GOSPODO BANDIĆ I HASANBEGOVIĆ, GENERAL ČERVENKO JE ZASLUŽIO ULICU U ZAGREBU

GOSPODO BANDIĆ I HASANBEGOVIĆ, GENERAL ČERVENKO JE ZASLUŽIO ULICU U ZAGREBU

4. kolovoza, 2017.

 

U lik i djelo Zvonimira Červenka mogli bi se ugledati i brojni drugi hrvatski generali (kažu da ih ima oko 150!?) Prije svega u njegovu iskrenost i skromnost. Taj čovjek sve do smrti živio je u malom stanu od 6o kvadrata.

Bio je jedan od utemeljitelja Narodne zaštite u Gradu Zagrebu i Domobranskih postrojbi Hrvatske vojske. Zahvaljujući njegovu angažmanu, prije svega, časnog i profesionalnog vojnika, u Zagrebu je osnovano čak 14 ratnih brigada!

Napisao: Mladen Pavković

General Zvonimir Červenko (1926.-2001.) bio je jedan od najboljih i najomiljenijih hrvatskih generala. Po njegovu imenu danas nosi ime jedna radna soba u Ministarstvu obrane RH. I to je sve. Međutim, tko se sjeća da je baš on bio na čelu provedbe Vojno-redarstvene operacije Oluja 95, odnosno da je u to vrijeme bio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske? Ako ga i tko spomene u svezi oslobađanja Knina i pobjede nad tzv. Republikom Srpska Krajina (RSK), onda je to tek uzgred, kao nešto „nevažno“. Stječe se dojam, otkako je umro, da više „ne postoji“, kao da ga je odnijela Sava. (Svaka čast iznimkama). Nu, to nije slučaj samo s ovim generalom, tako se mnogi ponašaju. Vrlo brzo se zaboravljaju nečiji uspjesi, pa čak se događa da pojedinci zasluge drugih prepisuju sebi. Stoga i pred ovu „Oluju“ treba upozoriti neke da poštuju druge, ili bolje rečeno da ih ne zaboravljaju, kao što se to svih ovih godina čini s generalom Červenkom, kojeg se više „nitko“ ne sjeti ni za obljetnicu njegove smrti. Sva sreća da je ugledni i cijenjeni filmski i televizijski redatelj Miroslav Mikuljan (1943. – 2011.) o njegovu životu i radu snimio i dokumentarni film s nazivom „Generalova priča“ u produkciji HTV-a te napisao knjigu, koju je 2004. priredila i uredila moja malenkost, tako da je i na taj način ipak ostalo neko svjedočanstvo o ovom iznimnom generalu i čovjeku. Taj vrhunski dokumentarac se prikazivao u vrijeme Mikuljanova života, a poslije – kao da je u zemlju propao, kao i nekoliko stotina drugih njegovih filmova!

Ostao u malom stanu

U lik i djelo Zvonimira Červenka mogli bi se ugledati i brojni drugi hrvatski generali (kažu da ih ima oko 150!?) Prije svega u njegovu iskrenost i skromnost. Taj čovjek sve do smrti živio je u malom stanu od 6o kvadrata. Istina, dobio je rješenje za dvoiposobni stan, ali u njega se nije želio useliti. Kad smo ga pitali-zašto, odgovorio je: „Počele su priče kako sam dobio neki veliki, luksuzni stan, samo da nisu rekli da ga nisam i zaslužio. Rekao sam supruzi i kćerki koja je s nama stanovala da meni ne trebaju nikakve „afere“ i da ćemo ostati u ovom stanu, koji je i prokišnjavao, tako da smo supruga i ja bili u dnevnom boravku, a kćerka u sobi! Neki su govorili da su to fraze i da se pravim važan, ali meni je dostojanstvo i skromnost uvijek bilo na prvom mjestu, pa što god mislili o meni.“

General Červenko ima ogromne zasluge u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Ne znamo, jeste li znali da je prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman, nakon što je također zaboravljeni hrvatski general Đuro Srnec, odbio mjesto ministra obrane tu funkciju ponudio Červenka, ali i on se na njoj zahvalio. Rekao je da mu je to čast, ali da je to politička dužnost, a on je ipak samo vojnik!

