Šest godina trajala gradnja dionice od pet kilometara

Šest godina trajala gradnja dionice od pet kilometara

12. svibnja, 2013.

cesta-gradnja

Prva dionica sarajevske zaobilaznice, dužine pet kilometara, bit će konačno završena 22. maja, šest godina nakon početka radova. Činjenica da je u prosjeku građeno manje od kilometar autoputa godišnje govori da je riječ o najsporije realiziranom projektu u regionu, a vjerovatno i u Evropi.

Produžen rok

– Projekt izgradnje sarajevske obilaznice, dionice Jošanica – Butila, s uključenom petljom Butila, prema potpisanom ugovoru s izvođačem radova “Strabag” i “HP Investing”, trebao je biti završen 26. aprila. Zbog loših vremenskih uvjeta izvođač nije mogao vršiti završne radove, nakon čega je uslijedio zahtjev za produženje ugovora do 22. maja – rečeno nam je iz “Cesta Federacije”, u čijoj je nadležnosti ova dionica.

Dodaje se da će, prema trenutnom stanju na terenu, taj rok će biti ispoštovan.

Ovaj projekt najprije je dodijeljen slovenskom SCT-u, koji je bankrotirao. Nakon pauze, posao na nastavku izgradnje dionice dobili su “Strabag” i “HP Investing”, koji su trebali radove okončati još jesenas, ali im je rok nekoliko puta produžavan.

Način izbora

Gradnja druge dionice, od Butila prema Stupa, također još nije završena. Izgradnju treće dionice preuzele su “Autoceste FBiH”, koje s kreditorima pregovaraju o načinu izbora izvođača radova da bi se na tome izgubilo što manje vremena.

Prema našim informacijama, radovi su ovaj put zaista okončani, tako da više neće biti produženja roka.

Dogodine 100 kilometara saobraćajnica

Federacija BiH trebala bi naredne godine imati autoput od Tarčina do Zenice, što bi, s dionicom na jugu zemlje, činilo oko 100 kilometara autoputa. Podsjetimo da su prethodne vlasti za deset godina napravile svega 37 kilometara autoceste.

Izvor:http://www.avaz.ba

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code