NAJNOVIJE NA PORTALU

DORH JE IZNAD SUDOVA

DORH JE IZNAD SUDOVA

1. veljače, 2015.

hodak-šeparovićU utorak 3. veljače u “Markovom trgu” na Z1 gost je dr. Andrija Hebrang

“Markov trg” urednika i voditelja Marka Juriča jedna je od najprovokativnijih političkih emisija u domaćem medijskom prostoru. Narednog utorka, 3. veljače, u “Markovom trgu” na Z1 televiziji od 20 sati, gostuje dr. Andrija Hebrang. Tema razgovora s voditeljem Markom Juričem je privatizacija Croatia osiguranja i još nekih državnih poduzeća.

Uobičajeno kod Marka u Markovom trgu moći će se čuti mnoštvo novih ekskluzivnmih informacija.

TRI POLJUPCA S ČETNIČKIM VOJVODOM

U prethodnoj emisiji gosti su bili gospoda dr. Zvonimir Šeparović i Zvonimir Hodak.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište je moralno-politički sud sastavljen od uglednih hrvatskih znanstvenika i akademika iz zemlje i inozemstva. Cilj je izreći stavove o važnim nacionalnim pitanjima, odrediti se što je dobro, a što zlo u Hrvatskoj, u hrvatskom društvenom i političkom životu, izjavio je Zvonimir Šeparović u emisiji Markov trg na Z1 televiziji.

Sudište je podignulo optužnice protiv Stipe Mesića, Vesne Pusić i Milorada Pupovca, a osuđen je predsjednik Ivo Josipovića, nastavio je Zvonimir Hodak. Josipović je osuđen jer je blatio vlastitu zemlju u inozemstvu. Njegovi su iskazi u izraelskom parlamentu o ustaškoj zmiji štetili hrvatskoj državi. U bosanskohercegovačkom parlamentu je neizravno optužio Hrvatsku za agresiju na tu zemlju pa se tri put ljubio s četničkim vojvodom Nikolićem, primio reprint časopisa Zenit koji za Hrvate kaže da su križanci majmuna i papagaja. Milorad Pupovac je etno Srbin, njegov dolazak u Sabor s žutom trakom bila je neumjesna asocijacija na progon Židova. Vesna Pusić svojim zalaganjem da Srbija i BiH uđu u EU preskačući sve one faze koje je Hrvatska teško ispunila nepotrebno forsira ‘region’.

Petnaest godina mandata Ive Joispovića i Stipe Mesića za Hrvatsku su bile katastrofa. Mesić je lopatama trpao dokumente tužiteljstvu haškog suda. Carle Del Ponte je govorila da su u Haag stizali dokumenti koje uopće nisu tražili. Mesić je na haškom sudu svjedočio protiv svoje zemlje. Zalaganjem da se ne izruče Perković i Mustač su dovedeni u pitanje dobri odnosi s Njemačkom. Josipović je učinio sve što je mogao da minira tužbu Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore za počinjeni genocid u Hrvatskoj.

Josipovićeva izjava o Tomcu i Jurčeviću da su bolesnici i luđaci uskoro će postati predmet sudske rasprave na Općinskom kaznenom sudu.

Indoktrinacija kriptokomunizmom još uvijek postoji u Hrvatskoj osobito kroz medije. Glorificiranje Tita, čovjeka koji je bio diktator, koji je likvidirao, ubijao svoje političke protivnike, koji je zaslužan za bleiburška stradanje, za stradanja u Jasenovcu koji je kao logor radio sve do 1951. godine, je ideološka patologija. Televizija, novine, jaka ideološka propaganda može čuda napraviti od običnog čovjeka. U tom kontekstu zabrinjava milijun glasova koje je Josipović dobio na predsjedničkim izborima, smatra Šeparović.

