ESDEPEOVAC IVAN PAVELIĆ U HRVATSKIM ŠUMAMA UHLJEBIO TRI ESDEPEOVCA

ESDEPEOVAC IVAN PAVELIĆ U HRVATSKIM ŠUMAMA UHLJEBIO TRI ESDEPEOVCA

25. rujna, 2015.

Direktor-Hrvatskih-suma-bi-rezao-prava-i-primanja-vise-nego-Vlada_ca_large

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma od deset kandidata zaposlio trojicu odreda članova SDP-a, s prebivalištem u Strošincima, Rokovcima i Tordincima., ali s diplomama beogradskog šumarskog fakulteta. Kako se u „Hrvatskim šumama“ dugo godina nisu primali novi zaposlenici, spomenute dodatne bodove kandidati na natječajima nisu mogli dokumentirati. Pismeni dio ispita nadgledao strojarski tehničar, vozač svemoćnoga predsjednika Uprave

Napisao: Josip Frković

Kopirajući, valjda, nimalo popularne poteze prvog „crvenoga“ ministra unutarnjih poslova Šime Lučina, koji je tisuće – navodno, prekobrojnih ili nepodobnih policajaca – otpustio, da bi njegovi nasljednici okupljali nove, i predsjednik Uprave „Hrvatskih šuma“ Ivan Pavelić proslavio se paušalnim najavama otpuštanja pet stotina inženjera i djelatnika drugih profila. Zapravo, od preuzimanja te državne tvrtke koja spada u resor dokazano supernesposobnog ministra agrara Tihomira Jakovine, članovi vodstva kompanije na sva su usta kukurikali o višku zaposlenika. I ne samo to. U prvom polugodištu ove godine „Hrvatske šume“ raspisuju natječaj za popunu 88 radnih mjesta.Tim je povodom o tome govorio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, žaleći se na visoku centralizaciju personalnih funkcija u rukama jednoga čovjeka sa sjedištem u Zagrebu – već spomenutoga Pavelića. Kako se iz agresorskim srpskim ratom najteže stradale županije Hrvatske na natječaj HŠ-a prijavilo deset kandidata, od kojih su primljena trojica esdepeovaca, i županu Galiću nije trebalo mnogo da zaključi kako je na djelu uhljebljivanje po stranačkoj pripadnosti. Nesretni navodni socijaldemokrati jedva dočekaše da razmjeste (samo) svoje! Bez obzira na moguće prigovore o sukobu interesa i prvoga ministra aktualne većine, Zorana Milanovića. Njega veletrgovac i poduzetnik, Emil Tedeschi, prijateljski odvozi na rođendansku ženinu feštu u inozemstvo. Premijera čiji je brat Krešo ishodio visoki kredit u milijunima eura kod „Nove ljubljanske banke“, pa čovjek „ s viškom kućnoga odgoja“ prešućuje i sam spomen dotične bankarske kuće u Ljubljani, a kamoli „zaboravljene“ obveze Slovenaca spram hrvatskih štedišta.

Brižni bratić Zoran Milanović

Novinarima je za oko zapelo i ime Boška Poljaka, umirovljena časnika nečasne JNA, koji se svojedobno među trinaestero kandidata javio na natječaj uprave Nacionalnoga parka Krke. Ipak, najboljim je proglašen netom spomenuti bratić predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Udovoljio je svim uvjetima natječaja, pa i onom krunskom – poput bahata Zokija ni bivši se profesionalni vojnik u odsudnim ratnim trenucima nije dao u odoru Hrvatske vojske. Dotični se s 30 godina života domogao (hrvatske) mirovine, a nakon 23 ljeta sin Milanovićeve tete postao je rukovoditelj tehničkih poslova. Na stranu primisli o armiji mladih Hrvata koji u upravo tragičnoj ekonomskoj krizi, poput djedova i pradjedova nekad, napuštaju domovinu. Spominjali su mediji u tome kontekstu i Mirjanu, bračnu družicu svojedobno premlaćena SDP-kukurikavca Igora Rađenovića, zamjenika financministra, na poziciji pomoćnice ministra rada i mirovinskoga sustava, Miranda Mrsića, kojem je žena, reče, stekla bogatstvo u inozemstvu, pa se u trženju lijekova domogao povoljna kredita od vrtoglavih 660.000 eura. Sasvim slučajno, poput kasnije reciklirana ministra financija, Slavka Linića, i Mrsić je kum čistačice sisačko-moslavačkoga proračuna, bivše županice „zagubljena diplomskoga rada inženjerke vodenoga prometa“, Marine Lovrić Merzel. U jednom mu se trenutku, izgleda, učinilo kako je neprilično ne ući u klub hrvatskih milijunaša ili pak milijardera, poput vlasnika „Droge“ Portorož, Tedeschija, poput kuma šparnoga Stipe Mesića i gubitnika australskoga čeka za domovinu, koji tolarje za više stanova posuđuje kod odanog prijatelja Slovenca, a ne iz žute kuverte Željka Žužića. Mogao je, doduše, posegnuti i za pozajmicom ratnoga vozača zapovjednika obrane Varaždina pukovnika Ivana Rukljića, prvoga ratnog profitera i prvoga potpredsjednika vlade hrvatskih kukurikavaca Radimira Čačića, koji je – ne zbog pljačke u cestogradnji i kasnije korupcije – na pulskoj robiji završio zbog tragičnoga sudara u društvu prijateljice na autocesti za Budimpeštu.

