DRUŠTVO JE DEZORJENTIRANO, NA DJELU JE DESTRUKCIJA

DRUŠTVO JE DEZORJENTIRANO, NA DJELU JE DESTRUKCIJA

3. svibnja, 2015.

DPP_48

Rekao je akademik Zvonko Kusić na proslavi Dana Akademije

Napisao: Ivan Raos

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proslavila je u srijedu 29. travnja 2015. svoj dan i 154. godišnjicu osnutka, pa je povodom Dana Akademije u palači HAZU održana svečana sjednica na kojoj se tradicijom dodjeljuju Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu.

Predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić govoreći na toj svečanosti osvrnuo se na prošlu godinu u kojoj je HAZU organizirala ukupno 350 događanja posvećenih svim društvenim područjima i objavila 174 knjige i časopisa. Govoreći o aktivnosti u ovoj godini, kazao je da je naglasak stavljen na međunarodnu suradnju i na mlade.

U Akademiji postoji samo jedna Hrvatska

Podsjetio je sve nazočne akademik Kusić na osnutak Akademije 1861. kad se počela pozicionirati kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, čuvar nacionalnog identiteta i supstitut hrvatske državnosti. “Akademija je, sa svojom autonomijom, tradicijom, autoritetom i ideološki nepristranim stavom, ona institucija koja može okupiti najkompetentnije znanstvenike i stručnjake u hrvatskom društvu i donositi zaključke utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim postavkama. U društvu je na djelu jedna destrukcija svih institucija, manjak povjerenja u sve institucije, relativizacija autoriteta. Nemamo čvrstih standarda, nemamo čvrstih orijentira u društvu, društvo je na neki način dezorijentirano i ova destrukcija autoriteta i institucija na neki način kao da je zaobišla Akademiju. Akademija tome odolijeva, iako ima pokušaja da se i nas uvuče u bolesne svađe i da se Akademija tome pridruži. Poznata je stvar da u krizama raste nepromišljenost, tako da imamo situaciju da se mobiliziraju najlošiji u društvu, oni kao da postaju arbitri. Akademija se u toj situaciji na neki način stacionira kao stabilna institucija, glas razuma, sa svojim autoritetom, kontinuitetom, sa svojim nepristranošću, nezavisnošću ona je u stanju okupiti najkompetentnije skupine i pojedince u društvu i društvu osigurati stavove utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim principima. Dakle, multikompetentnost i sinergijske sposobnosti Akademije dolaze do izražaja. U zadnje doba traže naše mišljenje, naše stavove, našu suradnju, traže našu podršku”, rekao je akademik Kusić, podsjetivši da je jedno od glavnih poslanja Akademije, uz čuvanje identiteta i predstavljanja države i nacije, i zalaganje za jedinstvo nacije. ” Stalno se priča o konsenzusu, no ako igdje postoji konsenzus to je u ovoj instituciji. U ovoj instituciji postoji samo jedna Hrvatska i Akademija sa svojim stavovima na neki način postaje referentno mjesto u društvu”, kazao je akademik Kusić koji se osvrnuo i na aktualne društvene probleme u Hrvatskoj. “Danas mi kao privilegirana generacija, koja je doživjela tisućgodišnji san stvaranja hrvatske države koju su stvorili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu i cijeli hrvatski narod, na neki način relativiziramo tu državu i možda je ta borba za hrvatsku nezavisnost prije 20 godina isto tako važna i sad kad vodimo borbu za uspješno gospodarstvo i za uređenje društva. I ako ne budemo izborili i tu borbu, onda će nezavisnost koju smo stekli biti relativizirana jer nećeno znati sa sobom upravljati. Akademija ima jednu povijesnu ulogu i mi koji smo danas tu, slično kao i naši prethodnici i osnivači, ne bismo smjeli biti manje hrabri od njih i manje vizionari od njih, tako da moramo danas dijeliti sudbinu Hrvatske i biti aktivan čimbenik u stvaranju novog modernog hrvatskog društva”, poručio je akademik Kusić.

Akademik Kusić govoreći o nagradama HAZU koje se dodjeljuju od 1993., kazao je da njima Akademija promovira najviši oblik kvalitete i slobode znanstvenog i umjetničkog rada. Do sad je nagradu dobilo 213 znanstvenika i umjetnika, koji su po riječima akademika Kusića opravdali povjerenje jer su mnogi od njih kasnije postali dekani, rektori i akademici….

