ANITA MALENICA KANDIDAT ZA GLAVNU UREDNICU HTV-a

ANITA MALENICA KANDIDAT ZA GLAVNU UREDNICU HTV-a

24. listopada, 2011.

anita-malenica
U utakmicu ulaze Zoran Šprajc, Bruno Kovačević i  Jasna Burić

Piše: Igor Mec

Do 2. studenog ove godine kada će biti zaključen natječaj za glavnog urednika HTV-a znat će se  tko se sve  kandidirao za tu prestižnu ali i odgovornu funkciju na hrvatskoj dalekovidnici. Kako stvari sada stoje izvjesno je da će u utakmicu za glavnog urednika, od ljudi sa Prisavlja, ući  Zoran Šprajc urednik nedjeljnog ‘Dnevnika’,  Bruno Kovačević  , urednik Sportske redakcije, i Jasna Burić, bivša glavna urednica HTV-a. Hoće li se još netko od uposlenika HTV-a, u međuvremenu, predomislit i priložit svoju kandidaturu za sada nije poznato, No, toj udarnoj trojci s HTV-a, najvjerojatnije će se pridružiti Anita Malenica, dugogodišnja ugledna novinarka Slobodne Dalmacije i Večernjeg lista, koja se, tvrde pouzdani izvori, ozbiljno  priprema za svoju kandidaturu. U novinarskim krugovima smatraju da bi upravo Malenica, mogla pomrsiti račune HTV-ovim perjanicama, jer nije ničiji politički igrač, nema nikakvh afera iza sebe, te se u dosadašnjem novinarskom poslu dokazala  kao vrsna profesionalka i beskompromisni borac za istinu i pravdu. To prije što je, tvrde pouzdani izvori s Prisavlja, već unutar političkih stranaka, otpočelo žestoko lobiranje za pojedine kandidate, pa bi se, do 2. studenog, dakle do zaključenja natječaja,  mogla očekivati prljava kampanja, baš po uzoru na ovu trenutačnu koja se vodi za naredne parlamentarne izbore.

Uvertira u takvu kampanju može poslužiti i nedavni slučaj kada je policija ušla na HTV, i to neposredno nakon uhićenja Vladimira Šelebaja Selliera. Odmah se prisavskim hodnicima pronijela vijest kako policija ispituje djelatnike Informativnog programa, te kako su ’momci u plavom’  požurili  do Hloverke Novak-Srzić, kako bi ispitali njezinu navodnu vezu s tvrtkom Core Media čiji je vlasnik  netom uhapšeni Vladimir Šelebaj.  U tom kontekstu po hodnicima se počelo pričati da su ispitani još neki novinari, među ostalima i Petar Vlahov, ali i glavni  HTV-ov kapitalac Zoran Šprajc. No ubrzo se doznalo da policija nije došla na HTV ispitivati djelatnike Informativnog programa  nego, kako je istaknula glasnogovornica HTV-a Dorotea Lazanin-Jelenc, zbog antieuropskih demonstracija što su se održavale pred javnom televizijom. Naravno da su iznenadni dolazak policije u zgradu na Prisavlju jedva dočekali Šprajcovi protivnici koji su, u funkciji njegova javnog dezavuiranja i pustili vijest da je urednik nedjeljnog ‘Dnevnika’ na popisu ispitanih HTV-ovaca. Nema sumnje da će ovakvih i sličnih podmetanja do 2. studenog biti još, a što se tiče samih političkih stranaka, posve je točno da HDZ ne želi ni čuti za Zorana Šprajca, te da će pokušati raznoraznim pritiscima učiniti sve da Šprajcu zagorčaju put do glavnog urednika HTV-a. U tom slučaju otvaraju se veće mogućnosti za preostale kandidate, prije svega za Jasnu Burić, koja je sklonija HDZ-u nego li Kukuriku koaliciji, ali joj je hendikep, da u mandate kada je obnašala funkciju glavne urednice nije gotovo ništa napravila. Više je upamćena po raznoraznim medijskim aferama nego li po učinkovitosti svojega urednikovanja. Hendikep Brune Kovačevića leži u činjenici da ga bije glas da je bio  blizak bivšem premijeru Ivi Sanaderu, te je zahvaljujući toj bliskosti njegova bivša supruga Zrinka Kovačević postala Državnom tajnicom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, nakon prošlih parlamentarnih izbora 2007. godine.

U takvoj situaciji ime Anite Malenice moglo bi se pokazati spasonosnom  formulom za izbor čelnog čovjeka HTV-a, jer bi upravo ona mogla biti kompromisno riješenje za sve političke opcije.

Anita Malenica je dugi niz godina bila dopisnica Slobodne Dalmacije iz Sabora. Isti posao nastavila je i po prelasku u Večernji list, u kojem je nakon desetak godina zajedno s još 14 stalno zaposlenih dobila otkaz nakon štrajka novinara. Ostala je upamćena kao vrsna politička komentatorica. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. INFO
  #1 INFO 5 studenoga, 2011, 17:24

  Na popisu pristiglih kandidatura ipak nema one bivše novinarke Večernjeg lista Anite Malenice, iako se o tome posljednjih dana spekuliralo u medijima. Nije se prijavio ni Dražen Miočić, trenutni v. d. urednika Informativnog programa, iako se i to očekivalo,javlja danas portal Index.hr .

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gogo
  #2 gogo 31 listopada, 2011, 15:47

  žalosno je da druga šprajca – kapaetana dragana htv-a predlazu na tu funkciju.on je umjesto davidove zvijezde oko svog vrata stavio prezime šprajc

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. gustirna
  #3 gustirna 25 listopada, 2011, 21:18

  demonstracije na trvnjaku ispred YUTEL-a a policija ispituje u zgradi dezinformacija info programa.tvornica lazi,od osnutka.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code