BBB-I SLAVILI KAD BI HAJDUK ZABIO GOL

BBB-I SLAVILI KAD BI HAJDUK ZABIO GOL

3. prosinca, 2013.

 

Bakljada-BBB Custom

Petar Skansi navijače proglasio zrelijim od predstavnika klubova

 

 

Napisao: Ivan Zvonimir Čičak

Promatrači HHO-a pratili su u okviru projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja, utakmice 18. kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja.

NK Osijek : NK Hrvatski dragovoljac 1 : 1

Utakmica 18. kola Prve HNL odigrana u petak, 29. studenoga 2013. u 18.00 sati na stadionu Gradski vrt.

U Gradskom se vrtu okupilo jedva 500 gledatelja od kojih je pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) bilo preko 200, a zamijećena su i dva navijača Hrvatskog dragovoljca. Utakmica je protekla u relativno mirnom navijačkom ozračju, bez pirotehničkih efekata. Kohorta u 22. minuti skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što ponavlja i u 24. minuti. U međuvremenu, u 23. minuti, u dva navrata pjevaju svoju pjesmicu s porukom „…jebemo, jebemo HNS, ale, ale“.

 

HNK Rijeka : NK Slaven Belupo 2 : 2

Utakmica 18. Kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 1. prosinca 2013. u 19, 00 sati na stadionu na Kantridi

Pred oko 3.500 gledatelja , među kojima je bilo oko 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina NK Rijeke),  odigrana je utakmica nogometaša iz Rijeke i Koprivnice uz nekoliko ispada i izgreda.

Već na samom početku riječki su navijači razvili veliki transparent s natpisom NEKADA JE OVDJE ŽIVIO NOGOMET, da bi poslije toga razvukli drugi transparent na kojem se moglo pročitatai A DANAS JE NOGOMET POSTAO BIZNIS, Također, uputili su poruku MOGU NAM UZETI ŽIVOT, ALI NE I SLOBODU.

Uz sve to, već u 1. minuti uslijedilo je skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Nastavak je protekao u korektnom navijanju sve do 28. minute, kada je Armada istakla velike transparente sa slikama, koje je delegat UEFE zabranio na prethodnoj utakmici Europske lige protiv Vitorie Guimares.

Najprije se pojavila slika riječkog travnjaka i Armade, da bi na idućoj sliku navijača zamijenila imena sponzora, a potom, na trećoj se slici pojavio lik škotskog povijesnog junaka Williama Wallacea. O tome su izvjestili i neki mediji poput „Novog lista“ i „Indexa“, uz što valja napomenuti da je jedna skupina  popratila taj performans s usklicima „UEFA mafija“.

Tijekom utakmice pripadnici Armade izveli su tri topovska udara (47., 48. i 62. minuta), a svoje su navijanje završili  skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ u 74. minuti.

 

GNK Dinamo – HNK Hajduk 2 : 2

Utakmica odigrana u nedjelju, 1. prosinca  na stadionu Maksimir u Zagrebu pred više od 10.000 gledatelja,  među kojima je bilo oko 3.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk) i upola manje BadBlueBoysa (navijačka skupina koja sebe naziva navijačima GNK Dinamo).  Važno je naglasiti kako su obje navijačke skupine zajedno odlučile bojkotirati kupnju vaučera, što je inače propisao HNS, te se smjestile istočnoj tribini maksimirskog stadiona. Torcida se smjestila na južnom dijelu, a BBB na sjevernom dijelu istočne tribine. Odijeljeni su bili isključivo  redarima, bez ikakve zaštitne ograde između njih.  Također,  manji dio Hajdukovih navijača (njih oko300) smjestio se na južnoj tribini stadiona, dok se ostatak rasporedio na zapadnoj tribini.

Već na samom početku utakmice obje navijačke skupine krenule su jednoglasno s ksenofobnim,  homofobnim i rasističkim porukama skandirajući „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, a potom Torcida i BBB zajedno skandiraju „Za Dom, spremni!“, ustaški pozdrav iz vremena NDH, što ponavljaju i u 33. minuti. Uslijedile su uvrede upućene Zdravku Mamiću, izvršnom predjsedniku Dinama, „ Mamiću Cigane“ i“ Zdravko Mamić, ratni profiter“. Ovakve zajedničke poruke Torcide i BBB-a ponovile su se u 11., 33., 44., 55. i 92. minuti utakmice. Ovo “zajedništvo” koje podupiru pojedini novinari i dio medija, ali i vlasti, posebno je došlo do izražaja u trenutku  kada je cijela istočna tribina u  68. minuti skandirala „Vukovar, Vukovar“, da bi potom uslijedilo   „Ubij, ubij, ubij Srbina“.