SUCI U HRVATSKOJ SE SMATRAJU SVETIM KRAVAMA

Svugdje u svijetu je zadatak Državnog odvjetništva da skuplja dokaze i argumentira krivnju optuženih. U Hrvatskoj je DORH dobio prevelike ovlasti, privilegiran je u pravosuđu. Voditelj Marko Jurič zapitao je kakva je to pravda u kojoj procesi traju godinama, presude se ruše, optužnice padaju, vraćaju se na doradu, postupci traju pet, osam deset godina, nakon toliko vremena optuženi više ne može biti nedužan jer je stradao, propao mu je posao, narušeno mu je zdravlje. Optuženi je cijelo to vrijeme proveo u beskrajnim pripremama, dogovorima sa svojim odvjetnicima. Primjerice, slučaju Bankomat, započet je spektakularnim uhićenjima prije pet godina, optužnica je tri puta vraćana na doradu, tek su počela ispitivanja svjedoka, kraj se ne nazire barem još nekoliko godina. Stvara se atmosfera pravne nesigurnosti, kaže Šeparović. Zbog dužine postupka pravda postaje nepravda. USKOK uskraćuje obrani uvid u dokumente, niti sud se ne usudi dati nalog USKOK-u nalog da poštuje sudsku proceduru, a kada to i učini onda to bude polovično ispunjeno. To je samovolja. Bio sam ministar pravosuđa nešto manje od godinu dana i to je premalo vremena da se isprave problemi tog resora koji vuče jedno negativno naslijeđe iz komunističkog poretka. Suci su dobili najveće plaće u državi, ali ne opravdavaju to, ne ulažu dovoljno truda, smatra Šeparović.

Iako formalno nije DORH je u hrvatskom pravosuđu iznad sudova, strana u postupku s prevelikim ovlastima, objasnio je Hodak. Umjesto presumpcije nevinosti optuženih i logike dokazivanja krivnje optuženih, obrana je primorana dokazivati svoju nevinost.
Međunarodno sudište nije ništa bolje. Pogledajte slučaj Šešelja koji je pravosudna sramota. Ili pogledajte suđenje Hrvatima iz BiH. Mislim da se u Hrvatskoj puno sudaca smatra svetim kravama, a njihov profesionalni ekvivalent nije takav da bi mogli imati takav status, a Državno sudbeno vijeće ne radi svoj posao i ne kažnjava takve suce. Primjerice slučaj Glavaš. Fehir je krunski svjedok u tom postupku koji je priznao da je pucao čovjeku u leđa. Nakon tog priznanja Fehir odlazi kući, a Glavaša se sudi. Tek Ustavni sud reagira i kaže da je to nemoguće da netko prizna da je ubojica i odlazi kući, a netko treći bude osuđen. Državno sudbeno vijeće je tu trebalo nešto učiniti prema takvim sucima, smatra Hodak. Kada sam takve slučajeve prepričavao kolegama iz SAD-ea oni mi nisu vjerovali da je to moguće.

POBJEDNIČKI NIZ HDZ-a

Izjavu Gordana Malića da ga je predsjednik Josipović vrbovao da zajedno s njim, Mladenom Bajićem i Ninoslavom Pavićem sudjeluje na rušenju HDZ-a, Hodak je ironično komentirao da su onda očito i Englezi stali protiv Josipovića.
Izgledi HDZ-a u narednom razdoblju da preokrene negativni trend propadanja Hrvatske su mali, smatra Hodak. Neka me HDZ demantira i počne se baviti bitni, životnim temama.

Mislim da HDZ ima veliku šansu, smatra Šeparović. HDZ ima pobjednički niz, pogotovo ako okupi jaku ekipu stručnjaka. U SDP-u znaju da će izgubiti naredne parlamentarne izbore. Svi će glasati protiv SDP-a. Nije teško biti bolji od Sanaderovog HDZ-a, ali ovaj HDZ bi mogao okrenuti ovaj negativni trend.

Suđenje Perkoviću i Mustaču je prilika da se konačno zatvore mračne teme iz prošlosti. Karamarko je otvorio neke slučajeve iz prošlosti, pokazao veliku volju da se istraže zločini iz prošlosti i to je put prema lustraciji koju nismo proveli, a imamo priliku.

U emisji je pušten govor predsjednika Tuđmana. Bio je to državnik koji je imao viziju, zaključio je Hodak. On je stvorio državu kakvu takvu, ali to je država. Mi imamo jednog jedinog državnika i to je Franjo Tuđman. Kada bi Tuđman danas prošetao Savskom i vidio branitelje koji prosvjeduju ne bi mu bilo lako vidjeti ih. Tuđman je imao karizmu i gdje god se pojavio svi su gledali u njega.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PV05pwiU2t4 T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code