FIFA JE PRIZNAVALA NDH I ZA SPORNE ZASTAVE I KORAČNICE HNS NE TREBA SNOSITI SANKCIJE

FIFA JE PRIZNAVALA NDH I ZA SPORNE ZASTAVE I KORAČNICE HNS NE TREBA SNOSITI SANKCIJE

1. studenoga, 2023.

 Glavni tajnik Fife Ivo Schricker potpisao je 1941. ispravu o primanju NDH u međunarodnu nogometnu organizaciju!SND Hrvatska odigrala je petnaest međudržavnih utakmica. I sve su registrirane kod Fife, napisao je legendarni Amigo u knjizi koju Portal Tjedno kao budući nakladnik knjiga namjerava objaviti odmah nakon knjige kolumni „Osamdeset godina s nogometom“ eksluzivno napisanih za naš Tjedno

 Za reprezentaciju NDH su igrala brojna velika nogometna imena: Franji Wolfl, Čik Čajkovski, Štef Bobek, Franjo Glaser…

Kakve su oni snosili posljedice?

 Napisao: Dražen Stjepandić

 Ponovno svi domaći mediji u srpskom vlasništvu, istoričari, tužibabe iz FARE-a, razni jugo-dušebrižnici i Pupovčevi petokolonaši bruje i trljaju ruke nako što je Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog ponašanja dijela navijača na utakmici Hrvatska – Turska koja je 12. listopada odigrana u Osijeku u okviru Europskih kvalifikacija za EURO 2024.

Nakon prijave FARE-a, Uefa je pokrenula disciplinski postupak protiv HNS-a zbog diskriminacije i rasizma, na što se Hrvatski nogometni savez detaljno očitovao.

Uzimajući sve parametre u obzir, Disciplinska komisija Uefe donijela je odluku o novčanoj kazni u iznosu od 30.000 eura za Hrvatski nogometni savez, uz djelomično zatvaranje tribine na prvoj idućoj domaćoj utakmici u kapacitetu od barem 6.000 mjesta.

Pritom je aktivirana uvjetna kazna od 2. listopada (zatvaranje tribine u kapacitetu od barem 1.000 mjesta), izrečena za incident na utakmici protiv Latvije u Rijeci, te je izrečena nova kazna zatvaranja tribine od barem još 5.000 mjesta, što ukupno iznosi spomenutih 6 tisuća mjesta.

Također, HNS je kažnjen s još tisuću eura zbog paljenja baklji, za što je prijavljen od strane delegata utakmice.

Hrvatski nogometni savez u svom je očitovanju ponovio osudu neprihvatljivog skandiranja manjeg dijela navijača i bla-bla-bla… Trla baba lan, HNS, MUP te pravosudna tijela su zajedno pokazali da se Savez i pravna država čvrsto bore protiv rasizma i diskriminacije.

Nogometno Predstavništvo

Nažalost, u HNS-u nema nekoga povijesno dorasloga da odgovori Uefi s činjenicom da je FIFA 1941. primila u članstvo NDH i priznala sve njene utakmice od 10. travnja 1941. do 5. svibnja 1945.,a naš pokojni kolumnist veliki amiguš Magdić više nije na ovome svijetu da prijeko potrebnu pouku.

Premijerni je nastup nogometnog “Predstavništva” bio u prijateljskoj utakmici s Njemačkom u Beču.

„Još se u Hrvatskoj ne igra liga, još nema prvenstva, tek je sve na početku, a Rudolf Hitrec, stariji brat slavnog i jedinog, Ice Hitreca, prvi je prozivatelj državne momčadi. Na pozivnicama njegov je potpis. Igrači ga zovu – doktore. Jer, on to i jest, liječnik, kardiolog u bolnici, u Zajčevoj. Petnaesti je lipnja 1941. godine. Stadion na Prateru. Na tribinama četrdeset je tisuća gledatelja. Sudac je Nijemac Miesz. Hrvatska: Glaser, Brozović, Dubac, Kokotović, Jazbinšek, Đanić, Cimermančić, Wölfl, Kacian, Pogačnik, Pleše. Zna se: Đanić je “lala”, pravoslavac. Kasnije i okorjeli komunist. Igrački, solidan. Njemačka, Treći Reich, ima svog “glavešinu”, u već prepoznatljivom Seppu Herbergeru. Za Hrvatski narod izvjestitelj je bio Vilim Peroš. Njegov je naslov na četiri stupca nedvosmislen: “Iako smo s visokim omjerom izgubili igru, naša je momčad bila premoćna u prvom poluvremenu”. Rezultatski, to je zvučalo objektivno: 1:1.

