NAJNOVIJE NA PORTALU

EURO ĆE PADATI I PREMA DOLARU

EURO ĆE PADATI I PREMA DOLARU

22. ožujka, 2015.

1-one-euro-coin-standing-up-on-us-dollar-banknote-sami-sarkisU Europskoj uniji inflacija će znatno rasti

Napisao:dr. Tihomir Janjiček/ Kanada

Nacionalna TV postaja organizirala je  u emisiji “OTVORENO”  razgovor vezan za deprecijaciju tečaja eura prema svim svjetskim valutama. Postavilo se pitanje o kojemu do sada nitko nije želio razmišljati, a još manje govoriti, kako će deprecijacija eura djelovati na Hrvatsku. Bogu hvala konačno je u gostima bila i jedna ekonomistica. Od strane vlasti nazočio je ministar Maras koji je prije svega doista POTPUNO neupućen u tečajnu problematiku.

Prvo pitanje je bilo što će biti sa tečajem švicarskog franka? Drugo pitanje je hoće li doći do jačanja inflacije u EU? Treće pitanje je bilo može li Hrvatska učiniti promjene u svojoj monetarnoj i tečajnoj politici?
Moram reći otvoreno da sam ostao razočaran svojom kolegicom dr. Ivanov, jer je ustvrdila kako će tečaj švicarskog franka ostati stabilan! Deprecijacija tečaja eura nije nastala samo prema jednoj valuti, nego je nastala prema svim valutama! Dakle, uključujući i tečaj prema švicarskom franku!

Razlog je jednostavan, uvećana novačana masa, povećat će ponudu eura na svjetskim tečajnim burzama i istodobno potražnju za svim svjetskim valutama!

S obzirom da je švicarski franak iznimno važna valuta za EU, zasigurno će višestruko ojačati i potražnja za njom! Stoga treba očekivati PONOVNO VIŠESTRUKI rast tečaja švicarskog franka! NEMA GOVORA o “precijenjenosti” tečaja švicarskog franka na tečajnim burzama! Jednostavno tečajne burze postoje radi utvrđivanja realnog tečaja i taj realni tečaj je samo onaj formiran na tečajnoj burzi temeljem ponude i potražnje! Nisam mogao vjerovati da profesorica i doktorica eknomskih znanosti može “špekulirati” o nekom “realnom” tečaju koji je izvan tečajne burze!

Još jednom ću napisati pojašnjenje što je devalvacija i što je deprecijacija! Devalvacija je ODLUKA države o TRENUTNOM obaranju tečaja i to čine SAMO države koje NEMAJU tečajnu burzu! Deprecijacija je LAGANI pad tečaja i on se događa JEDINO i SAMO kroz tečajnu burzu!

Drugo pitanje koje se nametnulo bilo je pitanje stope inflacije u EU, hoće li porasti ili ne? Odgovorit ću evo cijelokupnoj hrvatskoj javnosti da zna, INFLACIJA ĆE ZNATNO OJAČATI U EU!!! Neka se nitko ne zanosi! Zašto to tvrdim, evo UNAPRIJED! Zbog toga što je JEDINI “lijek” za suzbijanje inflacije kamatna stopa! Naime, ona mora biti uvijek VIŠA od stope inflacije! S obzirom da je kamatna stopa u EU iznimno NISKA, sa povećanjem novačne mase, kamatna stopa će JOŠ VIŠE PASTI!!!!

Jednostavno novca će biti u izobilju, ali ostaje pitanje tko će ga kupiti!? Naime, kako sam i prije govorio, kamatna stopa je cijena novca, prema tome kada se ponuda novca višestruko uvećava, a potražnja je manje više ostaje ISTA, nema šanse za rastom kamatne stope! To istodobno znači rast inflacije BEZ šansi za njezino obuzdavanje! Dokaz je upravo u Švedskoj, gdje danas kamatna stopa iznosila -1,1%!!!! Praktično, banka vam PLAĆA da uzmete kredit!!!

