremenu sredstvima ugovorena kredita, uz tri kapitalna, realizirati i 23 ostala projekta koji će svakako unaprijediti standard Siščana, obećala je gradonačelnica. Ona sama očekuje i povjerenje birača pri izboru saborskih zastupnika. Na tom je tragu i predizborno feštanje njena SDP-a, koji je svečane skupove u rujnu održao u srednjovjekovnoj tvrđi i onaj pivarski u „cityju“, a potom i nedavni na središnjoj tržnici „Kontroba“. Posjetitelji svih političkih usmjerenja bez iznimke su prigovarali previsokim cijenama delicija. Zoran Milanović, Igor Dragovan i Marasov Darko Baniček, obiteljski prijatelj Ikićeve i Baničeka, nisu tome prigovarali. Bilo je to sajmovanje moslavačko-pokupljanskih vinara, mesara-prerađivača i kulinara, uza zvuke tamburica, pod znakovito ishitrenim nazivom „U susret Martinju“. Usprkos činjenici što je gradonačelnica ateistkinja koja se grozi sličnih okupljanja, izbjegava pučko-vjerske skupove i ulaske u crkvene prostore, pa i polaganja vijenaca uz blagdane i obljetnice, kojima nazoče svećenici.

Na Viktorovcu na Sisvete

Zlatne su joj dužnosničke zamjene HNS-ov Vlado Andučić i prosvijetljeni partijski drug, mladi Marko Krička, te predsjednik vijeća Ivan Đumbir. Ali, bez Kikinog (IKB) zadrtog sektašenja nije se moglo ni uoči blagdana Svih svetih. Na „Viktorovcu“ je s najbližim suradnicima (ne znamo tko se od njih prekrižio i za pokoj duša molio?! – op. a.) položila bukete cvijeća i zapalila svijeće na humcima istaknutih Siščana iz 19. i 20. stoljeća. Obišli su počivališta povijesnih ličnosti Ferde Hefelea, Franje Lovrića, Frante Medryckoga, Vlade Janića Cape i nedužne ratne kozaračke siročadi (za koju rigidni velikosrbi i crnorukaši Milorad Pupavac, Aleksandar Vulin i pop Irinej lažno tvrde da su žrtve dječjeg ustaškoga logora iz 1942. – op.a.). Vjerojatno nalogom predsjednice Gradske organizacije SDP-a u osobi Kiki Ikić Baniček, zaobiđena je, sramotno, grobnica generala Janka Bobetka, njegove majke i braće na najstarijem dijelu Viktorovca, groblju sv. Marije. Nije na nama da nagađamo političke ili ljudske razloge takva neljudskoga postupka, no ne možemo se načuditi prešutnom stavu i suglasnosti dvojice zamjenika sisačke gradonačelnice. Budući da poštuje i obožava jugosrpske antifašiste, bez obzira na učinjene zločine, zanemarujući i nacionalni osjećaj ( Brezovica, „Smrt fašizmu – sloboda narodu!“ – op.p.) zacijelo o povijesnoj ulozi vojskovođe u Drugom svjetskom i hrvatskom Domovinskom ratu Janka Bobetka za školovanja, u krugu svojih uzora socijaldemokrata, nije ništa doznala. A dobro je znano: bio je stari Bobetko i antifašist, ali najprije Hrvat. Taj je osjećaj vrloj IKB očito stran. Da je kojim slučajem minule subote bila u „Lisinskom“, na etičkom suđenju velikom tiraninu i zločincu J.B. Titu i boljševičkom komunističkom sljedbeniku Zoranu Milanoviću, mogla je nešto o tome čuti i u Matoševoj pjesmi „Majka Marija“ koju je dirljivo interpretirao čestiti Ličanin Božo Alić. Uostalom, da vremešni starčić, poput tisuća drugih koji su isto uradili 1991.,nije obuo već zaboravljene vojničke čizme, možda bi nam domovinu još uvijek pustošili i mrcvarili genocidni zločinci s istoka. A Kristina Ikić Baniček u slobodi i demokraciji ne bi sjedila u fotelji gradonačelnice. Baš kao i odlaskom zaplašeni i komunizmom zatucani kukuriku ministri.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. MaliDobriHadezeovac
    #1 MaliDobriHadezeovac 7 studenoga, 2015, 09:07

    Pa g-din novinar lijepo sikće od bijesa na gradnonačelnicu. Samo zaboravlja da je on jako dobro živio u Sisku ( i svi drugi Frkovići koji su uzvlačili novaci iz Rafinerije) pa kad su se slavnie zatvorile stali su uz slobodarski HDZ i odjednom sve što im nije po volji je komunističko i strano.. titositičko i izdaja je hrvatske. Malo je g-Frković izlapio, ali ima nas koji se sjećaju njegovog ulagivačkog pisanja u Večernjaku i Sisčakom Tjedniku. Pisao im je hvalospjeve dok su ga plaćali dobro, ti omrznuti komunisti. Stoga, za većinu ozbiljnih Siščana ovo pisanje g. Frkovića je isprazno laprdanje i tjera ih da ustanu u nedjalju ujutro i i daju glas SDP-u.. Btw, a šta je HDZ dao Sisku ? Slobodu ? Slobodan je uvijek bio..a nesposobni HDZ-ovci su ga uništili ekonomski Pintarić, gradonačelnik spiskao je 200 mil kuna za ruševine na zaobilaznici da bi on izvukao neku sitnu korist. Sanader , premijer, prodao je INU Mađarima koji sad zatvaraju Rafineriju, a uz to je i dao sagraditi Termoleketranu Blok C koja nikada neće raditi…. uz naravno pomoć nespoobnog g Kopjara koji je najveće zlo hrvatske energetike i još nesposobnijeg bivšeg direktora Termolektrane Rajkovića. Spiskali su 240 mil eura i nikomu ništa. Pa kad je g. Frković toliko pravdoljubiv neka piše o tome….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code