SDP po uzoru na HDZ bez natječaja

Ranijega čelnika hrvatske nepotrebne stranke i mudroga reformista Čačića, koji je ne tako davno bisernu ponornicu Omblu – valjda zbog moguće provizije – želio pretvoriti u devastirani energetski objekt, a za blok C istarske termocentrale u Plominu, namjesto plina s Omišlja, predlagao uvoz „jeftina“ ugljena iz Južne Amerike. U resoru odgoja, obrazovanja, zananosti i sporta još je jedan primjer familijarnoga zapošljavanja: Snježana Gernhardt voditeljica je jedne službe, a slučaj je htio da se radi o sestri osječke esdepeovke i europarlamentarke Biljane Borzan. Splitsko prezime Baldasar (gradonačelnik Ivo nazvan je dezerterom – op.a.) spominje se uz ime kćeri Ivane u zagrebačkom Ministarstvu kulture, točnije kabinetu korumpirane i jedva smijenjene ministrice Andree Zlatar Violić. I dok tvrtka u državnom vlasništvu APIS slovi kao ona koja okuplja socijaldemokrate i članove njihovih obitelji, Ana Kadović je zadobila povjerenje natječajne komisije škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Slučajno? Možda, ali nije naodmet spomenuti sestrino ime. To je Marija Lugarić (SDP), kojoj primisli na nepotizam nisu zasmetale, iako je u vrijeme izbora Ane Kadović bila zamjenica ministra obrazovanja. Ali, vratimo se najvećem nacionalnom bogatstvu, uzgoju i iskorištavanju šuma, te kompaniji „Hrvatskih šuma“ iz kuta Vukovarsko-srijemske županije. Na HDZ-ove i optužbe njegova dugogodišnjega župana Bože Galića, SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Zlatko Cegledi kazao je kako se za njegove partijske drugove teško može naći mjesta u u tvrtki Igora Gavrića ili pak resorima županijske uprave. „Oslobodi nas Bože Bože i ovakve budućnosti! – kazao je Cegledi. Za loše stanje gospodarstva, pak, kriv je izravno HDZ. Davor Benić je podsjetio na konac 2011. godine, kada su hadezeovi članove uprave zaposlili pet radnika bez javnoga natječaja i bilo kakva testiranja.

