FESTIVAL ŠOVINIZMA NA RUJEVICI

FESTIVAL ŠOVINIZMA NA RUJEVICI

1. ožujka, 2016.

torcida-rujevica44-NKHajduk

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 24. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK RIJEKA – HNK HAJDUK 1 : 0
Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana u subotu 27. veljače 2016. u 17.00 sati u Rijeci na stadionu Rujevica.
Jadranski derbi okupio je 5.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 700 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka), dok je iz Splita u „kavez“ za gostujuće navijače propušteno oko 270 članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk). Trenutačno su to dvije najkompaktnije navijačke skupine u hrvatskoj nogometnoj ligi, a cijelu su utakmicu pratili snažnim navijanjem i izmjenjivanjem uvredljivih poruka. I ne samo to, dijelomično se utakmica pretvorila u svojevrsni „festival“ šovinizma. Zastrašujuća je činjenica da niti jedan hrvatski medij niti tiskani niti elektronički nije izvijestio o tome što se točno događalo na Rujevici.
Već na samom početku (1. minuta) Armada dočekuje Splićane skandiranjem „Tovarske pičke“, što kasnije ponavljaju u 5. i 20. minuti, a što se po pravilima UEFA-e tretira kao regionalni rasizam. Torcidaši su istakli veliki transparent s natpisom „Sloboda navijačima“, te jedan mali s prekriženim natpisom HNS-a. I oni su startali s uzvicima „Riječke pičke“ već u 1. minuti, a na Armadino pjevanje „Jebi se, jebi, Splite, Rijeka je šampion“ (1., 37. i 52. minuta), Torcida uzvraća sa „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“ (2. minuta). Nakon toga uslijedilo je u nekoliko navrata skandiranje Armade „Ubij, ubij tovara“ (pogrdni naziv za stanovnike Dalmacije) u 21. i 27. minuti. Torcida je na to odgovorila „pjevušeći“ „Ubij, ubij Srbina“ što je kontinuirano trajalo punih pet minuta (!). Zabrinjavajuće je da nitko pa ni službeni spiker nije upozorio na nedopustivost takvog navijanja (!). Sredinom poluvremena Armada ističe veliki transparent na kojem piše: „…. pošaljite Grobarima zahtjev za prijateljstvo.“ (Grobari – navijačka skupina FK Partizana iz Beograda, Srbija), a Torcida im uzvraća pjesmom „Delije, Delije ste vi, možete se kriti, kurac pušiti“ (Delije-navijačka skupina FK Crvene zvezde iz Beograda) (35-37. minuta).
U 23. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 38. minuti „Hrvatska policija, mito i korupcija“. Armada u 31. minuti pali baklju i 3 dimne kutije.
Drugo je poluvrijeme nastavljeno snažnim navijačkim bodrenjem, ali uz znatno manje ispada.. Tako je Armada u 52. minuti pjevala „Neka, neka, nek se zna, sjebali smo Hajduka…“, a u 62. minuti pale bengalke i nekoliko dimnih naprava. Od gustoće dima nije bilo moguće vidjeti koliko je bilo aktivirano dimnih naprava i bengalki. Torcidaši, stješnjeni u „kavezu“, aktivirali su u 82. minuti jednu dimnu kutiju i ispalili jednu petardu.

NK OSIJEK – NK LOKOMOTIVA 1 : 3
Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana u Osijeku, subota 27. veljače 2016. u 15.00 sati na stadionu Gradski vrt.
U Gradski vrt došlo je oko 2.000 gledatelja, a među njima i preko sto pripadnika Kohorte, dok gostujući navijači nisu zamijećeni. Nije bilo nekih većih navijačkih ispada. U 30. minuti Kohorta skandira „Jebo vas Mamić“, zatim pjevaju „Jebemo, jebemo HNS“, „Pederi, ligu ste nam sjebali“. U 45. minuti skandiraju „Ubij, ubij purgera“. U drugom poluvremenu u 70. minuti aktiviraju nekoliko dimnih naprava, od kojih dvije bacaju na teren. Na samom kraju igračima NK Osijeka skandiraju „Igrajte pederi“.

GNK DINAMO – RNK SPLIT 1 : 2
Utakmica 24. kola Prve HNL odigrana je 28. veljače 2016. u Zagrebu na stadionu Maksimir pred oko 2800 gledatelja od kojih je bilo pedesetak navijača BBB Fan cluba (navijačka skupina GNK Dinamo) i dvadesetak pripadnika Crvenih đavla (navijačka skupina RNK Split)
Utakmica je prošla u „komornoj“ atmosferi koju su narušili BBB skandirajući u 3 navrata (9., 40. i 46.) „Tovarske pičke“ i u 43. „Bando crvena“.

Za Hrvatski helsinški odbor:
Ivan Zvonimir Čičak
Predsjednik T

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code