GENERAL BOBETKO JE ZASLUŽIO SPOMENIK U ZAGREBU I SISKU

GENERAL BOBETKO JE ZASLUŽIO SPOMENIK U ZAGREBU I SISKU

28. travnja, 2018.

 

 

Uspomena na njega i njegov doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države ostat će zauvijek u sjećanju svih onih koji su ga poznavali i voljeli. Već je vrijeme da taj legendarni ratni zapovjednik dobije i svoj spomenik ili trg u centru Zagreba, a ne da se i dalje svečano podižu biste onima koji su se borili i stvarali Titovu Jugoslaviju (Ivo Lola Ribar)

Napisao: Mladen Pavković

Čuveni general Janko Bobetko (Crnac, kraj Siska, 10. siječnja 1919. – Zagreb, 29. travnja 2003.), koji je među ostalim obavljao i dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (1992.-1995.), bio je i ostao jedan od najistaknutijih i najomiljenijih hrvatskih generala tijekom obrambenog Domovinskoga rata.

Bio je strah i trepet za srpskog i crnogorskog okupatora u obrani Dubrovnika, a uspješno je vodio i vojne operacije Maslenica i Medački džep. Nakon što ga je predsjednik dr. Franjo Tuđman razriješio dužnosti prije Vojno-redarstvene operacije Oluja obavljao je dužnost zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Objavio je i knjigu „Sve moje bitke“ u kojoj je opisao najvažnije događaje u kojima je sudjelovao tijekom Domovinskoga rata, a koja je naišla na različiti odjek, jer je pisana britko, čisto i bez „farbanja“ povijesti.

Prisilno umirovljen

…Imam čisti obraz koji mi dopušta da iza sebe ostavim pisani trag o svemu što sam radio i dovršio kroz svoj više od pet desetljeća dug vojni i politički život.“ – rekao je.

Bivši, žalosni i sramni predsjednik RH Stjepan Mesić prisilno ga je 2000. godine umirovio, zajedno s još sedam hrvatskih generala, zbog toga što je bio supotpisnik Otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti. To dobronamjerno pismo još je danas aktualno, a Mesić bi morao odgovarati za sramotu koju je tada učinio Junacima Domovinskoga rata, a time i svima onima koji su branili i obranili hrvatsku Domovinu.

Bobetka je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužio 2002. za ratne zločine.

General je tada izjavio da u Haag neće otići živ i nije htio primiti optužnicu.

Nema spomenik ni u Sisku

Umro je 29. travnja 2003. u Zagrebu, a pokopan je na Gradskom groblju u Sisku.

Uspomena na njega i njegov doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države ostat će zauvijek u sjećanju svih onih koji su ga poznavali i voljeli.

Već je vrijeme da taj legendarni ratni zapovjednik dobije i svoj spomenik ili trg u centru Zagreba, a ne da se i dalje svečano podižu biste onima koji su se borili i stvarali Titovu Jugoslaviju (Ivo Lola Ribar). T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Vukovarac
  #1 Vukovarac 29 travnja, 2018, 11:54

  General Bobetko i mrtav smeta sitnim, malim guzičarima. Frano se opet traktorom vratija u Hrvatsku. Nema za njega mjesta ni u Srbiji. Ako će Hrvati obavljati nuždu po svojima ondasmo v riti. Bobetko je najveći. I točka. Točka!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 29 travnja, 2018, 02:46

  GENERAL BOBETKO ,JE ZASLUŽIO NOGU U GUZICU,JER SE PRIKLJUČIO,JUČERAŠNJI KOMUISTA ,REVOLUCIONAR ,V JERSKOM STEPINČEVSKOM ,KRVOLOČNO-ZLOČINAČKOM,VJERSKOM POKRETU KOJI SE KAO TAKAV I POKAZAO. TO POTVRĐUJU OPTUŽNICE ZA POČINJENE STRAŠNE ZLOČINE ,GENOCIDA, U HAGU ,U SPLITU MOSTARU I MNOGIM DRUGIM NAŠIM SUDIŠĆIMA,A MNOGE ZLOČINE TEK SADA OTKRIVAJU PREŽIVJELI SVJEDOCI.DAKLE ,KUHARIČEVI KRIŽARI ILI TUĐMAN-ŠUŠKOVI FALANGISTI ,POČINJENIM ZLOČINIMA ,GENOCIDA , NADMAŠILI SU ZLOČINE SVOJIH OTACA ,STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA. PA KAKV SPOMENIK TOM KATOLIČKOM PROZELITU DATI OSIM DA JE BIO UČESNIK VJERSKOG RTA KOJI JE B IO ZLOČLINAČKO-KATOLIČKOG KARAKTERA..

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Martin
  #3 Martin 28 travnja, 2018, 20:11

  Znate li, gospodo, da gadura Ikić zaobilazi junakov grob uoči Svih svetih, da mu lani nije dodijelila plaketu branitelja Siska, prednost je dobio njezin miljenik laburist i štakor iz Šašne Grede. A birali su navodno članovi gradske koordinacije i željko đermanović prvi dopredsjednik gardskoga vjeća. Bobetko je bio i ostao heroj hrvatske domovine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Ivan
  #4 Ivan 28 travnja, 2018, 20:02

  Ne bulazni, anonimuse. Bi li ti u godinama legendarnoga dedice obuo vojničke čizme i opasao se u narodnoj nošnji pa u kamenjar dubrovačkoga zaleđa. A da nešto znaš o formiranju naših brigada u sisku, sjetio bi se dedeka u hubertusu iz ljeta 1991. Ni Janko ni Đuro nisu mijenjali kaputiće, kaj govnaš, lajbek. Bili su i ostali HRVATI do jednako časne smrti. Nisi li ti istomišljenik vladajuće sisačke gadure ikače, kako veli gospon Hodak

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Anonimno XX
   Anonimno XX 28 travnja, 2018, 21:18

   Nisam istomišljenik ali ovo su ti činjenice, koje ti očito ne znaš. Sve je to zapisano.
   Jako se dobro sjećam svega i bio sam sudionik većine formiranja.

   Očito o mijenjanju kaputića si slabo upučen.
   Što se njegvih godina tiče, nije bio baš tako prestar.
   Samo što se na prvoj godišnjici obilježavanja “Bljeska” u Jasenovcu “kvačio” s legendarnim Červenkom tko je izdao zapovijed za Bljesak.

   Ako te baš interesira javi se, pa da ti pokažem dokaze da nisi u pravu.

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno XX
  #5 Anonimno XX 28 travnja, 2018, 19:31

  Zbog čega…
  Zbog svoje bahatosti i prepotentnosti.
  Puno je toga obećao za postrojbe u Sisku i na banovinu, a ništa se nije obistinilo.
  Gospon Pavković držite se vi svoje Podravine.

  Informacije radi u Sisku postoji Bobetkova ulica.
  Kao i dvije Radićeve ulice….
  Jedna je ulica Stjepana i Antuna radića, a druga ulica Braće Radić….
  Jadni ovi sisački poštari kad treba raznašat….
  Tko su onda bili prvi, a tko drugoimenovani….
  Ovo je jack pot pitanje u Potjeri.

  Pokopala ga je i knjiga Sve moje bitke, koja sada skuplja prašinu po policama i teško je do nje doći.
  Zato nek počiva u miru na Viktorovcu….
  Pretci su mu bili komunisti i on je najprije bio član Koalicije narodnog sporazuma u Sisku, pa tek onda u HDZ kao i Đuro Brodarac i još mnogo njih.

  Promjenili dečki samo kaputiće…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code