FILM „FRANJEVCI I DIJASPORA“

FILM „FRANJEVCI I DIJASPORA“

4. siječnja, 2024.

 

Jedan od istaknutijih američko-hrvatskih redatelja Nikola Knez ne miruje. Snimio je novi dokumentarni film s nazivom „Franjevci i dijaspora“. Riječ je o priči o franjevcu  Pavlu Maslaću, čiji je životni put započeo u Hercegovini. Kao četrnaestogodišnji dječak  našao se na Bleiburškom stratištu odakle su ga  spasili Hrvatski franjevci te odveli u Italiju, a potom u SAD, gdje je bio zaređen za franjevačkog svećenika.

„U filmu Maslać opisuje  svoj život vođen  Božjom rukom. Neprestano je bio posvećen ljudima, nalik na život sv. Franje, u poglavito brojnoj hrvatskoj dijaspori diljem Amerike i Kanade.- kazao je Knez te dodao: Kao članovi Hrvatske franjevačke kustodije u Chicagu, ova izvanredna skupina braće i časnih sestara tijekom proteklih sto godina promicali su i čuvali hrvatsku nacionalnu svijest, ljubav prema Domovini, kulturi i katoličkoj vjeri. Meni se poglavito dopalo kad je  Maslać rekao da je ljubav ključ svega, da je bez ljubavi čovjek sam, te kao što se u potpunosti ne može živjeti bez ljubavi, isto tako se ne može živjeti bez domovine“ – naglasio je autor filma, u kojem pored Maslaća sudjeluju i fra Jozo Grbeš, fra Marko Puljić i fra Antonio Musa.

Film je proizveden u produkciji Hrvatskog filmskog instituta iz Texasa, uz pomoć Damira O. Radoša i Antona Kikaša, a može se besplatno pogledati na stranicama Hrvatskog filmskog instituta.

Sve u svemu, još jedno vrijedno djelo Nikole Kneza, koji je dosad za svoje filmove na raznim međunarodnim festivalima nagrađen s blizu sedamdesetak nagrada i priznanja, kao ni jedan hrvatski autor sličnih uradaka.

Mladen Pavković T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Miss. Albertine
    #1 Miss. Albertine 4 siječnja, 2024, 20:31

    SRETNA NOVA GODINA SVIMA VANI. SRETAN SAM ŠTO SMO DOŽIVILI DO 2024. PA ŽELIM BRZO PODIJELITI SVOJE RANO SVJEDOČANSTVO O KAKO SAM DOBIO ZAJAM OD 20 000 EURA OVE 2024. GODINE. PRIJAVIO SAM SE ZA ZAJAM I DAVIDSON LOAN FIRM WORLD WIDE MI JE ODOBRIO ZAJAM. ZNAM O ČEMU GOVORIM I ZNAM KROZ ŠTO SAM PROŠAO, AKO VAM TREBA ZAJAM ZA BILO KAKAV PROJEKT I ŽELITE INVESTIRATI, MOŽETE KONTAKTIRATI G. DAVIDSON ALBERTA PUTEM E-MAILA: {[email protected]} WHATSAPP: {+4917645027555}

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code