Godišnje nagrade

Akademik Kusić uručio je diplome dobitnicima nagrada HAZU za 2014. koje je predstavila predsjednica Odbora za nagrade akademkica Alica Wertheimer-Baletić.

Za područje društvenih znanosti nagrađen je dr. sc. Krešimir Kužić, za knjigu “Hrvatska obala u putopisima njemačkih hodočasnika XIV-XVII st.” (Književni krug, Split, 2013.).
Za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljene su dvije nagrade. Nagrađeni su prof. dr. sc. Vladislav Tomišić, za iznimn znanstvene rezultate vezane uz razvoj novih receptora aniona, kationa i neutralnih vrsta i fizikalno-kemijsko istraživanje odgovarajućih reakcija kompleksiranja, s naglaskom na utjecaj otapala, odnosno solvatacije na ravnoteže proučavanih procesa, kao i prof. dr. sc. Toni Nikolić, za objavljivanje iznimo vrjednog dvovtomnog djela “Sistematska botanika – raznolikost i evolucija biljnog svijeta” (Alfa d.d., Zagreb, 2013.).
Za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Marijan Klarica, za znanstveni doprinos iznimnog značenja objavljen u dva originalna znanstvena rada koji temeljito nadopunjuju i zaokružuju novi koncept fiziologije i patofiziologije likvora i intrakranijskog tlaka.

Nagradu za područje književnosti dobio je dr. sc. Luka Bekavac, za knjigu Viljevo (Fraktura, Zagreb, 2013.).

Za područje likovnih umjetnosti nagrađen je a kademski slikar/kipar Šime Perić, za retrospektivnu izložbu njegovih radova koja je priređena tijekom zadnje dvije godine u Zagrebu i Splitu.

Za područje glazbene umjetnosti nagradu je dobila prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, za knjigu Julije Bajamonti: Glazbeni rječnik (Hrvatsko muzikološko društvo, Zagreb, 2013.).

Za područje tehničkih znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Šime Malenica, za ostvareno djelo na području razvoja hidroelastičnosti brodskih konstrukcija pod nazivom Suvremene metode za hidroelastičnu analizu i projektiranje konstrukcije ultra velikih brodova, a posebno za vrlo vrjedne radove objavljene u uglednim međunarodnim publikacijama u zadnjih pet godina, koji čine jednu cjelinu.

U ime nagrađenih zahvalio je prof. dr. sc. Marijan Klarica koji je istaknuo da su znanost i umjetnost univerzalne stečevine cijelog čovječanstva, a znanstvenici i umjetnici građani globalnog svijeta: «No svaki od njih istodobno živi i djeluje u svom lokalnom okruženju i u svojoj domovini. Trenutne okolnosti za znanstveni i umjetnički rad u našoj domovini ne potiču svjetlo znanja da zasja punim sjajem, no mi to svjetlo čvrsto čuvamo u svom duhu i svojim srcima, pazimo da ne utrne i skrbimo da se uskoro ponovo rasplamsa – ako ne u našim rukama, onda svakako u rukama i srcima naših učenika i nasljednika. Mi dobro znamo da je samo bogat narod slobodan narod, da je znanje naše najveće bogatstvo i ključ slobode i da će to blago postojano rasti na dobrobit svih samo ako u svakoj sljedećoj generaciji učenici nadmaše svoje učitelje.» Dodjelom ovih nagrada, Akademija je prepoznala i velikodušno pohvalila naša dosadašnja postignuća, a pritom je svekolikoj javnosti poslala i jasne i mnogo važnije poruke: prvo, da će svaki trud, rad i ustrajno zalaganje biti prepoznati i nagrađeni; drugo, da naši učitelji s nama nisu uludo trošili svoje doba; treće, da se i naši učenici mogu nadati takvoj nagradi – no, samo ako svojim radom postignu nešto značajno. Dakle, ovim nagradama potiče se budući kvalitetni znanstveno-umjetnički rad, a time naša domovina postaje bolja, postaje bogatija, a time još više slobodnija, kazao je prof. dr. sc. Klarica.

Uz članove Akademije, svečanosti su nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner kao izaslanik predsjednika Sabora Josipa Leke, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar kulture Berislav Šipuš, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, doajen diplomatskog zbora apostolski nuncij mons. Alessandro D’Errico, zamjenica gradonačelnika Grad Zagreba Vesna Kusin ali i pojedini predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskih zajednica, veleposlanici, rektori hrvatskih sveučilišta, dekani fakulteta, ravnatelji kulturnih i znanstvenih institucija kao i druge osobe iz političkog, kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i javnog života.