Šofer testirao šumarske inženjere

Potpunije informacije o samovlasti Ivana Pavelića u „Hrvatskim šumama“, dolaze, međutim, iz Otoka kod Vinkovaca, čijem načelniku Josipu Šariću naročito smeta što od deset inženjerskih kandidata iz matične županije prolaz dobivaju samo trojica. Odreda članovi SDP-a, s prebivalištem u Strošincima, Rokovcima i Tordincima, ali s diplomama beogradskoga šumarskog fakulteta?! Nešto se slično događalo i prilikom izbora kandidata za drvosječe, kažu poznavatelji šumarskih (ne)prilika. Kako direktor Pavelić natječajna pravila igre određuje solistički, kandidatima je tijekom prijavljivanja ostalo nepoznato da se u proceduri provjere provodi testiranje potencijalnih zaposlenika. I te se formalnosti, međutim, provode prema nahođenju „šumarskoga crvenog baruna“, matematičara po struci. Ne znamo je li i Pavelić jedan iz birane ekipe Milanovićevih prijatelja, rođaka ili znanaca, odnosno je li njegovo matematičko znanje premijeru bilo bitno za vjerodostojnije proračunavanje prostornih metara trupaca HŠ-a, tek 10-minutno testiranje matematičara nije dobro „leglo“ sumnjičavim šumarskim inženjerima. Bilo kako bilo, na pismenom se dijelu ispita moglo prikupiti 40, a na usmenom 50 bodova. Presudnu su ulogu, međutim, obično odigrali tzv. dodatni bodovi direktora Pavelića. Kako se u „Hrvatskim šumama“ dugo godina nisu primali novi zaposlenici, spomenute dodatne bodove kandidati na natječajima nisu mogli dokumentirati, jer za titulu ovlaštena šumarskoga inženjera trebaju i tri godine radnoga staža. Kad svemu dodamo i podatak da je, primjerice, pismeni dio ispita nadgledao strojarski tehničar, vozač svemoćnoga predsjednika uprave HŠ-a, sasvim je jasno da se bahati esdepejac Ivan Pavelić dobrano raskomotio u fotelji prvoga čovjeka kompanije.

Predstavka Uredu predsjednice RH

U kadrovskim „križaljkama“ HŠ-ova „samoupravljača“ znalo se desiti da diplomirani inženjer šumarstva s 20 bodova na godine staža, 10 na status ovlaštenja i 10 na onaj ocjenjivača trofeja u konačnici dobije nula bodova?!. Očito je neomiljeni i nestručni direktor u šumarstvu dobro, premda prozirno, razradio svoj sustav eliminacija potomaka zaposlenih u HŠ-u ili onih kojima bi izboreno radno mjesto samo slučajno bilo i u mjestu stalnoga prebivališta. O Pavelićevu samoupravljanju i protuzakonitu postupanju, kako doznajemo, predstavku je Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović svojedobno uputio i jedan sisački inženjer šumarstva. S radnim iskustvom od 20 godina, magisterijem ekologije, ratnim iskustvom prognanika i pukovnika HV-a, deset godina upraviteljstva dvjema šumarijama Banovine, ocem četvero djece. Koristeći iskustvo drugoga Stazića, Darka, koji je nakon godina ravnateljskog muljanja i potkradanja DK „Gavelle“ sam sebe uvalio u fotelju glavnog savjetnika teatra, apsolutist IP kreirao je genijalnu ideju. Kako se približavaju parlamentarni izbori i konačni odlazak većinskih neokomunista i starih udbaških kosovaca sa čela države, među šumarima apsolutno neprihvatljivi drug na vrijeme se pobrinuo za novu fotelju. Ne u gimnaziji ili strukovnoj školi, negoli u novoj kompaniji finalne prerade drva. Vrlo inspirativno i domoljubno, zvala bi se Hrvatsko drvo, a utemeljilo bi je 11 firmi drvnoprerađivačkih djelatnosti i HGK. Prijedlog je iz uprave HŠ-a najprije proslijeđen Nadzornom odboru, uz ideju da HŠ u vlasničkom udjelu sudjeluje s 25, a ostali sa 7 i 6,1 posto. Nadzorni odbor HŠ-a odbacio je prijedlog o osnivanju novoga poduzeća, ali je Pavelić lopticu prebacio na teren Skupštine HŠ-a, u kojoj dominantnu ulogu ima nesposobni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Tihomir Jakovina. Kako će do novoga odlučivanja reagirati nekolicina tvrtki i HGK koje pojma nemaju o ideji matematičara na privremenom radu u HŠ-u teško je predvidjeti. Tim prije što je u resoru Jakovine svojedobno iskrsnula ideja da se agencija za plovne putove situira (ne u riječnom prometu podjednako nestručnog ministra, brbljavoga Siniše Hajdaša Dončića), negoli u djelatnosti vodnoga gospodarstva. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. snješka
    #1 snješka 17 studenoga, 2016, 13:10

    treba platit sinu svadbu od 300 ljudi. mali oženio kći vlasnika kampa Šimuni vozi BMW. sposobna neka djeca za popizdit

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code