ŠETNJA HELLEN KELLER

ŠETNJA HELLEN KELLER

2. srpnja, 2012.

bandic-setnja

Š
etnju Helen Keller gluhoslijepih osoba središtem Zagreba 27. lipnja organizirala je Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir, kako bi upozorili javnost na svoje postojanje i komunikacijsku izolaciju, koja predstavlja najveći problem u njihovom svakodnevnom životu.

U tridesetminutnoj šetnji od Zrinjevca preko Trga bana Jelačića do Hrvatskog narodnog kazališta i natrag, gluhoslijepim osobama pridružili su se i pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nakon šetnje na Zrinjevcu ih je dočekala i poznata pjevačica Josipa Lisac. Šetnja je održana u sklopu obilježavanja Međunarodnoga tjedna Helen Keller – Međunarodnog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći.

Predsjednica udruge Dodir Sanja Tarczay rekla je da je ta šetnja jedna od aktivnosti kojom gluhoslijepe osobe svuda u svijetu obilježavaju Međunarodni tjedan Helen Keller. S obzirom na probleme s kojima se 350 gluhoslijepih osoba u Hrvatskoj suočava odlučili smo da tom šetnjom postanemo malo vidljiviji – istaknula je. Cilj je udruge omogućavanje dostojanstvenoga i ravnopravnog suživota gluhoslijepih osoba u društvenoj zajednici, te omogućavanje njihovih temeljnih ljudskih prava, kao što su pravo na edukaciju, rehabilitaciju, komunikaciju i socijalizaciju.

Pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak rekla je da je u Hrvatskoj veliki broj udruga koje rade u korist osoba s invalidnošću i u njihovom interesu te da Ured preporuča da se u državnom proračunu osiguraju osnovna sredstva za te udruge, jer se jedino na taj način može osigurati kontinuitet njihova rada.

Šetnja je završila koncertom harfistice Doris Karamatić, na kojem su uz harfu i pjesmu, polaznici tečaja hrvatskoga znakovnog jezika pjevali i na znakovnome jeziku. Održane su i edukativne radionice Budi ja! koje su, uz simulator gluhosljepoće, omogućile zainteresiranima da na nekoliko minuta pokušaju biti gluhoslijepe osobe.

Također, mogli su se kupiti i neki proizvodi udruge Dodir te ne taj način pomoći gluhoslijepim osobama i udruzi.

Međunarodni tjedan Helen Keller obilježava se svake godine diljem svijeta u znak sjećanja na slavnu gluhoslijepu američku književnicu Helen Keller, koja je rođena 27. lipnja 1880. u Alabami, a umrla u lipnju 1968. godine. Hellen Keller se neumorno i bez odustajanja borila da svijetu dokaže kako je njezina gluhosljepoća ne sprečava, već joj daje snage za život. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code