EU je napravila GREŠKU, jer NIJE napravila i BAILOUT program, već samo uvećava novačanu masu kroz uvećanje kreditnih fondova! To samo djeluje na eventualno poticanje tražnje za robom i uslugama, ali NE i IZRAVNO financijsko ozdravljenje poduzeća! Drugim riječaima, EU je kopirala eknomski program SAD, ali prije svega sa ZAKAŠNJENJEM od 7 godina i uz to SAMO djelomice kroz ponudu novca na tržištu bez bailout programa kao sastavnice!!!

Treće pitanje, vezano za hrvatsku monetarnu politiku onda odmah treba reći za izrečenu doista BEDASTOĆU od ministra Marasa. Naime rekao je kako hrvatska vlada neće mijenjati tečaj kune, kako bi se “zaštitili građani”! Tečaj kune se VEĆ PROMJENIO prema švicarskom Franku i vlada je SPAVALA!!!! Točno, kada se tečaj promjenio sjetila se bila vlada doista SAMO “građana”, ali je zaboravila SELJAKE koji su kupili traktore i kombajne za kredite sa kaluzulom prema “švicarcu”! Poslije je to “ispravljala”!

Hrvatska sunovratno leti u bankrot

Hrvatska ne može više ostati na ovakvoj monetarnoj i tečajnoj politici! Jednostavno FLEKSIBILNIJA tečajna i monetarna politika je JEDINI način POKRETANJA gospodarstva! To upravo i ČINI EU sa ovim QE programom! Sa sadašnjom krajnje UKOČENOM tečajnom i monetarnom politikom, Hrvatska jednostavno SUNOVRATNO LETI u bankrot!!!! Hrvatska MORA učiniti BAILOT program i potpuno DOKINUTI valutnu kaluzulu! Porezi moraju biti ZNATNO sniženi, kamatna stopa mora ostati relativno višom, a “bailout” program IZRAVNO uliti novac u korporacije koje su insolventne kroz DOKAPITALIZACIJU!

Nije stvar u “katoličkom” oprostu vjerovnika svih dugova prema svim dužnicima, jer to jednostavno SVE vjerovničke tvrtke nemilosrdno gura u BANKROT!

Znam, netko će reći kako će država tada imati još veći deficit u proračunu, ako porezni postotci budu sniženi! To NIJE točno sa stajlišta dinamičkog pristupa, dakle u rasponu od godinu ili dvije! Naime, ukoliko bi se poduzele gore spomenute mjere, došlo bi do VIŠESTRUKOG uvećanja POREZNE OSNOVICE! S druge strane, došlo bi i do porasta monetarnog kvocijenta, odnosno kvocijenta obrta novca! Prema nekim izračunima koje sam osobno učinio, taj kvocijent u Hrvatskoj iznosi danas između 1,1 i 1,2 godišnje! U brojnim zemljama EU, iznosi preko 2!

Na žalost malo toga se korisno moglo čuti i vidjeti i od ministra, ali i od ostalih uvaženih gostiju. Najbolje bi se možda to opisalo sa riječima poznatim svima “Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda i u vijeke vjekova”!

