DAN SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

DAN SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

13. lipnja, 2016.

_MG_8108Molimo i mi da oni koji odlučuju danas o sudbini Hrvatske znaju prepoznati prave, nepotkupljive i moralne ljude, da ih uključe u vođenje naše osiromašene i obezglavljene domovine Hrvatske koja je razdirana podjelama, podmetanjima, borbama za vlast i za osiguranje samo vlastitih a ne općenarodnih interesa“, poručio je biskup Košić

Napisali: Josip Frković i Stjepan Vego

Stanovnici Sisačko-moslavačke županije proslavili su svoj praznik u znaku 145. rođendana pučkog tribuna i lidera HSS-a Stjepana I 148. rođendana Antuna Radića.Tim će se povodom, u četvrtak 11. lipnja, u rodnom Trebarjevu, općina Martinska Ves, održati tradicionalna svečanost polaganja vijenaca u spomen na neprolazno djelo Radićevih ispred kuće hrvatskih velikana. Na čelu izaslanstava HSS-a i HDZ-a bit će predsjednici stranaka, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima. Molitvu će predvoditi župnik vlč. Mate Malekinušić, a svetu misu u župnoj crkvi sv. Martina biskupa mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački. Tijekom poslijepodneva u Rafinerijskom će se domu održati i svečana sjednica Županijske skupštine sisačko-moslavačke.

Misa u Martinskoj Vesi

Uz okupljene vjernike misnom slavlju su nazočili i europarlamentarka Marijana Petir, predstavnici Hrvatske Vojske predvođeni generalom Dragom Matanovićem, kao i izaslanstvo Hrvatske samouprave Željezne županije iz Mađarske, predvođeno predsjednikom Stjepanom Krizmanićem.

U homiliji govoreći o sv. Barnabi biskup je rekao da nije bilo Barnabe, ne bi bilo ni Pavla kakvog povijest pamti i njegovih golemih zasluga za kršćansku vjeru, ali isto tako mogli bismo reći da možda Hrvatska nikada ne bi upoznala Stjepana da nije bilo Antuna Radića. „A kao što je Pavao nadrastao Barnabu, tako je i Stjepan nadrastao brata Antuna i postao jedan od najvećih Hrvata u našoj povijesti. Podnio je i mučeništvo za svoju domovinu, boreći se mirnim političkim sredstvima za njezinu slobodu i samostalnost nasuprot mađarske i velikosrpske hegemonije. Braćo i sestre, molimo i mi da oni koji odlučuju danas o sudbini Hrvatske znaju prepoznati prave, nepotkupljive i moralne ljude, da ih uključe u vođenje naše osiromašene i obezglavljene domovine Hrvatske koja je razdirana podjelama, podmetanjima, borbama za vlast i za osiguranje samo vlastitih a ne općenarodnih interesa“, poručio je biskup.

_MG_8113Stavivši u aktualni kontekst Isusove riječi iz Evanđelja koji apostolima govori: „Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!’, biskup je rekao kako to Gospodin govori i nama, koji smo obvezni brinuti se za dobro naroda, bilo duhovno bilo materijalno. „On kao da to poručuje i političarima, onima koji vode općine, gradove, županije i čitavu našu Domovinu: liječite one koji su nemoćni, pridižite one koji su klonuli, dajte nadu onima koji su izgubili povjerenje, odrecite se sami zla da zlo možete izgoniti i iz naroda. I sve to činite ne misleći na dobitak! Ta najveći vam je već dobitak to što ste izabrani, što ste odabrani za posebno poslanje, koje je časno i uzvišeno u narodu, ali što je netko više, niže može pasti ako iznevjeri misiju i povjerenje koje mu je dano. Isus još naglašava upravo tu potrebu da se apostoli, tj. oni koji su poslani, ne brinu o materijalnim dobrima, pa kaže: ‘Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi sebi u pojase, ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa.’ Vaše je poslanje vama besplatno dano, pa i vi besplatno dijelite što ste primili.

Zajednički interesi naroda

Dakako, lako to primjenjujemo na svećenike i biskupe, nositelje Kristova poslanja da propovijedaju Evanđelje. Ali možemo to i moramo primijeniti i na političare jer ako se politika vodi interesima, i to svojim privatnim, a ne javnim i svima zajedničkim, i poglavito duhovnim interesima, tada javne osobe kojima je povjereno vodstvo naroda izdaju svoje poslanje i ono se okreće protiv njih“, ustvrdio je biskup te podsjetio na riječi sluge Božjega kardinala Franje Kuharića kako s velikima treba pregovarati na principima, a ne na koljenima te kako demokracija znači umijeće slušanja drugoga. „Naime, ako jedan čovjek ili jedna skupina ljudi želi drugim osobama ili skupini, pa onda i čitavom narodu na način diktata određivati što im je činiti, to sigurno nije demokratsko ponašanje. Kad kažemo „demokracija“, tada pod time mislimo vladavinu naroda. Ta se pak vladavina ostvaruje tako da narod bira svoje najbolje predstavnike koji u njegovo ime vode zemlju. No, ako su izabrani mnogi i to različiti predstavnici, tada se oni moraju dogovoriti kako će upravljati državom. A da bi se mogli dogovoriti, trebaju znati jedni druge slušati, a ne jedni drugima zapovijedati. To nije lagan posao, to je teški zahtjev, ali ako se ima na pameti dobro naroda, a ne vlastito, tada se drugoga strpljivo sluša, s uvažavanjem, bez ruganja, ironije i diskvalifikacija koje mogu samo dovesti do prekida svakog dijaloga i dovođenja čitave nacije u stanje koje se može imenovati talačka kriza. Naime, čitav narod postane talac nesposobnih političara koji umjesto odgovornosti i suradnje iznose jedni protiv drugih najgore optužbe i time dovode – je li to namjerno ili je to nehotice? – u priliku da se odbaci vlast koju je narod želio i ustoliči ona vlast koju narod ne želi, ali možda neki pojedinci, akteri tih zbivanja, koji ne razumiju i ne žele provoditi demokraciju, žele i priželjkuju“, zaključio je biskup pozvavši okupljene na molitvu: „Molimo zagovor sv. Barnabe, sv. Martina i sv. Kvirina, da zagovaraju našu Županiju, molimo bl. Alojzija Stepinca i sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine, da pomognu našoj Domovini, te svi njezini državljani, a osobito osobe odgovorne za njezinu budućnost, poput braće Antuna i Stjepana Radića služe dobru drugih, sposobni zatomiti vlastite a zastupati i žrtvovati se za zajedničke interese naroda“.

Misnom slavlju prethodilo je polaganje vijenaca ispred rodne kuće braće Radić u Desnom Trebarjevu. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. umlatitelj četničko komunjarskih glavurdetina
  #1 umlatitelj četničko komunjarskih glavurdetina 16 lipnja, 2016, 08:53

  Tako je ova komunjaretina frano je pogriješio portal.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 13 lipnja, 2016, 16:02

  ZAR SE DAN ŽUPANIJE SLAVI U CRKVI ,GOVNARI.KAKVA JE TO DRŽAVA ,GOVNARI,KLERIKALNO-HOLOKAUSTSKA ,STEPINČEVSKOA ????ILI HRVATSKA DEMOKRATSKA SUVREMENA ,NARODNA,BEZ CRKVE KAO ZLOČINAČKE I KRVOLOČNE ORGANIZACIJE.????

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code