GOL!GOL! GOL! U DEVEDESETOJ. IMPRESIVNO! ZA FAJTERE

GOL!GOL! GOL! U DEVEDESETOJ. IMPRESIVNO! ZA FAJTERE

17. lipnja, 2016.

 

Ja sam piljio, široko, s dubokim zanimanjem, nogometnog strastvenika, u dvoboj, negdje na sredini, Rooney i Balea. Rooney je otežak, nizak, s obnovljenom frizurom, nekako ‘ostario’, ali plavi gledajući, pronicljiv. On je imao ‘lavove okićene ružama’, na svom dlanu. Vrtio je momčad. Stišavao pretjerano nateravanje. Smirivao je, igrom, loptama, gotovo tika-taka pjesmom, Englesku i svakim trenom, bio opasnost, broj jedan

Lens: Engleska – Wales 2-1

Zagrizli, kao pit-bull!

Lens. I sjet. Interbritansko prvenstvo, prije pola stoljeća. I više. Engleska, Škotska, Wales, Irska. Sad, opet stara tučnjava. Lučka, opasna, ide se na svaku loptu. Borba kojoj nema kraja. Nogomet koji i gledalištu drobi kosti. Pucaju. Škripe. I, nema tu, predaha. Kad je već sve bilo na kraju, jedva dišućih,  još jedan stisak udava: Englezi 2 – Wales –1. U devedesetoj! Impresivno. Za ‘fajtere’ – poslastica. Hodgson je zaigrao pravu kartu. Ubacio je Leicesterovog Vardija, pred kraj. Taj ima gol u ‘nosu’. Nemre bez njega. Od jedne lopte, on okreće čitavu utakmicu. Srčanim rudarima Walesa (kako je bila zelena moja dolina!), jednostavno, puca junačko srce. A vodli su debelih minuta utakmice. No, objektivno, ipak je Engleska bila za nijansu, u igri, bolja. U hrabrosti čista egal-partija. To, to nije dosta. Ja sam piljio, široko, s dubokim zanimanjem, nogometnog strastvenika, u dvoboj, negdje na sredini, Rooney i Balea. Rooney je otežak, nizak, s obnovljenom frizurom, nekako ‘ostario’, ali plavi gledajući, pronicljiv. On je imao ‘lavove okićene ružama’, na svom dlanu. Vrtio je momčad. Stišavao pretjerano nateravanje. Smirivao je, igrom, loptama, gotovo tika-taka pjesmom, Englesku i svakim trenom, bio opasnost, broj jedan. Tako je to išlo u nedogled. Do kraja utakmica. Jasno, pobjednici su mu se objesili nakraju, o vrat. Širok, bikovski. Jer je, u već  sudačkoj nadoknadi, probojem s lijeva, u gužvi, na domak vrata,  snažni Sturridge, zatjerao loptu u  mrežu. Hennessay nije pokrio prvi kut. To je bila ‘luknja’, na koju on nije računao. Golman, joj! A zagrižljivci, koji su navlačili za Wales, s puno ciničnog smijeha, šaptali su  Hardu: ‘Kaj ti je Baleova ‘bomba’ bila tak kvrgava ?’. Pa, ljudi, bilo je tu,  čistih trideset metara! Slobodnjak. I lijevi kut, dole. Lopta je derala ispružene prste. Gol. Gol! Gol!Golova! Vrijedan onih sto milijuna eura koje je caltao, toj grdosiji od čovjeka, Baleu, kraljevski Madrid. Bilo je plača na Bolaertu. I tisuće pokislih Velšana. A, tukli su se, junački.

Lyon: Sjeverna Irska – Ukrajina 2:0

Upalio sjeverno-irski klinč!

Ne sjećam se da sam skoro vodio na nogometnom igralištu, ovog puta u Lyonu, kojeg je u jednom trenu zasula prava ledena  tuča, pa je utakmica, na tren i prekinuta. grčko-rimsko rvanje. Ne u dvoboju tjelesa, u borbi ideje. Ukrajinci su padali, iz minute u minutu u grčeviti klinč Sjevernih Iraca. Zapletali su se zahvat, propisanih štartova svojih protivnika. I, nikako iz te zamke – van. Gubila se lopta, na sve moguće načine. Letjele su minute, posjed lopte penjao se čak na – sedamdeset! Ali, to je optička bila varka. Jer, Ukrajinci nisu niti jednom izvukli Irce, nisu dobili niti jedan neposredni dvoboj, nisu mogli, objektivno, do gola. Onih par, opaljenih udaraca iz daljine bile su šala za spretnog McGoverna. Bili su to pucnjevi, ustvari, u prazno. Ne može se bez driblinga! A, Ukrajinci nisu imali takvog tipa. Oleg Blohin je izblijedjela uspomena. Dosadno. Jalovo. Irci su mamili pljesak. Na koncu, tribina je bila uglavnom – zelena. A to je boja i jedne i druge Irske. Bilo je jasno, ova Ukrajina, od četvrtka poslijepodne, nije ona koja je dobro vukla sa Nijemcima.nemoćna.nepolodna.Pucanje, jezivo. Mlako,netočno. I – negledivo. Šteta! A, Irci: Imali su dvije velike prilike i –  obje –  pospremili iza, inače, dobrog Pjetova. S početka drugog poluvremena iz slobodnjaka je ubacio, oštru loptu, s lijeva(!), na drugu stranu, uletio je munjeviti branič McAuley i glavom ‘zakucao’ u stilu Dražena Petrovića: 1:0. I kad se već pjevalo, a Irci vole pjesmu, više od pršuta, sjajan udarac odbio je, u padu, Pjetov, ali samo odbio. Ukrajinci, jer je već igrana peta minuta sudačkog nastavka,gotovo opušteni, bez imalo strasti, omogućili su pričuvnom Mc Ginnu, 2:0. Povijesna pobjeda Sjeverne Irske. Za unuke. Prva, na ovakvim natjecanjima. Bravo!