Odgovorna i stručna monetarna politika

Od kako se dogodila aprecijacija tečaja švicarskog franka i problema otplate dugova kreditnih dužnika čiji su krediti imalu upravo ovu valutu kao kaluzulu, mnogi su u više navrata postavili pitanje, pa „zašto se krediti jednostavno samo ne konvertiraju u kune“!? Drugim riječima, zašto uopće imamo valutnu klauzulu. Neki su otišli i toliko daleko, pa su HNB proglasili „mijenjačnicom“ u svrhu PORUGE prema HNB-u i valjda i prema SUVERENOSTI Hrvatske kao države! Dakle, jednostavno se došlo do pitanja koje u prošlosti i nije baš zanimalo hrvatsku javnost sve do sada, a to je pitanje svrsishodnosti valutne kaluzule za kunu. Što je bit te valutne kaluzule.
Kuna je uvedena 30. svibnja 1994. godine, baš na Dan Državnosti. Prije toga postojao je „hrvatski dinar“ kao prijelazna valuta sa jugoslavenskog dinara ili bolje rečeno srpskog dinara. Patio je taj hrvatski dinar od visoke inflacije i bio doista KATASTROFALAN. Nakon što je Hrvatska stekla međunarodno priznanje 15. siječnja 1992. godine, postala je jasna potreba za hrvatskom valutom koja više neće biti NIKAKAV dinar! Naravno, Predsjednik RH pokojni dr. Tuđman, želio je vidjeti Hrvatsku u članstvu MMF-a, Svjetske banke i Europske monetarne banke i bilo je to POTPUNO opravdano i onda i danas. članstvo u ovim organizacijam omogućava Hrvatskoj normalni platni promet sa inozemstvom! Bez toga nema NIKAKVOG prometa s nikim!
Ono što je bio problem za Hrvatsku prigodom učlanjenja, jeste POVJERENJE u novu državu i u njezinu valutu! Dakle, Država Hrvatska morala se na neki način OBVEZATI da će vodi monetarnu politiku ODGOVORNO i STRUČNO! Kao kontrolni mehanizam preuzetim obvezama stavljena je Hrvatskoj valutna kaluzula, a sama Država Hrvatska je izabrala njemačku marku kao valutu za njezinu klauzulu! Tadašnji tečaj bio je 5Kn= 1DM. Dogovorena je maksimalna tečajna promjena kune u visini od 1% do 2% godišnje. Kasnije, kada je 1. siječnja 1999. godine čitava EU prešla na Euro, tada je i Hrvatska prešla na klauzulu vezanu za Euro s omjerom 7Kn=1€.
Valutna klauzula je praktično obvezala Republiku Hrvatsku na održavanje BALANSIRANOG državnog proračuna! Dakle, država NE može i NE smije si dopustiti ogromni deficit u proračunu. Zato što bi u svakom takvom slučaju morala tražiti pozajmicu kod HNB ili bi izdavala državne obveznice i na taj način prikupljala novac za uravnoteženje proračuna. U bilo kom od dva spomenuta slučaja kao posljedica bilo bi uvećanje novčane mase u Hrvatskoj, što bi dovelo do remećenje tečaja kune prema valuti iz valutne klauzule.
Isto tako, valutnom kaluzulom Hrvatska si je preuzela obvezu održavanja ravnoteže u bilanci plaćanja s inozemstvom. Odnosno, država si NE može i NE smije dopustiti ne kontrolirani rast uvoza, već samo onaj i onakav koji je u visini izvoza. Rezimirano rečeno, Hrvatska se valutnom klauzulom obvezala na vođenje ekonomske politike koja će biti uravnotežena u svekolikom ekonomskom smislu.
Međutim, stvari se nisu tako odvijale. Sve do 2000-te godine, Hrvatska je imala uravnoteženu makroekonomsku politiku. Unatoč i ratu i preko milijun izbjeglica, Hrvatska nije imala katastrofalni proračunski deficit, niti katastrofalni deficit u vanjskoj trgovini. Unatoč brojnim prigovorima koji su bili upućivani dr. Tuđmanu, ipak je vodio daleko ZDRAVIJU makroekonomsku politiku nego svi kasniji njegovi nasljednici. Jedinu slabost do 2000-te godine, dakle u vrijeme dr. Tuđmana, Hrvatska je iskazala prema vođenju monetarno-kreditne politike. Problem je bio u tomu što su se krediti odobravali ne po bonitetu, ili kreditnoj sposobnost dužnika, već po „prezimenu“! Ukoliko je neki „ugledni“ političar, brat, bratić, stric, nećak, ujak, teta, sestrična i da ne nabrajam, onda je kreditni dužnik mogao dobiti IZNIMNO visoki iznos kredita, po iznimno povoljnim uvijetima. Niska kamatna stopa, dugi rok otplate, dugi poček, malo gotovinsko učešće i slično. Tako su ogromni iznosi kredita odobravani praktično LOPOVIMA!

