DVIJE GODINE PORTALA TJEDNO

DVIJE GODINE PORTALA TJEDNO

16. svibnja, 2013.

 

red
Iza nas je prvih 110 tjedana

 

Piše: Dražen Stjepandić

Točno prije dvije godine, u ponedjeljak 16. svibnja 2011. popodne, naš mi je  administrator preko mobitela javio da je “sajt online”. Htio sam ga još malo dodjerivati pa tek potom pustiti u javnost, ali s administratorom se nisam baš najbolje razumio i on je sve pustio, pa sam ono što se još dalo popraviti uređivao i dotjerivao naknadno, a takav običaj imamo i danas. Štošta objavimo, pa naknadno pred svojim posjetiteljima kratimo naslove, ispravljamo tipfelere, pogrešne potpise, tekstove stavljamo u prave rubrike… Ukratko, za ono što pružamo potreban je medijski pogon od četrdesetak ljudi, a mi smo poput novinarskih specijalaca što ratuju protiv kudikamo brojnijih postrojbi.

BEZ NOVINARSKOG POGONA

Od dana kad smo krenuli u naš online život, po mojoj evidenciji, prošlo 109 ili 110 tjedana, ili brojeva, kako to ja nazivam, svaki tjedan za mene je jedan broj. Zamislio sam da budemo tjednik, magazin, novinarska nadgradnja, a ne news portal poput većine na ovim internetskim prostorima. No već od samog početka tekstove smo na portalu Tjedno  ažurirali mnogo češće negoli jedanput tjedno. Ipak, ostao je običaj da ih u glavnim temama, a to su oni mali potpisi ispod velikih slika, najviše postavljamo nedjeljom ili ponedjeljkom. Sad mi taj jedan tjedan ili broj traje od srijede do srijede. U četvrtak počinje novi tjedan ili novi broj. Startali smo s pet tema, a sad ih tjedno na portalu Tjedno postavimo deset do dvanaest, koliko smo postavili u zadnjem broju, a k tomu i devet kolumni i nekoliko rubrika s vijestima.

Od početka do danas radimo u trokutu moja malenkost kao glavni i izvršni urednik, lektor i računalni administrator. Uz nas je još desetak suradnika i nekoliko kolumnista. Broj onih koji su u prošle dvije godine pisali za portal mnogo je veći, ali u zadnjih godinu dana stalno nas je, zajedno sa stalnim kolumnistima, na okupu petnaestak. Uz posebnu pažnju prema informatorima služimo se četirima mejlovima, na koje nam vijesti i informacije stižu s mnoštva adresa:iz PR agencija, političkih stranaka, nevladinih organizacija, ministarstava, gradskih ureda za informiranje, raznih udruga, mladih bendova, ostalih orkestara… Javljaju se zviždači, razočarani i prevareni ljudi kojima je naš portal u sveopćem mrijestilištu nesreće na zemlji, kako je to rekao Njegoš, jedina nada… Uglavnom, mejlova je toliko da ih, uz ostale administrativne i novinarske poslove, često u jednom danu ne stignem pročitati. No od početka smo se konceptirali kao drukčija vrsta portala i brzina nije naša najveća vrlina, odlučili smo se za tjedno-magazinsko  novinarstvo i na sasvim drugi način mi smo često prvi koji nešto objavljujemo. Nerijetko smo i jedini koji nešto objavljujemo. Markentiško-klijentelistička orjentiranost medija, iza kojih uglavnom stoji multinacionalni kapital, nametnula je specifičnu cenzuru i tu je nama otvoren  velik prostor.

NAJČITANIJI JANŠA

Dosad sam kao glavni urednik portala Tjedno više puta pisao tekstove o našem portalu koje bih stavio pod zajedničku egidu – tekstovi umjesto uvodnika. U tim člancima umjesto uredničkog uvodnika pisao sam o našem radu, o prvim milijunima klikova i desecima tisuća posjetitelja. Sve te brojeve, koji su nas nekoć usrećivali,  davno smo prešišali i primaknuli se vodećim domaćim novinarskim portalima. Dosad najbolji posjet imali smo u veljači ove godine kad smo prema Google Analiticsu imali više od 55.000 posjetitelja. Najbolji dnevni posjeti iznose nam 10.000 posjetitelja i te iznose nikad nismo prebacili jer bi nam sustav redovito padao. Sad imamo i mnogo veći prostor na serveru i vidjet ćemo što će opet izazvati veliku pozornost i koliko će to dovesti posjetitelja. Otkako smo nabavili veći brod, još nije bilo prevelikih navala posjetitelja što bi nam srušile sustav, ali čekamo opet dane kad ćemo u dva sata imati po 10.000 junika, kako se u žargonu nazivaju jedinstveni posjetitelji, odnosno broj računala koja se u određenom trenutku povežu s našim portalom.

