NAJNOVIJE NA PORTALU

FELA KUTI: OTPOR, SEX I MUZIKA

FELA KUTI: OTPOR, SEX I MUZIKA

7. ožujka, 2015.

Fela_web1

Dokumentarni film „U potrazi za Felom“ Oscarom nagrađenog redatelja Alexa Gibneya, kreće u kino distribuciju 12. ožujka 2015. Domaća publika imat će priliku vidjeti film nedugo nakon hrvatske premijere na Human Rights Film Festivalu koja je izazvala veliki interes publike.
“U potrazi za Felom“ priča je o životu, glazbi te društvenoj i političkoj ulozi Fele Anikulapa Kutija, utjecajnog nigerijskog umjetnika i tvorca afrobeata. Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražuje Felin kontroverzni život obilježen mnogoženstvom i na koncu kobnom zarazom virusom HIV-a, sjajnu glazbu koja je i danas jednako aktualna kao i u vrijeme nastanka, te neosporan kulturni i politički utjecaj koji ga je nerijetko činio žrtvom nasilja i zlostavljanja od strane nigerijskog vojnog režima. Za Felu, glazba je bila sredstvo izražavanja revolucionarnih stavova i borbu protiv diktatorske nigerijske vlade 1970-ih i 1980-ih. Odigrao je važnu ulogu u pokretanju demokratskih promjena u toj zemlji, no snaga njegovih poruka i danas je aktualna.
Gibneyev film nudi fascinantan uvid u intimu ovog velikog umjetnika i istaknutog aktiviste, razotkrivajući ga kao intrigantnu i kompleksnu ličnost, obilježenu kontradikcijama. Priča o njegovom aktivističkom angažmanu nadahnjujuća je, a njegova glazba i danas je jednako moćna i hipnotizirajuća kao i u vrijeme dok je neumorni Fela snimao album za albumom.

Film je režirao dobitnik Alex Gibney, jedan od najcjenjenijih dokumentarista današnjice poznat po svojim napetim i duboko pronicljivim dokumentarcima. Njegov film iz 2008. godine, „Taksi do tamne strane“ («Taxi to the Dark Side») osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarac., a dvije godine kasnije nominiran je za još jedan dokumentarac „Enron: najpametniji momci u prostoriji“ («Enron: The Smartest Guys in the Room»). Hrvatskoj publici poznat je i po filmovima «Gonzo:_ život i djelo dr. Huntera S. Thompsona», «Armstrongova laž» i «Casino Jack».

Film će imati kino premijeru 12. ožujka u 21 h u Dokukinu KIC, nakon čega nastavlja igrati u redovnoj kino distribuciji diljem Hrvatske. Povodom lansiranja filma u kinima, spremamo i posebnu muzičku poslasticu. Samo za ovu priliku ponovno se okuplja kultni afrobeat-jazz-funk dj tim Moovare (dj-i Ivan i Bojan) koji je početkom 2000-tih dupke punio Močvaru. U petak, 13.3.2014. u Čakinoj birtiji, AKC medika (Pierottijeva 11) održat će ekskluzivni ‘Fela lounch party’. Moovare je poseban upravo po tome što su popularizirali Felinu muziku i Afrobeat kod nas. Ulaz je 15 kn, ali ako dođete s kino ulaznicom filma iz Dokukina, ulaz je besplatan. Ako pak prvo dođete na party, s Moovare ulaznicom ostvarujete popust za daljnje projekcije filma ‘U potrazi za Felom’ u Dokukinu KIC.

 

Distributer filma je Restart Label.
TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=ONSkYOJhvqM
RESTART LABEL:
http://restartlabel.net/o_filmu?id=170 T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code