GODIŠNJE SE PACIJENTIMA USKRATI 300 TISUĆA ZUBNIH PROTEZA

GODIŠNJE SE PACIJENTIMA USKRATI 300 TISUĆA ZUBNIH PROTEZA

17. kolovoza, 2015.

12200-umesto-24400-din-za-parcijalnu-ili-totalnu-akrilatnu-zubnu-protezu-216-2
Otvoreno pismo ministru zdravlja gospodinu Siniši Vargi

Tekst: Udruga dentalnih tehničara RH
U Drnišu, 17. kolovoza 2015.g.

Poštovani ministre,
Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite 1997.g. dentalni tehničari izbačeni su iz zdravstvenog sustava i od tada su nam ugrožena radna, ljudska i moralna prava. Stomatolozi sklapaju ugovore s HZZO-om, plaćeni su kroz glavarine i postaju privatnici financirani sredstvima iz državnog proračuna, dok su dentalni tehničari plaćeni po principu „cijena puta usluga“. HZZO s nama ne sklapa ugovor, ali odlučuje o cijenama naših usluga, koje ne isplaćuje direktno nama, nego preko računa stomatologa. Godišnje dentalni tehničari odrade 200 milijuna kuna (mjesečno 17 milijuna kn) protetike plaćene radnim nalozima HZZO-a, što je dostatno za zapošljavanje 1400 tehničara u sustavu u kojem ih je ostalo manje od 100 (što znači da se ni 6 posto tih sredstava ne vrati u sustav).
Mjesečni glavarine (isplaćene iz državnog proračuna) stomatologa iznose 35.000 – 40.000 kn, u tu cijenu uračunati su i protetski radovi, ali su im usprkos tome dodatno plaćeni i protetski radovi koje odrade dentalni tehničari, bez obzira što su 4/5 rada i materijala trošak tehničara.
U 2013.g 2200 stomatologa koncesionara dobili su na godišnjoj razini oko 200 milijuna kuna više iz državnog proračuna, što je 300 000 proteza uskraćeno pacijentima, dok su u stomatološkoj Komori te iste 2013.g razmišljali da cijenu materijala za dentalna pomagala prebace na teret pacijenta, a u 2014.g. razmišljaju da zbog krize i nedostatka sredstava, protetiku kompletno izbace iz usluga bez obzira što su te usluge ugovorene u paketu zdravstvenog osiguranja. Danas se iz državnog proračuna za samo 2200 stomatologa koncesionara izdvaja više od 1 milijarde kuna, a u sustavu zdravstva je oko 74 000 uposlenika. U Hrvatskoj na jednog stomatologa dolazi 1100 stanovnika, što je iznad prosjeka zemalja EU, gdje je jedan doktor na 1500 stanovnika.
Poštovani ministre, Vašim nacrtom strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2014.-2017., dentalne tehničare navodite kao svakodnevne suradnike u radu. Kao dio standardnog tim prepoznajete doktora i sestru ili asistenticu, no, kako navodite, zbog povećanih administrativnih zahtjeva potrebno je uvesti i administrativnog djelatnika. Prema Vašim riječima, rad administrativnog djelatnika prema sadašnjem modelu ordinacija nije moguć, ali grupna praksa otvara prostor za taj profil djelatnika.
Ovo je očiti nagovještaj zapošljavanja nekoliko stotina novih stomatologa koji će kao članovi grupne prakse biti plaćeni preko HZZO-a tj.iz državnog proračuna, a odrađivat će koncesionarima godišnje odmore, bolovanja, slobodne dane i sve one dane koji im se ne rade, usprkos činjenici da 2200 koncesionara stomatologa godišnje dobiju više od 1 milijarde kuna iz zdravstvenog proračuna.
To je nagovještaj i zapošljavanja nekoliko stotina novih administratora, uz svu dosadašnju umreženost i kompjutorizaciju. Navode se i dentalni higijeničari “čije zanimanje još nije predviđeno nomenklaturom zanimanja, ali je izrada u tijeku“- HKDM.
Dentalnih tehničara kao timskih suradnika i zdravstvenih djelatnika i dalje nema, bez obzira što su naše usluge ugovorene u zdravstvenom osiguranju i što su sastavni i nezaobilazni dio stomatološke zdravstvene zaštite i rehabilitacije.
Udruga cijelo vrijeme ukazuje na apsurd da u zdravstvenom osiguranju postoje ugovorene usluge dentalne protetike koje su plaćene iz državnog proračuna, sredstvima poreznih obveznika i iznose preko 500 milijuna kuna godišnje, a ne postoje ugovoreni pružatelji tih usluga- dentalni tehničari.
Poštovani ministre, vratite dentalne tehničare u sustav kao ugovorene timske zdravstvene djelatnike i time zaustavite kaos u struci i vratite nam pogaženo dostojanstvo. Zaštitite pacijente i zaustavite njihovo iskorištavanje, potkradanje i uskraćivanje njihovih prava iz zdravstvenog osiguranja. Zaustavite potkopavanje i potkradanje državnog proračuna, nelojalne konkurenciju, cvjetanje sive zone, rad na crno, „robovski“ rad, ucjenjivanja i zlostavljanja, kanaliziranje proračunskih sredstava u privatne džepove i hiper produkciju kadrova koji pune burze rada.
Zaustavite ugrozu socijalnih i radnih prava dentalnih tehničara.
Tražimo jednakopravnost u zdravstvenom sustavu i povrat svih oduzetih radnih prava.

S poštovanjem                                                                                      

UDRUGA DENTALNIH TEHNIČARA RH T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Dentisti Zagabria
    #1 Dentisti Zagabria 18 prosinca, 2019, 12:40

    Užasno!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code