Bio je jedan od utemeljitelja Narodne zaštite u Gradu Zagrebu i Domobranskih postrojbi Hrvatske vojske. Zahvaljujući njegovu angažmanu, prije svega, časnog i profesionalnog vojnika, u Zagrebu je osnovano čak 14 ratnih brigada!

Obrađivao ga Ivan Fumić

Gospodine Bandiću, ali i Hasanbegoviću, što mislite, je li taj čovjek zaslužio svoju ulicu ili trg u glavnome gradu Hrvatske? Nemojte nam reći da je zaslužio, jer mi to već odavno znamo, već učinite sve da se to i ostvari!

Prije hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, Červenko je bio potpukovnik u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA), sve do početka sedamdesetih godina, odnosno „Hrvatskog proljeća“. Tada su ga optužili i osudili zbog nacionalizma, pa je godinu i pol proveo u komunističkom logoru Stara Gradiška. Ostao je i bez čina i bez mirovine. Nakon što se vratio s robije dobio je posao inkasatora Radio-televizije Zagreb. Nu, zanimljivo je da ga je u vrijeme istrage obrađivao tko drugi nego poznati zagrebački Udbaš – pukovnik JNA Ivan Fumić, kojeg danas često susrećemo u društvu Milorada Pupovca i Stjepana Mesića, kako prodaje „muda pod bubrege“ na tzv. anifašističkim skupovima, a za kojeg pišu i da je bio batinaš i krvnik.

O tom i takvom Fumiću, koji je kao dijete „sudjelovao“ (?) u NOB-u svjedočio je i sam Červenko u Mikuljanovu dokumentarcu, pa se s pravom pitamo: Fumiću, odakle ti hrabrost (dostojanstva i čast nemaš!) da se i dalje pojavljuješ u javnosti, a pojavljuješ se baš s onakvima kakav si i sam?

Kad su Červenka sudili on nije želio odvjetnika, već su mu po službenoj dužnosti odredili kao branitelja pilota, potpukovnika Janeza Lotrića, koji je u završnoj riječi rekao i ovo: „Pa, slušajte, nemojte sve uzeti Zvonimiru Červenku za grijeh, pa i sam drug Tito je rekao da treba lučiti što je nacionalno, a što nacionalističko.“ Kad je on rekao drug Tito – prisjećao se Červenko –onda je tadašnji tužitelj Dragan Matić skočio kao da si ga iglom piknuo i rekao: „Ne dozvoljavam da se u sudnici spominje ime voljenog nam druga Tita!“ Janez je pocrvenio i sjeo, a onda se nagnuo Červenku: „Čuj Zvonko, oprosti, ja tu ne mogu ništa.“ Tada je optuženi morao tješiti svog branitelja: „Janez, čuvaj ti sebe, znam ja kako ću ja proći! Čuvaj ti sebe!“

Fumić bi danas na sve to rekao: Takvo je bilo vrijeme i sve je bilo po zakonu! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 6 kolovoza, 2017, 17:24

  Fumića staru udbašku ragu stići ruka pravde od svevišnjeg

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ante
  #2 ante 5 kolovoza, 2017, 12:48

  General Červenko zaslužio je barem daga sespomene. A ne rade ni to. Zapovjednici područja danas se kite tuđim perjem. A Červenko im je bio zapovjednik!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Anonimno
  #3 Anonimno 4 kolovoza, 2017, 13:27

  Naravno da je takav bio Zakon, kao i u svim drugim državama.
  Samo što tadašnje događaje današnji VELIKI HRVATI komentiraju kako njima paše. zato nam je većina stvari otišla kvragu.
  A što se tiče gospodina Červenka ova konstatacija za ulicu stoji. Pa da sad vidimo kaj će napravit komisija za imenovanje ulica u Metropoli. Nek se HAZO sad iskaže.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • HrvatObični
   HrvatObični 10 kolovoza, 2017, 17:25

   Naravnmo da će mnogi hrvatski mučenici s Hasanbegovićem dobiti ulice jer to i zaslužuju.E sad hoćemo čekati da bandić izgradi nove ulice ili da oslobodimo postojeće ulice koje nose imena okupatora i zločinaca ??

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code