Sanacija banaka i valutna kaluzula

NE, to nije bila NAMJERA pokojnog predsjednika, niti je on to znao, niti je odobravao! Slučaj „Dubrovačka banka“, tada je pokojnog predsjednika doveo do „EKSPLOZIJE“ bijesa nakon spoznje za tu pljačku! No, nekako od te nesretne Dubrovačke banke, započele su izbijati na vidjelo jedna za drugom bankovna afera i pljačka! Neki su dobijeni „kredit“ iskoristili za otvaranje vlastite banke, pa razne štedionice, kreditne zadruge i slično, ali su baš SVE propale. Jednostavno, svi ti lopovski bankari, jednostavno NISU znali voditi banke, a HNB i guvernera Škreba NIJE BILO BRIGA. Ostale su one banke koje su postojale i u doba srboslavije, a i one su morale biti sanirane, jer je cijelokupni platni promet u Hrvatskoj došao u pitanje! Bilo kako bilo, HNB se još tada od 1994. do 2000. godine NIJE ISKAZALA kao DOBAR KONTROLOR BANKOVNOG POSLOVANJA u Hrvatskoj.
No, dolazi 2000 godina i Rohatinski je preuzeo dužnost guvernera. Međutim, niti Rohatinski se nije iskazao dobrim guvernerom. Sanacija državnih banaka je koštala jednu trećinu ukupnog BDP-a Hrvatske! Imale su i te banke OČAJNE kreditne plasmane novca, neke isto zbog „rođačkog kriterija“, a neke zbog toga što su bili vezani za dužnike u BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori. No, sanacija ih je dovela samo do pozitivne ništice, ali su te banke bile i dalje nesposobne samostalno poslovati, pa su brže bolje prodane!
Sanacije banaka učinile su ogromne rashode u državnom proračunu, a posljedično tomu i defitcite. Upravo za njih se Republika Hrvatska obvezala biti posebice pažljivom, kad je potpisala valutnu klauzulu. Novi vlasnici bivših državnih banaka Hrvatske, sada su odobravali kredite pod valutnom klauzulom i imali praktično POTPUNU zaštitu od eventualnog lošeg plasmana ili promašenog investiranja. Jednostavno svakih 7 kn je pokriveno eurom, ili svaka kuna pokrivena je sa 0,13 eura. Enormno je rastao vanjski dug i dosegnuo razimu od 85 miljardi eura.
Nakon prodaje banaka, Rohatinski je smatrao kako više i nije bitno bilo što mu činiti, jer te inozemne banke znaju poslovati i bez HNB-a! Dakle, preostalo mu je samo dopustiti im činiti što ih volja i blago njemu! Nje UOPĆE smatrao za potrebnim definirati monetarno kreditnu politiku u smislu kriterija kreditiranja i provjere poslovanja banaka. Na tomu principu je IZIGRANA valutna kaluzula Hrvatske prema Euru i uvedena prema švicarskom Franku! Zbog toga je posve opravdano pitanje jesu li banke doista koristile švicarski Franak u odobravanju kredita? Odgovor nije teško dokučiti, naime zašto bi jedna Raiffeisen ili Erste banka trebala „švicarce“ za plasman kredita u Hrvatskoj! Zar bilo tko misli kako je ta banka bez novca! Sve je bilo samo obična SMICALICA za naivne!
Kada bi Hrvatska sada ukinula valutnu klauzulu to bi bilo JAVNO PRIZNANJE BANKROTA za MMF, Svjetsku banku i Europsku monetarnu banku. Cijelokupni platni promet sa inozemstvom bi se slomio! SVI dužnici bi otišli u bankrot u samo jednom trenutku! Bila bi to za Hrvatsku velika DEPRESIJA promjera onoj iz 30-ih godina koja je bila zadesila SAD. Dakle, valutna kaluzula mora ostati prema euru, barem još neko vrijeme.

