NAJNOVIJE NA PORTALU

DOMOVINSKI RAT JE POTPUNO NEDEFINIRANO RAZDOBLJE

DOMOVINSKI RAT JE POTPUNO NEDEFINIRANO RAZDOBLJE

7. ožujka, 2015.

04143c4526bf62bf6bc18e08b3fc75ae

Ne zna se kad je počeo, kad je završio, tko zadnji poginuo, koliko je branitelja izvršilo suicid…

Napisao: Mladen Pavković

Nakon što već godinama postoji i djeluje hrvatska država, na žalost, još nema pravog odgovora – kada je nastala? Slično je i s mnogim drugim temama vezanim uz hrvatski Domovinski rat. Tako primjerice ni 24 godina od početka srpske i ine agresije ne znamo ni gdje je počelo oslobođenje hrvatske Domovine, tko je prvi, a tko zadnji ranjen u nametnutom nam ratu, zatim ne znamo tko su ratni dezerteri, profiteri i izdajice, pa ni gdje i kada je završen rat. Nemamo ni popis hrvatskih branitelja koji su izvršili suicid, popis djece koja su nevino stradala u ratu, baš kao što nemamo ni pojma tko od srpskih četnika i dalje radi u državnim institucijama, od policije, sudstva, pa do državnih odvjetništava. Tko zna koliko je branitelja bilo ozlijeđeno (ne ranjeno) u borbi sa srpskim agresorom, a koliko ih je umrlo od posljedica ratnih razaranja. Znamo da je Josip Jović prva žrtva srpske agresije, a tko je posljednja? Ne znamo također ni kad ćemo se riješiti minskih polja, a još manje: tko su Junaci hrvatskog Domovinskoga rata, i tako dalje i tako redom.

Međutim, iz HAZU stigla nam je vijest da su 20. veljače 2015., u organizaciji Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava, održali znanstveni skup na temu “Dan kada je nastala država Hrvatska 1991.” Neki bi rekli – bolje ikad nego nikad! (Što su čekali do sada?) Na skupu su istaknuli kako je upravo Akademija pravo mjesto za raspravu o ovoj temi, budući da je ta institucija zaslužna za formiranje svijesti o kontinuitetu hrvatske državnosti.

Pa, kad je nastala država Hrvatska 1991.? Vjerovali smo da je to pitanje već odavno stavljeno ad acta i da se o tome sve zna, kad tamo… Akademik Davorin Rudolf je istaknuo da je Hrvatska postala neovisna i suverena država 25. lipnja 1991., jer je tada Hrvatski sabor donio temeljni konstitutivni političko – pravni akt o stvaranju neovisne države Hrvatske. Sličan stav iznio je i Vladimir Šeks, zastupnik u sedam saziva Hrvatskog sabora i njegov bivši predsjednik koji je od 1990. do 1992. bio na čelu saborske Ustavne komisije. I on je naglasio da je Hrvatska 25. lipnja 1991. imala sve konstitutivne elemente nužne za postojanje države. Predložio je i da Hrvatski sabor utvrdi jedinstveni nacionalni blagdan koji bi se slavio kao Dan hrvatske državnosti i neovisnosti.

Nastanak hrvatske države

Na to se oglasila i predsjednica Ustavnog suda prof.dr. sc. Jasna Omejec te podsjetila da Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske od 25. lipnja, kao akt, suverenosti, nije nikad službeno stupila na snagu, ali da je počela proizvoditi pravne učinke 8. listopada kad je Sabor donio i akt o sukcesiji. “Stoga je 8. listopada 1991. Datum mjerodavan za međunarodno pravo koje bi se trebalo primjenjivati u kaznenim postupcima. Hrvatska je tada stekle svojstva suverene države u smislu međunarodnog prava, što je potvrdila i Badinterova komisija” te je potom predložila da se kao Dan državnosti slavi 22. prosinca, dan donošenja Božićnog ustava 1990.

