FIMBA KONGRES I POČETAK SVJETSKE  LIGE U ZADRU

FIMBA KONGRES I POČETAK SVJETSKE LIGE U ZADRU

13. travnja, 2015.

FIMBA Japan

Prekrasna sportska slika tisuća zaljubljenika u košarku iz Zadra je odputovala u svijet. Spektakl kakav se ne pamti u gradu legende košarke Krešimira Ćosića oduševio je više od 800 sudionika FIMBA Svjetske lige koja se u Zadru održava od 11. do 16. travnja. Spektakl koji će se dugo pamtiti započeo je izložbom fotografija Krešimira Ćosića koju je otvorila njegova supruga Ljerka u društvu predsjednika FIMBA-e Rubena Rodrigueza Lamasa. Sav prihod donacija ove humanitarne izložbe namijenjen je zadarskoj udruzi djece rođene s downowim sindromom.

Spektakularni defile svih sudionika od Trga pet bunara do Foruma, odjeveni u karakterističnu sportsku odjeću i noseći zastave zemalja sudionika Zadar su pretvorili u košarkaški centar svijeta u prvim danima travnja.

“Svjedočimo povijesnom sportskom događaju u Zadru. Kao ambasador ovog prestižnog turnira ispunjen sam srećom i ponosom. Danas su s nama mnoge košarkaške legende, danas uglednici u svojim zemljama. Zadar se pokazao kao izvrstan domaćin i čestitam Zadranima kao i cijeloj Hrvatskoj na ovoj izvrsnoj organizaciji!” – izjavio je na otvorenju ambasador turnira Gregor Fučka.

Da se sprema pravi spektakl najavili su najmalađi zadarski košarkaši koji su već u ranim jutarnjim satima započeli s turnirom na Forumu na kojem je postavljeno igralište, dok su mnogi prolaznici sa znatiželjom i natjecateljskim duhom zaigrali košarku na mngoim kantunima ovog grada košarke. Među prvima košarkaško umijeće pokazali su i bivša hrvatska odbojkaška reprezentativka Barbara Ružić Jelić, te košarkaške legende Giuseppe Pino Giergia i Gregor Fučka. Oduševljeni sudionici ali i brojni predstavnici stranih medija u svijet danas šalju prekrasnu sliku iz Zadra i Hrvatske koja je najbolja najava za turističku ljetnu sezonu 2015.

Turnir se održava od 11. do 16. travnja 2015. u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, a ulaz na sve utakmice je besplatan. Natjecanje je službeno otvorio gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, prije kojeg su sudionike pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora i član predstavništva FIMBA Europe Tonči Vanjak i predsjednik FIMBA-e Ruben Rodriguez Lamas.

Svjetska liga veterana prema svom je značenju i zahtjevnosti organizacije identična organizaciji seniorskog svjetskog ili europskog prvenstva. Zadar je najmanji grad u povijesti FIMBA-e koji je dobio organizaciju ovakvog značajnog natjecanja. U svim ostalim slučajevima riječ je o milijunskim gradovima. Primjerice, nakon FIMBA Svjetske lige veteranke i veterani se u kolovozu okupljaju na Svjetskom prvenstvu u Orlandu. Organizator zadarskog turnira je i tvrtka SPORT EVENT koju vode Zdenka Zrilić i Tonći Jerak, poznata, između ostalog, i po organizaciji prošlogodišnjeg, prvog Zadar Basketball Tournamenta, te član predsjedništva FIMBE Tonči Vanjak.

Sudionici nastupaju u nekoliko dobnih kategorija za žene i muškarce: M35+, M45+, M50+, M55+, W30+, W35+ i W45+. Za vrijeme trajanja FIMBA Svjetske lige, u Zadru će se održati i II FIMBA kongres, na koji dolaze košarkaški delegati i sportski djelatnici iz više od 30 zemalja svijeta. Sudionici ovogodišnje Svjetske lige redom su bivši sportaši i danas uspješni ljudi na mnogim područjima gospodarstva, znanosti, politike, medicine i drugim. U Zadar dolaze sportaši, ali i turisti iz raznih zemalja svijeta.

Nakon službenog dijela programa sudionici, ali i tisuće Zadrana i njihovih gostiju razgledali su originalne proizvode Zadra i županije, a u poslijepodnevnim i večernjim satima nastavlja se slavlje sporta.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code