DJELOVANJE PARTIJE U GRADU JUHA

DJELOVANJE PARTIJE U GRADU JUHA

25. listopada, 2016.

 

 

Piše: Mladen Pavković

I nakon 25 godina od stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, još nam uvijek nisu dostupni partijski, udbini i policijski arhivi koji upućuju na represivni sustav bivše, propale Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Većina tih dokumenata bila je (i još je uvijek) u vlasništvu bivših komunista, odnosno SDP-a, koji su sljedbenici Tita i partije, i koji se nikada javno od toga nisu ogradili. Jedan dio te arhivske građe predan je Državnim arhivima, ali tek 1999. godine, što znači da su drugovi i drugarice imali dovoljno vremena da uklone sve što im se ne dopada, da jednostavno taj važan fond cenzuriraju, okljaštre i učine s njim što god ih je volja. Nu, nije se tako postupalo samo s arhivom Komunističke partije, već i s dokumentima od 1945. pa nadalje, a koji su bili vezani uz Državna odvjetništva, sudove i drugo. U to sam se uspio i osobno uvjeriti kad sam istraživao sve te arhive (uglavnom vezane uz Grad Koprivnicu). Ono što sam pronašao ipak će biti dovoljno da se sastavi jedna lijepa, publicističko-dokumentarna knjiga, od najmanje 800 stranica! Naime, onako kako je radio i djelovao Općinski komitet Saveza komunista Koprivnice, tako je bilo i u čitavoj Jugoslaviji, pa će se na temelju toga vjerujem moći sastaviti i cjelokupni „mozaik“ jednog propalog vremena, propalog političkog i inog sistema, protiv kojeg su se Hrvati digli 1991.

Ono što je najzanimljivije kad se govori i piše, primjerice, o djelovanju Saveza komunista, činjenica je da „svi sve znaju“, a kad ih pitaš da ta svoje saznanja potvrde dokumentima, onda malo tko to na taj i takav način može potvrditi.

Sinovi i kćeri

Zbog čega „nitko“, odnosno samo rijetki traže da se objavi arhiva vezana uz SK? Zbog čega „nitko“ nije zainteresiran da se kazne oni koji su prikrivali i koji prikrivaju dokumente iz tog razdoblja? Pa, koliko sam se osobno mogao uvjeriti, stvari su vrlo jednostavne. Ako bi se razotkrilo, recimo u Hrvatskoj, tko je i na koji način vladao u bivšoj Jugoslaviji, onda se dolazi do toga da su glavnu riječ na svim razinama imali istaknuti „forumi“ Saveza komunista, a u kojima su djelovali (jednim dobrim dijelom) oni koji su i svih ovih proteklih 25 godina na ili oko vlasti. Osim toga, otvarajući te arhive, došlo bi se i do saznanja da su danas na važnim položajima, od medija do pravosuđa, sporta i politike, znate tko? Sinovi, kćeri ili netko drugi od najuže rodbine nekog bivšeg partijskog rukovoditelja!

U gradu“juha“, odnosno u Koprivnici, na čelu partije godinama je bila Jelica Radojčević, a nakon nje mr. Julio Kuruc, koji je od 1989. glavni rukovoditelj „Podravske banke“. Tu je djelovao i Udbaš Pavle Gaži, kojeg je prema nama dostupnim dokumentima već u to (komunističko) vrijeme razotkrio baš Kuruc, ali prema svemu sudeći, ništa se nije dogodilo ni jednome ni drugome. Gaži je „zaštićena biljka“, baš kao i njegov „ratni“ drug Josip Manolić. Toliko je, vjerujte, „ugledan i cijenjen“ u svom kraju da nas čudi kako ga u Koprivnici još nisu proglasili i „počasnim građaninom“.

Kad smo Juliju Kurucu, bivšem partijskom čelniku, predočili „masu“ dokumenata vezanih uz njegovo (i drugo) razdoblje na čelu partije, čovjek je samo rekao: Što se mene tiče, sve se to može objaviti. Takvo je bilo vrijeme!