S tim se nije složio bivši potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva iz 1991. Zdravko Tomac. Za njega je istinski datum stvaranja hrvatske države 30. svibnja 1990., kada je po njegovom mišljenju počela i srpska agresija na Hrvatsku.

Na kraju ovog slabo popraćenog znanstvenog skupa, za riječ se javio i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor. Što je pak on s tim u svezi predložio? Da se kao državni blagdan slavi 7. lipnja, u spomen na prvo međunarodno priznanje hrvatske države 879. kada je papa Ivan VIII. blagoslovio hrvatskog kneza Branimira i njegov narod!

Obzirom da nisu donijeti nikakvi zaključci, da se i dalje nagađa kad je nastala država Hrvatska (Srbi, kao agresori o tome imaju svoj stav), postavlja se, uz niz drugih, i pitanje: od kada je oružano djelovanje JNA i pobunjenih Srba bilo legalno, jesu li hrvatske granice one koje smo zatekli 25. lipnja ili 8. listopada 1991. te od kojeg datuma treba računati ratnu štetu?

  • Nadam se da dan kad se slavi državnost Hrvatske ne će biti prepušten vjetrometini raznih tumačenja”, kazao je savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Andro Krstulović Opara te poručio da je dobro da o tim događajima govore njihovi protogonisti.

Vjerujemo da će nakon ovoga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) pokrenuti i drugi znanstveni skup na temu: kada je i gdje počeo hrvatski Domovinski rat (Vrijeme je!).

Gradovi junaka i mimohodi pobjednika

Naime, u Virovitici kažu da su oni prvi krenuli u obranu protiv srpskog i inog okupatora, a u Pakracu, ovih dana, 24. ožujka, prigodom obilježavanja sjećanja na dane pobjede i slave, kada je ulicama ovoga grada-junaka održan i “Mimohod pobjednika”, kažu da je baš u njihovu gradu ½. ožujka 1991. počelo oslobađanje i stvaranje hrvatske Domovine. Ovoj iznimnoj svečanosti odazvali su se mnogi visoki uzvanici, ali, na žalost, nitko iz “prve garniture” Ministarstva branitelja, što je sramota nad sramotama, tim više što su Pakrac i Lipik nakon Vukovara najviše stradali u Domovinskome ratu.

U vrijeme rata Pakrac i Lipik izgubili su 127 hrvatskih branitelja, dok se još za 22 osobe iz srpskog logora Bučje traga (Među njima je i jedan od najvećih hrvatskih junaka dr. Šreter.).

Gradonačelnik Pakraca Davor Huška je istaknuo da je sramota što se ovakvim gradovima kakva su ova dva ne daje značajna potpora od aktualne hrvatske Vlade, pa i danas na žalost trpe velike gubitke, poglavito na gospodarskom planu, a žalosti ih također što ih svakim danom napušta sve više mladih, jer tu nema posla.

Vjerujemo da će i do nekih doprijeti riječi s ovog skupa Ante Deura, posebnog savjetnika za branitelje predsjednice Republike, koji je naglasio da je Domovinski rat bio temelj hrvatske države, a branitelji njen zaglavni kamen! T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. bembo
    #1 bembo 7 ožujka, 2015, 19:20

    Došlo i pavkoviću u glavu sa onoga mjesta.Domovinski rat doista ne postoji već je to samo termin kao floskula onih koji žele time zamračiti neke općepoznate radnje .,dakako van svih etičkih ,moralnih i pravnih uzusa moderne države.Nažalost mnogi se na taj termin još uvijek pale ,većina iz razloga zadržavanja stečenih povlastica .Međunarodni sud u den haagu rekao je sve o tom navodnom ratu upravo sudeći po osnovi provedenih parcijalnih ratnih operacija koje i kada bi ih se sabralo u cijelinu nikako i ni na koji način nemogu predstavljati nikakav rat već jedino međunacionalni sukob unutar teritorija tada još uvijek važeće teritorijalne cjelovitosti sfrj….kome to ili bolje rečeno po radi čega to još uvijek nije jasno…?

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code