NAJNOVIJE NA PORTALU

DOKUMENTARAC O IMIGRANTIMA U DOKUKINU

DOKUMENTARAC O IMIGRANTIMA U DOKUKINU

18. veljače, 2015.

Usputna stanica01

Dokukino KIC je u četvrtak 19. veljače posvećeno pravima imigranata, Večer započinje u 19 sati okruglim stolom u maloj dvorani Dokukina KIC u organizaciji Centra za mirovne studije na kojem će svoja iskustva podijeliti tražitelji azila u Hrvatskoj.

Nakon razgovora u 21 sat je premijera filma “Usputna stanica” koji je dobio brijne nagrade između ostalih svakako treba spomenuti konkurenciju za najbolju fotografiju u Canness-u te nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Redatelj Kaveh Bakhtiari švicarski je redatelj iranskog porijekla kojega je na snimanje filma “Usputna stanica” motiviralo vlastito obiteljsko iskustvo. Dok je on u Ateni boravio kako bi promovirao svoj prethodni film, njegov rođak Mohsen čamio je u zatvoru uhapšen kao ilegalni useljenik.

U filmi Bakhtiari prati životne sudbine Mohsena i nekolicine njegovih sustanara u Amirovom stanu, grupu nesretnih ljudi koji su se jedva dokopali Grčke obale, nakon opasne plovidbe Sredozemljem, gdje su skoro izgubili glavu. Daleko od obitelji, prijatelja ili bilo kakve sigurnosti prepušteni su nemilosrdnoj birokraciji, antiuseljeničkim zakonima i jedni drugima. Amir im je jedina nada da će možda ipak uspjeti ostvariti svoj san o bijegu na Zapad.

Svjedočimo njihovim najdubljim strahovima, opreznim šetnjama po gradu u vječitoj strepnji od policije, nastojanju da izrade lažne dokumente, njihovom očaju, bespomoćnosti i tuzi, ali istovremeno i optimizmu koji ih gura naprijed.

Dokumentarac “Usputna stanica” prvi je Bakhtijarijev dugometražni film i premijerno je prikazan na festival u Cannesu, u sklopu programa Directors’ fortnight (Quinzaine des réalisateurs), a nagrađen je na festivalima u Montrealu i Taiwanu. Distributer filma je Restart Label.

Ulaz na projekciju je slobodan.

Službena stranica: http://goo.gl/uqJDx0

Trailer: http://goo.gl/ZKmYkm

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code