EUROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE

EUROPSKA GODINA KULTURNE BAŠTINE

29. travnja, 2017.

 

 

Godinu 2018. Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici održanoj u u petak 28. travnja u Bruxellesu proglasio Europskom godinom kulturne baštine.

Jako mi je drago da je baš kulturna baština odabrana za obilježavanje sljedeće godine jer Hrvatska obiluje kulturnim i prirodnim bogatstvom koje je potrebno još više valorizirati i pokazati Europi i svijetu. To dokazuje i nedavni primjer najvišeg europskog priznanja na polju kulturne baštine ‘Europa Nostra’ za očuvanje baštine i tradicijske arhitekture koju je primio Hrvatski restauratorski zavod za obnovu drvene kapele sv. Martina u pokupskom selu Stari Brod, Općina Lekenik“, rekla je Petir.

Kapela je jedna od četrdesetak očuvanih primjera na području Sisačke biskupije koji datiraju između 17. i 19. stoljeća. Hrvatski restauratorski zavod je uz pomoć Ministarstva kulture, Općine Lekenik, Sisačke biskupije i županije obnovio kapelu čime je postignuta sinergija u prepoznavanju važnosti očuvanja kulturne baštine i hrvatskoga identiteta što je prepoznala i Europska unija“, naglasila je Petir.

Studije o sektoru kulture pokazale su da investicija od jednog eura donosi više od 20 eura. S proračunom za aktivnosti od osam milijuna eura glavni su ciljevi obilježavanja Europske godine kulturne baštine promicanje uloge kulturne baštine kao temelja raznolikosti i međukulturnog dijaloga, poticanje izravnog i neizravnog doprinosa ekonomiji i društvu te stvaranje snažnog elementa Europske unije na međunarodnoj pozornici. Promocija kulturnog blaga ujedno je i odgovor na namjerno uništavanje kulturne baštine na Bliskom Istoku kojim se želi poručiti da je kulturna baština uvijek bila instrument mira. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code