Euro će padati i prema dolaru

Razumijevanje tržišta i djelovanje tržišnih snaga u obliku ponude i potražnje uvijek zahtjeva razumijevanje što je uzrok i što je posljedica. Rast tečaja švicarskog franka se objašnjava u Hrvatskoj kao posljedica NIČEG, ili kao posljedica “špekulacije, a tu se poglavito misli na švicarsku središnju banku!
Problem je u EURU, a ne u “švicarcu”! Financijska kriza koja je izbila 2008. prinudla je Europsku monetarnu banku na MASOVNO uvećanje novčane mase! Svako uvećanje novčane mase uvijek ima za posljedicu pad tečaj te valute, jer je praktično uvećana ponuda te valute na valutnom tržištu dok je potražnja ostala ista! Promjena tečaja se u visokom stupnju prvi puta dogodila 201. između eura i švicarskog franka. Komercijalne banke su znale za uvećanje novčne mase, te da će doći do promjene tečaja Eura. Zato su nudile ODMAH “povoljne” kredite, s niskom kamatnom stopom diljem Europe, ali sa “švicarskom kaluzulom”. Naime, obično je potrebno određeno vrijeme dok uvećana novčana masa ne iskaže svoj utjecaj na valutnom tržištu.
Zaprijetio tada slom kreditnih dužnika diljem EU i Europska monetarna banka je odlučila dogovoriti se sa švicarskom središnjom bankom o “obrani” tečaja eura, a ne švicarskog franka, sa omjerom 1€=1,2ChF. Dogovor je bio postignut i švicarska središnja banka je praznila svoje novčane pričuve i kupovala eure na valutnom tržištu. EMB (Europska monetarna banka) je trebala za to vrijeme od 2011 do danas smanjiti novčanu masu eura, pa bi se postupno smanjivao utjecaj švicarske središnje banke. Međutim, to se nije dogodilo! EMB jednostavno NIJE MOGLA smanjiti novčanu masu Eura. Tečaj švicarskog franka nije se mijenjao, nego je SLABIO tečaj EURA! Netko će reći, kako nije slabio tečaj Eura prema drugim valutama? Slabio je i prema drugim valutama, ali su i te druge valute isto tako tečajno slabile! Kao što su američki dolar ili britanska Funta, ili japanski jen! SAD su UVEĆALE novčanu masu dolara tijekom agresije na Irak i kasnije zbog financijske krize za preko 5000 MILIJARDI DOLARA! Zato je tečaj dolara i eura bio mijenjan. Započelo se sa 1$=1€ 1999 godine, a onda je porastao u samo nekoliko mjeseci na 1$=1,2€! Od tada tečaj dolara je slabio, pa je do 2008. tečaj dolara srozan na 1$=0,65€! To slabljenje tečaja dolara moglo je NAIVNIMA dati LAŽNU sliku o “jačanju” eura! Slično je bilo i sa britanskom funtom, OGROMNI dug britanske države stvoren je višegodišnjim deficitima u proračunu. Zbog toga je tečaj eura i prema funti se mijenjao, jer je funta slabila! Vlada u Londonu uvećavala je novčanu masu u Britaniji, ogromnim kreditima odobrenim vladi od strane njihove središnje banke za uravnoteženje državnog proračuna!
Ono što je bitno, proces uvećavanja novčane mase u SAD-u i Britaniji je značajno usporen, ali ne i u EU, nego je nastavljen! Jedina valuta koja je UVIJEK stabilna u EU, ali i svijetu je švicarski franak! To nije “špekulativna”, daleko više su “špekulativni” i euro, funta i dolar, a upravo zbog svoje tečajne NE stabilnosti! Monetarna unija u EU ovako postavljena NEMA NIKAKVE šanse za opstanak! Naravno, političarima u Hrvatskoj to “nije jasno”, jer oni dapače ŽELE u Hrvatskoj uvesti euro umjesto kune!
“Divljanje” tečaja švicarskog franka na hrvatskom valutnom tržištu posljedica je naše valutne kaluzule prema euru, a o čemu sam već pisao.

Bilo koja Hrvatska Vlada NE može zamrzavati tečaj bilo koje valute, već se treba PRILAGOĐAVATI! Uostalom valutna tržišta DILJEM EU nastavit će poslovati i tečaj eura će se mijenati prema “švicarcu”! No, to se “NEĆE” događati SAMO u Hrvatskoj!? Gdje je to Hrvatska u EU ili na MARSU! Svako “zamrzavanje” je BESMISLICA na kojoj je počivao i komunizam! Istodobno se OPRAVDANO otvara i pitanje “zaštite” od promjene tečaja kod svih drugih valuta!
Tržište je učinkovito SAMO onda kada je SLBODONO! Samo konverzija kredita iz “švicarca” u euro je jedino mogućno riješenje i to je prava PRILAGODBA tržišnim promjenama i zaštita kreditnih dužnika od bankrota! Same banke mogu također bankrotirati u slučaju masovnog bankrota dužnika. Još u nedjelju 18. siječnja na video konferenciji, najavio sam daljenje slabljenje tečaja Eura prema “švicarcu”, te da će PASTI ISPOD razine 1€=1ChF i to se već dogodilo! Kad se “odmrzne” tečaj, možda bude 1€=0,8ChF, ili čak i ispod te razine! Najaviti ću evo SADA, tečaj eura će nastaviti slabiti i prema američkom dolaru i vrlo brzo će doći do1€=1$!
Zar doista bilo tko misli kako će komercijalne banke u Hrvatskoj prešutno izdržati daljnji pad tečaja eura prema “švicarcu”!? Može biti još i gore i inozemni vlasnici “hrvatskih banaka” se odluče POVUĆI svoj kapital zbog tečajnih razlika koje će se nagomilati, jer nitko ih neće htjeti platiti!
Iskrena poruka vladi, NE igrajte se već davno smrznutog komunizma, prilagođavajte se tržištu!