Jedno je bilo jasno: u utakmicu se ušlo bez ikakvih posebnih priprema, a Nijemci su tjelesno spremniji. Pa, nisu li dali, mjesec dana ranije, Mađarima – sedam komada! Nastavak je to i potvrdio. Nijemci su se zbili, zaigrali zagriženije. Petica je visoka (5:1, nap.a.). Ali, objektivno, nije – strašna.

Samo mjesec dana poslije Beča, glavni tajnik Fife Ivo Schricker potpisao je ispravu o primanju NDH u međunarodnu nogometnu organizaciju!SND Hrvatska odigrala je petnaest međudržavnih utakmica. I sve su registrirane kod Fife, napisao je legendarni Amigo u knjizi koju Portal Tjedno namjerava objaviti odmah nakon knjige kolumni „Osamdeset godina s nogometom“ eksluzivno napisanih za Portal Tjedno.

Zagrebački klubovi organizirali su ’43. takozvanu korisnicu. Sav prihod s tih utakmica išao je za Hajduk.

Knjiga Zvonimira Magdića (1930.) iz Zagreba, ‘Nogomet Nezavisne Države Hrvatske’, na otprilike šesto stranica, bavi se brojnim utakmicama državnog prvenstva, s devedeset međunarodnih klupskih nastupa, opisima velikana tog razdoblja. Promiču se i drugi sportovi, prate i politički i društveni događaji…

Građanski je bio fenomen. To će mi potvrditi, a to je najveća sportska isprava, uživo, toga vremena, slavni Laci Kubala, moj veliki frend, koji je kasnije, kao emigrant, igrao i u Barceloni: “Gledao sam, i ne samo to, pobiral sam lopte, iza gola Franje Glasera. Glaseru! Ferencváros je dobio, rezultatski, ali igrom nisu bili ravni Građanskom. Bolje ja nisam videl.’ I ne samo to. Laci je na onaj svoj, slovačko-mađarski, diktiral momčad Građanskog: Glaser, Brozović, Dubac, Pleše, Jazbinšek, Lechner, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković, Kokotović.

Uz 15 nastupa za vrijeme NDH, hrvatska je nogometna reprezentacija prije njezina proglašenja odigrala još četiri utakmice, sve 1940. godine.

Prvi izbornik bio je menadžer Građanskog Jozo Jakopić, potom ga je naslijedio Rudolf Hitrec, koji je vodio samo sraz u Beču, zatim je 13 nastupa na klupi imao Bogdan Cuvaj, a spomenutu utakmicu protiv Slovaka vodio je Bernard Hügl, rodom iz Srpskoga Miletića u Vojvodini. Zanimljivo, trojica reprezentativaca iz razdoblja NDH, Glaser, Brozović i Z. Čajkovski, te Jajčanin Florijan Matekalo (koji je nastupao do uspostave NDH) pronašla su poslije Drugog svjetskog rata mjesta u – Partizanu. I ondje se proslavili.

Naš pokojni kolumnist je u svojoj još neobjavljenoj knjizi s posebnim se žarom posvetio i nastupima Građanskog, četverostrukog prvaka Hrvatske za vrijeme NDH. Naime, prevladavalo je mišljenje kako slavni purgeri predstavljaju jednu od najznačajnijih nogometnih momčadi toga vremena.

Kolosalni Građanski

Evo dijela Magdićevih zapisa i o tome.

„ Za vrijeme NDH purgeri su bili na samom vrhuncu. Nikad bolji! Poslije jedne utakmice Građanskog i bečke Austrije 1944., na igralištu u Koturaškoj, kako se pisalo, koja je bila toliko plava da je predsjednik bečkih ljubičastih dr. Erhardt, izjavio: “U ovom trenutku mi u Europi nemamo bolje momčadi od Građanskog.”

“Građanski je bio – da – koloslan. Momčad. U punom smislu. Sve i sva. I snaga i tehnika. I – znanje. I mudrost. I povjerenje. I, odanost. I ljubav. “Plavi, plavi…!” Pričal mi je, bezbroj puta, Štef Bobek: “Ja sam, kao mlad igrač, došavši u purgere, ulazio u svlačionicu, kucajući. I klanjajući se tim genijalcima.”

Uefa je objavila da je pri izricanju kazne prihvatila nekakve olakotne okolnosti te je HNS izbjegao potpuno zatvaranje stadiona, pa će reprezentacija u potencijalno ključnoj utakmici za odlazak na EURO 2024. protiv Armenije imati podršku navijača na Maksimiru.

Dajte dosta više s tim pričama, optužbama i kaznama. Netko gospodi u Uefi  treba podnijeti kako je tijekom Drugoga svjetskog rata postupala tadašnja i današnja svjetska krovna organizacija.

Za reprezentaciju NDH su igrala brojna velika nogometna imena: Franji Wolfl, Čik Čajkovski, Štef Bobek, Franjo Glaser…

Kakve su oni snosili posljedice?

Dajte u HNS-u malo razmislite o tome. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code