DAN SVEUČILIŠTA

DAN SVEUČILIŠTA

8. lipnja, 2014.

 

 

KP0 2795

Proslava na DIU Libertas u Dubrovniku

 

Napisao: Ivan Raos

Fotografija:www.diu.hr

U dostojanstvenom i svečanom ozračju proslavljen Dan Sveučilišta u Dubrovniku uz predstavljanje novih stručnjaka iz područja međunarodnih odnosa i diplomacije i međunarodnog poslovanja,  proslavljen je jubilej postojanja, koja je zapravo treća promocija DIU Libertas Međunarodnog sveučilišta.

DIU Libertas Međunarodno sveučilište slaveći Dan Sveučilišta, pokazljivo prestavljanje novih stručnjaka, kako iz područja međunarodnih odnosa i diplomacije, tako i međunarodnog poslovanja, zapravo proslavilo je i jubilej postojanja. Iako je to mlado Sveučilište ali po kvaliteti nimalo ne zaostaje za vodećem sveučilištima u državi i Srednoj Europi, što uvelike svojom nazočnošću potvrđuju brojni ugledni uzvanici, a pri tomu su uvelike uzveličali proslavu. Studentima i njihovom roditeljima dirljivim govorom obratio se prorektor Zadraskog sveučilišta prof. dr. sc. Robert Bacalja, naglasivši kako je suradnja između ta dva sveučilišta primjer ne samo mogućeg nego i uspješnog partnerstva javnih i privatnih obrazovnih ustanova. Istaknuvši nadalje, kako je baš najstarija javna visokoškolska ustanova u RH, Sveučilište u Zadru (osnovano 1396.), prepoznalo sve  prednosti koje može ostvariti kroz njihove zajedničke projekte.

Nazočnima se obratio i prof. dr. sc. Pero Lučin, Rektor Sveučilišta u Rijeci i ovogodišnji  laureat i  dobitnik počasnog doktorata, koji nije nimalo skrivao zadovoljstvo što je ovo prestižna nagrada upravo došlo od strane DIU Libertasa, ustanove koja postoji pet godina što je upravo onoliko dugo koliko je i on na dužnosti rektora. Između ostalog naglasio je kako će ova nagrada biti poticaj za slijedećih pet godina i u međusobnim odnosima Rijeke i Dubrovnika i, kako se samo kroz suradnju i zajednička nastojanja mogu ostvariti krajnji ciljevi obaju ustanova.

UGLEDNI  UZVANICI

Potom se nazočnima obratio i predstavnik Grada Dubrovnika Miho Katičić,  pročelnik za obrazovanje, šport i civilno društvo kao i Davorko Obuljen, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije. Obojica su naglasila kako u svakom smislu institucije ispred kojih dolaze imaju namjeru, kao i do sad, podržati ovaj uistinu vrjedan projekt i kako je DIU Libertas obogatio grad i županiju svojim prisutvom i aktivnim sudjelovanjem u razvoju grada i županije. Dojmljivo su se zahvalili i upravi DIU Libertas Međunarodnog sveučilišta na odabiru imena Libertas – koje pronosi duboku simboliku i značaj. DIU Libertas smješten je u gradu čija diplomatska i poslovna umjeća datiraju još duboko u srednji vijek. Grad je danas rasadnik mladih i perspektivnih stručnjaka koji će stečena znanja baš u gradu Dubrovniku, primjenjivati na lokalnoj, državnoj ali i globalnoj političkoj i poslovnoj sceni.

Prisutnima su se obratili i studenti koji su na taj način izrazili duboko poštovanje, zahvalnost i želju za ostvarivanjem još dubljih i čvršćih spona sa DIU Libertasom. Po riječima studenata: „Ovo se nikako ne smije smatrati rastakom od DIU Libertasa već  samo jednom novom etapom u našem odnosu koji će se produbiti ili kroz nastavak školovanja na doktorskoj razini ili kroz druge aktivnosti koje će se kroz diplomatske poslovne karijere same po sebi razumjevati.“

TREĆA PROMOCIJA

Rektor DIU Libertasa prof. dr. sc. Asim Kurjak predočio je nazočnima sadržajan presjek proteklog petogodišnjeg razdoblja, a ujedno iznio i perspektivne planove za budućnost. Predočena su znastvena dostignuća tamošnjih profesora, kao i pozitivne statistike zapošljavanja nakon završetaka njihovih studenata. Čitava ceremonija bila je u znaku odavanja počasti nedavno preminulom osnivaču DIU Libertasa, veleuglednom i svjetski priznatom diplomatu Thomas Patrick Melady-u koji je o Sveučilištu  svojedobno izjavio:

Ozračje Treće promocije DIU Libertas Međunardnog sveučilišta, bilo je zaista sveučilišno dojmljivo, izim članova Uprave DIU Libertasa svojom nazočnošću i govorima podrške obratili su se i potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić i predsjednik Rektorskog zbora u Hrvatskoj prof. dr. sc. Alfio Barbieri.

Sve u svemu zapravo možemo naglasiti da je prigodnom svečanošću dojmljivo proslavljen i ove godine jubilej postojanja i treća promocija DIU Libertas Međunardnog sveučilišta u Dubrovniku.  T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code