Dosad je najveći interes pobudio tekst o Janezu Janši ”Janša se liječi od shizofrenije”, u nekoliko dana zaradio je 20-ak tisuća klikova. I oko 3000 lajkova. I tko zna što bi sve bilo da nam u jeku interesa sustav nije pao. No, srećom, brzo smo se podigli. Bilo je to u rekordnoj veljači ove 2013. godine.

Mnoge naše teme, o kojima smo prvi pisali, mnogi su poslije obrađivali ili su nas jednostavno prenijeli bez navođenja izvora, što su morali po zakonu. Rezultati naših posjeta bili bi još impresivniji da su brojni prenosioci naših informacija umjesto “neki portal” naveli izvor i stavili link, ali kako ni sami nismo bezgrešni s obzirom na fotografski materijal, neću više o tome. Hvala onima koji su se ponašali kolegijalno, dosad je naš link prenijelo 80-ak portala, najbolji rejting po Aleksi nam je tristo i neko  mjesto, među prvih smo stotinu hrvatskih novinarskih portala. Ne treba zaboraviti da su među deset vodećih, uz Index i Net, portali vodećih dnevnih listova. A iza ostalih,  mahom lokalnih portala, stoje mnogo veće inveesticije od onih što su uložene u naš portal Tjedno, pa s obzirom na uloženi novac mirne duše mogu reći da smo jedan od najuspješnijih hrvatskih medijskih projekata.

POZDRAV NAŠIMA

Štošta smo uspjeli, ali kako je uvijek više ideja nego vremena i sredstava, mnogo toga što smo planirali i što je potrebno još nismo realizirali.  Primjerice, posve neplanirano portal još nismo vizualno preoblikovali, a već mjeseci na tome radimo. Želimo imati velike naslove, a manje slike. Želimo napraviti tjedan portala Tjedno, o čemu sam već pisao. Tjedan portala Tjedno satojao bi se od raznih manifestacija. Nismo još uspjeli pokrenuti internetsku trgovinu, školu seksa, naći lutajuću seksi reporterku, usmjeriti se prema internetskoj televiziji i snimiti reality show Redakcija Tjedno. Želimo biti prisutni i na kioscima s Dossierom portala Tjedno… Pregovaramo o svemu tome. Pregovaramo i s novim autorima, iako nismo nezadovoljni onim što smo postigli, Ipak smo skočili tek nadajući se da će se u vrijeme skoka negdje pojaviti mreža koja će spriječiti najgore, ali zaista možemo još mnogo, kudikamo više i bolje.

Mene je u ovom medijskom projektu najviše uzbuđivala punoća života što mi ju je u minule dvije godine pružio portal Tjedno. Bilo je i trenutaka kad su se akumulatori ispraznili, ali i to je dio života punim plućima.    

Pozdravljam naše prijatelje i suradnike u Premanturi, Parizu, Beču, Frankfurtu, Splitu, Zadru, Stankovcima, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu, Gospiću, Varaždinu, Karlovcu, Jaski.., na Jelačić-placu, u staroj Vlaškoj, Jurišićevoj, Gajnicama, Maksimiru, Dubravi, Mihaljevcu, Kašini… da spomenem samo neka zagrebačka odredišta  gdje se sve naši nalaze. Bez vas  portala Tjedno ne bi bilo, ovo je kolektivna, timska igra.

Srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem vam skidajući vama u čast svoj šešir do poda.

Idemo dalje. T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marko
  #1 Marko 18 svibnja, 2013, 12:53

  Čestitam na dvije godine portala kojega često otvorim jer imate zanimljivih tekstova. Ne znam koliko je koncepcija tjednika na webu isplativa, a koliko vidim nemate baš reklama pa ne znam kako živite, ali vam želim da još dugo trajete.

  Ako imate lektora, bilo di dobro da malo češće pregledava tekstove jer nerijetko imate tipfelere. No, znam da je to razumljivo za malu redakciju.

  Ja ću i dalje čitati vaše članke, a vama želim svako dobro. Pozdrav!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code