A partija je na sve imala utjecaj. Jednom riječju, ono što je danas Državno odvjetništvo, to su bili općinski, županijski i državni „sekretari“ i njihovi pomoćnici. „Nitko“ se nije mogao ni zaposliti, ako se partija s time nije složila. Čak ni u dječjem vrtiću!

Partija pratila i snimanje reklama

Među partijskim dokumentima pronašli smo i one o tv-snimanju zabavnih emisija na koprivničkom području. Zamislite, ni to se nije moglo bez odobrenja partije! Za jednu takvu emisiju čak su osnovali i poseban „odbor“, koji je pratio što se sve i kako snima, a Općinska konferencija SK i sama je sudjelovala u financiranju emisije.

Na mjestima kao što su Javno tužiteljstvo ili sudovi također se nije moglo bez partijske suglasnosti. A u bivšoj miliciji još manje. Obično bi Osnovne organizacije SK dale i „karakteristiku“ za nekog tko se želio kandidirati za ta i slična mjesta, koja je najčešće završavala ovom rečenicom: „Iz navedenog može se zaključiti da je drugarica A. Đ. svojim zalaganjem i angažiranošću u mnogome doprinijela radu općinskog javnog tužiteljstva u Koprivnici kao i OO SK OJT Koprivnica“ (10. veljače 1989.).

Velika većina svih i na taj način biranih kadrova ostala je i dalje nesmetano raditi svoj posao i u Republici Hrvatskoj, koju su krvlju stvorili hrvatski branitelji, a poglavito oni koji su dali svoje živote. Nu, ono što je karakteristično i u ovom slučaju, svoje očeve i majke i u ovim službama na najvažnijim mjestima najčešće su zamijenili (ni krivi ni dužni) njihovi sinovi ili kćeri.

Međutim, zanimljivo je da mnogi griješe kad govore da su „svi koji su bili u partiji isti“. To naprosto nije točno. Većina članova partije nije imala gotovo nikakvog utjecaja na općinsku ili državnu partijsku politiku. Oni su bili ni manje ni više nego obični partijski „vojnici“, koji su do izražaja došli tek kad je trebalo glasovati, a još više na raznim komunističkim mitinzima, s jugoslavenskom zastavom u ruci.

Činjenica je također da su najviše rukovodeće funkcije obnašali Srbi ili Jugoslaveni, kojih, primjerice, u Koprivnici nije bio veliki broj, a koji su se tako izjašnjavali. Ali, „svi“ su se „klanjali“ partiji, pa čak i dobar dio onih koji se danas hvale kako nikada nisu bili u toj organizaciji.

-Takvo je bilo vrijeme! – rekao bi Julio Kuruc. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nikola Šimić Tonin
  #1 Nikola Šimić Tonin 13 kolovoza, 2018, 10:45

  Poštovani, ovo nije moj komentar, netko me je potpisao, a mogu i misliti tko.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. alojzije
  #2 alojzije 6 srpnja, 2017, 09:55

  ovaj sigurno misli na julija-bankara,klona KPJ mali je kao mađaron” ,luteran odgajan kao takav od osnovne do fakulteta pod mentorstvom rade raadišića,bukovčana i drugih drmatora/kreatora komunjarstva u gradu juha,sada to rade njhova djeca i poneki unuk..

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Nikola Šimić Tonin
  #3 Nikola Šimić Tonin 9 veljače, 2017, 14:43

  Žalosna je ovo država u kojoj jedan Pavković dobiva medijski prostor i drži slovo. Mladene pročitali smo te.
  Nikola Šimić Tonin

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Dario
  #4 Dario 16 studenoga, 2016, 18:58

  Julio, ugledni građane Koprivnice, ma daj pošalji ovog novinara tam kam bi trebal ići…..dokle će ovaj rovariti i svaditi ljude…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code