OSLOBODITELJI GORI OD FAŠISTA

OSLOBODITELJI GORI OD FAŠISTA

24. kolovoza, 2019.

Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima organizirala je Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik. Već šesti puta zaredom ta udruga organizira „Elafitsko hodačašće domobrana“, tijekom kojeg predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, članovi obitelji stradalih i predstavnici povijesnih udruga uz komemoracije odaju počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima na dubrovačkom području
Iz Siska pak i njegova ogranka koji već četvrtu godinu “Bijelim križevima istine” obilježava prvih 15 od ukupno 119 stratišta i grobišta komunističkih žrtava u Sisačkoj biskupiji, hodočasnike je vodio tajnik udruge Vinko Skenderović. Svetu misu zadušnicu u crkvi sv. Mihaela služio je dekan gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren

Priredio: Josip Frković

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije u petak je položilo vijenac i zapalilo svijeće kod Spomen-obilježja na Daksi, za hrvatske žrtve ubijene na tom otoku nakon ulaska partizana u Dubrovnik u listopadu 1944. godine.
Izaslanstvo predvođeno dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, obilježavanje sjećanja na žrtve nastavlja komomoracijama uz Spomenik na Jakljanu i uz Spomen-obilježje na mjesnom groblju u Slanom te Misom zadušnicom u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj, priopćeno je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Jedno od najvećih stratišta

Otočić Daksa je jedno od najvećih dubrovačkih stratišta i simbol stradanja nevinih žrtava od strane totalitarnih i autoritarnih režima, na kojem su ubijene 53 osobe, od čega je dosada identificirano 18 osoba i među kojima je osam svećenika.
Na Jakljanju su ekshumirani ostaci 214 ubijenih hrvatskih i njemačkih zarobljenika, dok su u Slanom pronađeni ostaci četiriju nevinih žrtava.
Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima organizirala je Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik. Već šesti puta zaredom ta udruga organizira „Elafitsko hodačašće domobrana“, tijekom kojeg predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, članovi obitelji stradalih i predstavnici povijesnih udruga uz komemoracije odaju počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima na dubrovačkom području.
Prema povijesnim dokumentima, nakon ulaska partizanskih postrojba u Dubrovnik, partizani su u listopadu 1944. na otoku Daksi likvidirali 53 istaknuta građana, hrvatskih civila, bez ikakvog suđenja. Ekshumacijom i DNK analizom utvrđen je identitet 18 osoba, dok je 35 ostalo nepoznato, a također je utvrđen i pravi broj žrtava jer se do ekshumacije sigurno znalo za 35 žrtava.
Tek u lipnju 2010. godine žrtve s otočića Dakse su dostojno pokopane. Među ubijenima bio je i poznati svećenik Petar Perica, među Dubrovčanima omiljen padre Perica, autor pjesama ‘Zdravo Djevo Kraljice Hrvata’ i ‘Do nebesa nek’ se ori’, javila je Hina.

Tisuće nepočudnih civila

U nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovica i mnogobrojnih gradjana Zagreba, potomaka genocidnog mirnodopskoga divljanja partizana, na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autokratskih režima održana komemoracija i pokop zemnih ostataka 294 ubijene vojne i policijske osobe, te civilne žrtve stradale od zločinačke komunističke partizanske Titove vlasti 1945. godine. Vijenac je u ime vojno-veteranskoga resora hrvatske Vlade na grobnicu polozio ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, koji je u društvu predsjednice Grabar Kitarovic razgledao i tematsku izlozbu fotografija i dokumenata o jednom neljudskom vremenu ratnih pobjednika. Prema priopćenju Vladine službe za medije, premijer Andrej Plenković je na Mirogoju odao počast na grobu prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tudjmana i nacionalnoga junaka Brune Busića, Grobnici narodnih heroja, te kod spomenika bleiburškim žrtvama, hrvatskim vojnicima koji su konvencijski oružje antifašističkim saveznicima, Britancima, te tisućama nepočudnih civila koji su bili u bijegu pred brutalnom osvetom. Vijence su na raznim lokacijama polagali i inoministar Gordan Grlić Radman, Dražen Bosnjaković, Oleg Butković, državne tajnice Majda Burić i Zdravka Busić,te splitsko-dalmatinski zžpan Blaženko Boban. Bilo je to u Dotrsčini, Ustici kod Jasenovca, na otoku Sv. Grguru i Golom otoku, te Maclju, Gatima kod Omiša. U ime 38 ogranaka “Hrvatskoga domobrana”, postovatelja vojničkih tradicija stoljeće i pol staroga domobranstva iz vremena Austro-Ugarske Monarhije 1868., najvećih stradalnika u obrani prve hrvatske drzave u 20. stoljecu, komemoraciji u Gracanima nazočili su počasni i aktualni predsjednik središnjice, Vladimir Fuček i Ivica Vukelić.
Iz Siska pak i njegova ogranka koji već četvrtu godinu “Bijelim križevima istine” obilježava prvih 15 od ukupno 119 stratišta i grobišta komunističkih žrtava u Sisačkoj biskupiji, hodočasnike je vodio tajnik udruge Vinko Skenderović. Svetu misu zadušnicu u crkvi sv. Mihaela služio je dekan gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren. (T)

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Posuditi do 1,000,000 EURA (zeljka.baletic@gmail.com)
  #1 Posuditi do 1,000,000 EURA ([email protected]) 26 kolovoza, 2019, 13:48

  Posuditi do 1,000,000 EURA
  Trebate hitan zajam? Ovdje je vaša prilika da biste dobili kredit od naše tvrtke po kamatnoj stopi od 3%. Naš krediti su osigurani i zajamcena. Kontaktirajte nas danas, uz iznos potrebno. E-mail: [email protected]
  WhatsApp: +33758119861

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Grdac
  #2 Grdac 25 kolovoza, 2019, 16:06

  Valjda Obuljenka….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Goldštanga
  #3 Goldštanga 24 kolovoza, 2019, 20:55

  Hoće li Oboljenja napokon uputiti ispriku hrvatskom narodu zbog Junaka sa Dakse iz svoje obitelji ili ona mora biti na tom mjestu da bi se istina sakrila.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code