Svečanost je uzveličana prigodnim glazbenim programom Gudačkog kvarteta Porin koji je izveo Koncertantni kvartet op. 1 u F-duru Ivana Mane Jarnovića.T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 7 rujna, 2015, 20:26

  Chemu HAZU
  =============
  I za koga ???
  =============
  Samo za njih
  =============
  Nit za ljude
  =============
  Nit za Boga
  =============

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. klarens
  #2 klarens 7 rujna, 2015, 20:23

  Degenerik troshi samo VELIKA SLOVA
  ==============================
  Desetljechima buljechi u
  ==============================
  CRVENU ZVEZDU sa istoka
  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Jadnichak je OSLIJEPIO
  ==============================
  I to ne samo ochno, vech i duhovno
  ==============================
  Jebesh KOMUNIZAM bez KOMUNISTA
  ==============================
  RUSIJA i KGB
  ==============================
  Tvoja zvijezda vodilja,sa naravno
  ==============================
  Ispostavom svrbskom
  ==============================
  To nikad nije ni bio UTOPIJSKI
  ==============================
  KOMUNIZAM
  ==============================
  To je uvijek bio i ostao
  ==============================
  Birokratski KOSHMAR
  ==============================
  PRIVILEGIRANIH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ++++++++++++++++++++++++++++++
  A zar je sada drugachije ???????????

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 4 svibnja, 2015, 23:10

  GODIŠNJI IZVJEŠTAJ ,STALEŠKE ,KLERIKALNO ,KATOLIČKE AKDEMIJE ODABRANIH !!

  NJEZIN ,VRLO VELIKI,NACIONALO –KATOLIČKI SLJEDBENIK ,ZVONKO KUSIĆ, PODNIO IZVJEŠTAJ O POSTOJANJU I DJELOVANJU HRAVTSKIE STALEŠKE AKADEMIJE U KOJEM SE GOVORI O ČUV ANJU I RAZVIJANJU STALEŠKIH KATOLIČKO-CRKVENIH VLADAJUĆIH TRADICIJA KOJE USPJEŠNO ČINE ČALNOVI TE STALEŠKE DŽUMRUKANE ,PA SAM SADRŽAJ IZ KOJEG MI, KMETSKO-KATOLIČKI MALUKAT ,MOŽEMO RAZABRATI , STOJI DA SE AKADEMIJA POSEBNO DALA TRUDA DA NJEGUJE I RAZVIJA SVE OBLIKE FEUDALNO-KLERIKALNOG DUHA I N AUMA STEPINČEVSKOG AMANETA U KOJEM SU SVI NJENI ČLANOVI POSTIGLI VRHUNSKE RAZULTATE ,PA SU SVI DOB ILI CRNE POJASEVE KAO PRIZNAJA U BORBI ZA HRVBATSKI, DINARSKO-TRIBALNI-KATOLIČKI NACIONALIZAM..JER JE TO ,KAKO STOJI U IZVJEŠĆU ,GARANCIJA DA OVAJ KMETSKI ,ROBOVSKI MALUKAT ,SAD U SLUŽBI ULICE I GLADOVANJA , MORA NAUČITI DA ZEMALJSKO TRPLJENJE OSIGURAVA NEBESKI RAHATLUK. EVO IM PRIMJERA ,STEPINCA, KUHARIČA, TUĐMANA KAO VEKLIKIH HRVATSKIH SINOVA SVOJE CRKVE I STALEŠKE KATOLIČKE TRADICIJE, SAD UŽIVAJU KOD VRHU-NARAVNOG CERIBAŠE , PLATONOVOG DEMIJURGA ,OTKUDA UTJEĆU NA HRVTSKU KAPTOLSKU NEŽEJNSKU ALAŠU DA BRIŽNO ČUVA TEKOVINE STEPINČEVOG DUHA I NAUMA.