Saint-Dennise: Njemačka – Poljska 0:0

Milik je imao ključ za svirku poloneze

Kad se nekom, ne smiješi sreća. A, mogao je biti najsretniji, na svjetu. Milik. Napadač Poljske. Dva put bio je u prilici, koje se ne promašuju ni u crtanom filmu. I – promašio . Nijemci su  bili jednostavno – zatečeni. Prikovani o travnjak  Svetog’ Denisa. Nigdje nikog od ‘ bijelih’.Jedan je crveni dres zario lice u svoje prokletstvo. Mogao je dobiti partiju života. Svoju iPoljske.Hej! Pa ovo su Nijemci, prvaci svijeta. A Lowovi ‘orlovi’, mahali su širokih  krila, samo u prvih dvadeset minuta. Lopta im je išal. Od noge do noge. Guardiolovski. Ali, streljana, nikakva. I tako je ostalo, do kraja. Nigdje ni Mullera, koji je zabijač prvog reda ni Gomeza. Ni Ozil  nije – došel, koji i nije štoser, ali opasan. Mali Gotze, imao je dvije fine šanse. Nije se snašo. I, na koncu, izletio iz momčadi. U trci s vremenom, Nijemci su padali, iako im je minutaža ‘posesije’ lopte , ostala visoka. No, nigdje rupe. One, našeg Štefa Bobeka, mog Trnjnana i Purgera. Nigdje trika. Nigdje pravog udarca. U dnu samih duša, čekao se kraj ove priče. Takav su dojam ostavljali asovi Elfa. Ne događa im se sve to, baš svaki dan. Niti jedna baš ona prava, izgledna prilika. Niti jedan potez za široku publiku. Za smijeh do suza. Jednostavno, platna na njihovim štaflima, ostajala su sve praznija. Ne pamtim niti jedan dobar potez kistom. A, računicom, oni su sve bliži završnici, ovog Europea. A kad su u završnici, onda se, Linikerovski zna: ‘Nogomet je igra dviju momčadi u kojoj pobjeđuju – Nijemci.’ Zgodno. Počekajmo. Poljaci su krenulo ‘nahero’, a onda su počeli sve bolje. No, i oni imaju samo jednog ‘šefa’. Pravi  je. I kad ga nema i kad gubi lopte: Lewandowski. A, baš ga i nije bilo.Diskretan.Uvučen u samog sebe. Bez svojih, uvijek čekanih golova. Jasno, zadovoljniji su, s ovih 0-0 Poljaci. Nijemcima je taj beskrvni remis zapeo u grlu. Bit će ‘fasunga’. Vidjelo se to na licu Bundes-trenera. U zaključku, ipak,  jedna nedorečena utakmica. Ne zato kaj nema golova. Ne! Nije bilo prave igre. Nije bilo plesa lopte. Nije bilo pjesnika stadiona. Žalosno. Europeo je  parada asova. I radosti. Španjolci bi rekli: manana. Sutra.

Danas: Hrvatska – Češka. St.Etienne. U šest poslijepodne. Uvijek vjerni!

Najuvjerljiviji – Hrvati!

Podvucimo prvu crtu. Ispod prvog kola Europea 16. Mirno, uz čašu ‘babića’: ne, nije bilo loše. Igralo se čist’ dobro. Tipično – europski. Uz improvizaciju najvišeg stupnja, nas, Hrvata. U Čačića i Vatrenih bilo je i povci –potegni, ali i duha. I duhovitosti. I otvorenih prostora, do kojih se, inače teško dolazi. I, prilika. I vratnica. I fine zabave. Turaka nije bilo. I  ‘kockasto’ razigranih tribina. I Thompsona. I opet, jedna ludens-partei Uefe. Groze nam se, zbog  ode domovini:’Lijepa li si!’ Nije bilo druge: Šukerova šaka o stol ‘Zabranite li, ja odlazim iz Uefe.’ Tako Davore!

Ne dajmo se. Španjolci su tjerali svoje. Ugodno, dopadljivo. Ali, bez pravog napada. Bez driblinga. I matom u dva poteza, za 1:0 Česima, koji se izvan ‘života’. Plutaju. Jedva. Iniesta – Pique! Mogu oni svašta. Još nisu. Nijemci,na svoj način. Nisu oduševili protiv dopadljivih Ukrajinaca. Schweinsteger je stavio onu, pravi, Elf – točku, na 2:0. Kandidati. Lakoćom su Talijani otvarali prostore, igrali kontropiede, i slomili, pomalo dužne crvene vragove Belgijanaca. Opasni. Francuskoj je zapela dobra riječca u grlu. Jesu, navukli su  u jednom trenu, zahvaljujući samo jednom, Payetu, i njegovom topu,  Rumunje na tanki led. I, to je bilo sve. Mogu bolje. Sigurno. I, onda U St.Etienneu, radost djeteta: Island je uzeo bod Portugalu! Nije čudo, unatoč ‘dobrom miješanju’ karata, glavni adut nije izašao na scenu: Ronaldo. Često ni do lopte, premalo udaraca. Ipak, imaju nogomet. Island je osvajao i snagom i htjenjem i – poštenjem. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. gajatz
    #1 gajatz 23 studenoga, 2016, 16:49

    GOL, GOL ?
    A na slici – svi obuceni !

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code