GARI KASPAROV U SESVETAMA

GARI KASPAROV U SESVETAMA

29. kolovoza, 2018.

 

Šahovsko umijeće s legendarnim šahistom razmijenili su mladi šahisti iz Hrvatske, te brojne osobe iz javnog života, poput skijaša Ivice Kostelića, nogometaša Darija Šimića i Silvija Marića, pjevača i odvjetnika Mladena Bodaleca komičara Željka Pervana, sportskog novinara Stjepana Baloga.

Bili su tu i dr. Mislav Bastić, izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić te pomoćnik ministra državne imovine Leon Žulj. Upravo Žulj, inače šahovski majstor, uz dvoje mladih šahista iz Sesveta, pružio najveći otpor svjetskom prvaku. Bio je nadomak remija, ali je na kraju morao stisnuti ruku Kasparovu.

Član uprave Šahovskog kluba Sljeme Agroproteinka iz Sesveta Radoslav Dumančić iznimno je zadovoljan kako je prošao susret s Kasparovom! “Naš cilj je promocija šaha u svim dobnim kategorijama i krajnjom željom da se na području Sesveta šah uvede u škole. Zahvalan sam Kasparovu što se odazvao pozivu našeg kluba, zahvaljujem i – Agroproteinki, Hrvatskoj Lutriji i drugima koji su pomogli u realizaciji ove akcije.

O iskustvu dvoboja sa svjetskim prvakom u šahu govori svjetski prvak u skijanju Ivica Kostelić: “Bila mi je čast igrati s vjerojatno najboljim šahistom u povijesti. Držao sam se dobro, zadovoljan sam i zahvalan sam organizatorima i Gariju Kasparovu. Ovo je jedini poraz kojeg ću se sjećati s veseljem.”

Šahovski velemajstor Gari Kasparov od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, a 2015. s tadašnjim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom predstavio je ideju „Šah uz školu“ u kojem bi djeca već od najranije dobi učila vještinu matiranja. Ljubitelju šaha i Hrvatske u petak je uručen i dres srebrne hrvatske nogometne reprezentacije s njegovim imenom.

Zadovoljan boravkom u Sesvetama izjavio je; “Zahvalan sam svima koji su pripomogli ovu manifestaciju. Vidim da je bilo mnogo djece i mnogo medija i nadam se da smo i ovom akcijom bliže ostvarenju ideje da se šah, kao važna disciplina koja potiče mentalne sposobnosti djece, uvede u obrazovni sustav Hrvatske, ali i drugih zemalja.”

Šahovski klub Sljeme – Agroproteinka Sesvete ovu ideju u Hrvatskoj provodi i kroz projekt „Razvoj šaha i pojačani rad s mladima u deset sesvetskih osnovnih škola“. Podržala ga je putem natječaja za donacije i Hrvatska Lutrija. Sve je više onih koji uviđaju da se kroz igru najbolje uči i razvijaju kognitivne i motoričke sposobnosti mladih. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code