  PA NAS ,POŠTOVANI RITER AKADEMSKE KATOLIČKE TRADICIJE, GOSPODIN KUSIĆ, IZVJEŠATAVA DA U DRUŠTVU ,OVOM N AŠEM KATOLIČKO-KLERIKLALNOM, STALNO SE POJAVLJUJU NEKE DESTRUKTIVNE SNAGE KOJE NAS HOĆE SKRENUTI S’ PUTA U NOVI RAHATLUK KOJEG NAM NUDE ROBOVLASNICI EVROPSKE MUMIJE ,AMERIČKE LATIFUNDIJE ,ODNOSNO, VALASNICI VLADAJUĆEG KAPITALA ,DA SUTRA BUDEMO NA STUPNJU STOKE SITNOG ZUBA ,KOJA ĆEKA NA SAJMENIM DANIMA DA JU IZNAJMLJUJU PROVIDURI VLADAJUĆEG KAPITALA ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU. ALI IPAK SE POŠTOVANI KUSIĆ IMA NEĆIM I POHVALITI , PA NAM SAOPĆAVA DA SE OD NJEGOVIH ČLANOVA ,KAO I OD SAME AKDEMIJE, KAO INSTITUCIJE, TRAŽE SAVJETODAVNE POTPORE ZASNOVANE NA ZNANSTVENIM ,STRRUČNIM I ETIČKIM PRINCIPIMA. ALI NAM NE KAŽE U ČEMU JE NJEGOVA STALEŠKA AKADEMIJA SPOSOBNA ZNANSTVENO POMAGATI ,OSIM DA SE STAVI U NACI KLAERIAKLNU POTPORU KATOLIČKIM –USTAŠOIDNIM ORGANIZACIJAMA KAKAVA JE FALANGA HDZ-EA I MNOGE DRUGE ,KAKO IM POMOĆI DA SE RAZNIM MAN IPULACIJAMA , GLASAČKE OSIROMAŠENE RADN IČKE KLASE ,KAO I ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE, DOVEDE NA POZICIJE V LASTI USTAŠOIDNE KATOLIČKO-KLERIKLALNE SNAGE. POSEBNO SE NA TOM PODRUČJU DRUŠTVENO-POLITIČKE NEUKOSTI ISTIČU SVOJIM TRAČEVIMA U FORMI PASQUILE ,ARALICA, PEČARIĆ I POSEBNO INTELIGENTNI AKADEMIK ,VIDOV IĆ, IZ GEOLOŠKOG RAZDOBLJA DILUV IJA. PA SE NJEGOVI ČLANOVI AKADEMIJE U TIM TRAČEVIMA I PASQUILAMA ,KATOLIČKO NACISTIČKIH SADRŽAJA ,POSEBNO PREDICIRAJU PO PORTALIMA SREDNJOVJEKOVNE MRAČNE KATOLIČKE NARAVI PIŠUĆI DINARSKE , TRIBALN E DAVORIJE , PO ČEMU SU I DOB ILI ULAZNICU ZA TU STALEŠKU –KLERIKALNO-KATOLIČKU AKADEMIJU.
  PA B I BILO NEOPHODNO PORUČITI OVOM PREDSJEDNIKU ZGUBIDANSKE AKADEM IJE ,DA SE POČNU BAVITI AKTUELNIM PROBLEMIMA DRUŠTVENIH ODNOSA ,DA POČNU ILI DA SE UČE, AKO NIJE KASNO ,DIJALEKTIČKI MISLITI I DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI PRIBAVLJATI NOVE SPOZNAJNE ODREDNICE KAKO U NOVIM UVJETIMA, UZ POSTOJEĆU PLANETRANU TEHNIKU I TEHNOLOGIJU, KRENUTI U RAZVOJ I OSVAJNJE NOVIH NAUČNIH SPOZNAJA, KAKO VLADATI NAŠIM VREMENOM I KAKO TRASIRATI NAŠU PERSPEKTIVU.
  U TU SVRHU BI MORAO IZVRŠITI REKONSTRUKCIJU AKADEMIJE I MNOGE ZATUCANE ,NEUKE SPODOBE ,KOJE SU UŠLE PO NEKIM POSEB NIM PREPORUKAMA DA SE UDOME ,A NE DA NAUKOM UNAPREĐUJU DRUŠTVENE ODNOSE IZ KOJI EMANIRAJU SVI DRUGI ODNOSI KOJI POKREĆU I MIJENJAJU SVIJET, PA BI TREBAO UZTE USRANU METLU I POMESTI VIŠE OD POSTOJEĆE POLOVINE V EĆ UTOVLJENIH KATOLIČKIH I INIH SPODBA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Niko
  #4 Niko 4 svibnja, 2015, 09:27

  ali zato nisu dezorjentirani ovi koji su na vlasti i oni koji ponovo stižu na tu istu vlast

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Jusuf
  #5 Jusuf 3 svibnja, 2015, 09:15

  Jugoslovenska akademija!
  Sjećam se da je na proslavi 150-te obljetnice te “akademije” glavni uzvanik i predavač bio Stjepan Mesić!
  Mora da im je i Mesić “akademik”.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code