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. peter sam
  #1 peter sam 6 kolovoza, 2019, 01:01

  Hello Every One,
  My Name is MR PETER i live in LONDOM and life is worth living comfortably for me and my family now and i really have never seen goodness shown to me this much in my life as i am a struggling mum with two kids and i have been going through a serious problem as my WIFE encountered a terrible accident last two weeks, and the doctors states that he needs to undergo a delicate surgery for him to be able to walk again and i could not afford the bills for his surgery then i went to the bank for a loan and they turn me down stating that i have no credit card, from there i run to my father and he was not able to help, then when i was browsing through yahoo answers and i came across a loan lender MR DAVID,who provides loans at an affordable interest rate and i have been hearing about so many scams on the internet but at this my desperate situation, i had no choice than to give it an attempt and surprisingly it was all like a dream, i received a loan of $70,000 USD and i payed for my husband surgery and thank GOD today he is okay and can walk and is working and the burden is longer so much on me any more and we can feed well and my family is happy today and i said to my self that i will shout aloud to the world of the wonders of GOD to me through this GOD fearing lender MR DAVID and i will advise anyone in genuine and serious need of loan to contact this GOD fearing man via EMAIL.. [email protected],and i want you all to pray for this man for me

  THANKS

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Jeff Chandler
  #2 Jeff Chandler 27 travnja, 2017, 01:13

  Ja sam Jeff Chandler po imenu, želim koristiti ovaj medij kako bi upozorio sve zajam
  Tražitelje da budu vrlo pažljivi jer posvuda ima scammers.Few
  Prije nekoliko mjeseci, financijski sam napet, i zbog moje očajnosti bio sam
  Prevaren od strane nekoliko online lenders. Gotovo sam izgubio nadu dok ne
  Moj prijatelj me uputio na vrlo pouzdan zajmodavac zove gospođa Lynn
  Povjerenje (Božja bojazan žena) koja mi posuduje zajam od 85.000,00 dolara ispod 72
  Radno vrijeme bez stresa. Objasnio sam tvrtki poštom i
  Sve su mi rekli da više ne plačim jer ću dobiti moj kredit
  Njihova tvrtka i također sam napravio pravi izbor kontaktirati ih
  Popunio sam prijavu za kredit i nastavio sa svime što je bilo
  Zatražio od mene i na moj šok dobio sam zajam, i obećavam
  Podijelite ovo bez da je znate, ako vam je potrebna bilo kakva vrsta kredita
  Samo se obratite sada putem: [email protected], koristim ovo
  Medij upozoriti sve tražitelje kredita zbog pakla koji sam prošao
  U rukama onih lažnih zajmodavaca. Vrlo je ljubazna
  Srdačan ([email protected]).

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Mr Fredrick
  #3 Mr Fredrick 3 siječnja, 2017, 13:57

  Jeste li u potrazi za poslovni kredit? Osobni zajam, kuća kredit, kredit auto, studentski kredit, konsolidaciji duga kredita, neosigurane kredite, rizičnog kapitala, itd .. Ili si odbijena kredit od strane banke ili finansijske institucije iz bilo kojih razloga. Mi smo privatna kreditora, kreditiranje kompanija i pojedinaca u niskom i pristupačne kamatnu stopu od 2% kamatne stope. ako je zainteresiran? Kontaktirajte nas danas ([email protected]) i dobiti svoj kredit danas
  Pozdrav,
  Fredrick Peterson investicija Team

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code