Torcida u 4. minuti skandira „Hrvatska policija, mito i korupcija!“. Poruke upućene HNS-u ponavljale su se u nekoliko navrata, pa su tako skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ u 9., 27. i 55. minuti, te „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“ (predsjednik HNS-a) u 1. i 44. minuti. Svojim su navijačima, koji su se smjestili na južnoj tribini, Torcida u 17. minuti skandira „Jug, jug izdajnik“. U 70. minuti Torcida pjeva ustašku koračnicu “Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije, za slobodu i za dom!”, ali je njihovo navijanje bilo zagušeno istovremenim navijanjem BBB-a. Torcida ni ovoga puta nije izostavila  pirotehnička sredstva, pa su baklje  upaljene u 5. i 27., minuti,  a u 80-oj opet slijede dvije baklje i 12 bljeskalica. Slično se događa i u 85. minuti kada pale jednu bljeskalicu, a u 86-oj još jednu zajedno s jednom bakljom. Navijanje su zaključili  skandiranjem: „Mamiću Cigane“ u 91. minuti.

Bad Blue Boysi u 9. minuti skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, što ponavljaju u 27., 60. i 92. minuti. „Mamiću jebemo te mi, ti nisi Dinamo, Dinamo smo mi“ skandiraju u  9., 15., 27., 55. i 75. minuti.  U 11. minuti skandiraju „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave!“, što ponavljaju u 53., 65. i 80 minuti. U 79. minuti skandiraju „Jebo vas Mamić“, te „Zdravko Mamić, ratni profiter“.

U 32. minuti zapadna tribina skandira „Dinamo Dinamo!“ na što sjeverni dio istočne tribine, gdje su bili smješteni BBB,  odgovaraju zviždukom i skandiranjem „Jebo vas Mamić“ te „Mamiću Cigane“. Gledaoce na zapadnoj  tribini to nije ušutkalo, te su nastavili gromko bodriti svoje ljubimce ponovnim uzvikivanjem „Dinamo, Dinamo“. Znakovito je da su BBB, smješteni na sjevernom dijelu istočne tribine, svaki put kada je Hajduk zabio gol Dinamu, slavili protiv svoga kluba. Bad Blue Boysi prvu su baklju zapalili u 45. minuti, potom dvije u 54. minuti, te jednu u 57. i 91. minuti, koje su završile na tartan stazi. Upaljene su i dvije bljeskalice u 54. i 56. minuti.

 

TUČNJAVA S POLICIJOM I NAVIJAČIMA

Nakon završetka utakmice dio pripadnika BBB-a na Maksimirskoj su ulici u blizini stadiona upalili veću količinu pirotehničkih sredstava, nakom čega ih je policija rastrjerala i potisnula prema raskrižju Svetice-Maksimirska. Tada je došlo do fizičkog sukoba, kada su navijači pirotehničkim sredstvima počeli gađati policiju.  Prema podacima iz zagrebačke policije, ukupno je 41 osoba privedena uoči, za vrijeme i nakon utakmice, što zbog alkoholiziranosti, što zbog bacanja pirotehničkih naprava, te narušavanja javnog reda i mira. Zbog tučnjave s policijom nakon utakmice 20 pripadnika BBB-a privedeno je na obradu u policijske prostorije. Jedan policajac je ozlijeđen, a također i nekoliko navijača. Incidenti su kasnije nastavljeni u Heinzlovoj ulici sukobom između veterana BBB i njihovih mlađih nasljednika, , u prostorijama veteranske udruge BBB-a. Tom prilikom je došlo do tučnjave, uz navodno ranjavanje jednog od sudionika ovog incidenta iz vatrenog oružja. Međusobni fizički sukob nastavio se i na ulici, prilikom čega su teže ozlijeđene dvije osobe.

Najvećem hrvatskom nogometnom derbiju nazočilo je i sedmero članova stalnog odbora predstavnika Europske unije, Vijeća Europe i UEFE, koji su, također, zapazili i zapisali što se na stadionu u Maksimiru događalo.

Neki su hrvatski mediji, međutim, nakon utakmice proglasili ponašanje navijača “zrelim”, s čime se HHO,  obzirom na sadržaj parola i skandiranja koja su se čula na stadionu, ne može složiti. Doista, navijači BBB-a i Torcide, pokazali su “jedinstvo” u netrpeljivosti prema civilizacijskim vrednotama, ali i zakonima RH. Svojevrsna idila, dvije tradicionalno žestoko suprotstavljene navijačke skupine, o čijim je obračunima pisano i izvan granica Hrvatske, očito je oduševila autore u nekim hrvatskim medijima, čime samo daju podsticaj, već ionako podjarenim  navijačima, na još žešći sukob s nogometnim strukturama, ali i zakonima RH. Nažalost, svojom se izjavom, takvoj retorici i promišljanju, priklonio i Petar Skansi, pomoćnik ministra za sport, inače čelni čovijek međuresorskog nacionalnog odbora za suzbijanje nasilja na stadionima. Skansi se riječima  da su  “navijači pokazali veću zrelost od čelnika klubova”, te da je to “zrelost koju treba respektirati”, možda i nehoteći, priključio onima  koji ne shvaćaju da navijački ispadi ne unazađuju samo hrvatski sport, negó i ocrnjuju sliku Hrvatske kao civilizirane i demokratske države. Žmireći pred takvim incidentma, i sportski djelatnici, i političari, i mediji, navijački požar, umjesto vodom, gase zapravo benzinom. 

T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code