NAJNOVIJE NA PORTALU

DAN ARHEOLOŠKOG MUZEJA

DAN ARHEOLOŠKOG MUZEJA

8. veljače, 2015.

Dan AMZ

Prigodom Dana Arheološkog muzeja u Zagrebu u utorak, 10. veljače 2015. ulaz svima posjetiteljima u muzej na Zrinjevcu bit će cijeli dan besplatan. Svake godine Arheološki muzej u Zagrebu obilježava Dan muzeja 10. velječe na dan kad proslavlja rođendan Josipa Brunšmida, prvog profesora arheologije u onodobnoj Hrvatskoj i svojedobnog veleuglednog ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Posjetitelji će tad moći razgledati stalni postav u kojeg je vraćen portret carice Plautile, javnosti poznatije kao Solinjanke, koji je zaista jedan od najljepših i izražajno dojmljivijih ženskih portreta rimske kamene plastike općenito. Dok u posebnoj sobi egipatske zbirke može se pogledati i glasovita Zagrebačka mumija s Lanenom knjigom s najdužim natpisom na etruščanskom jeziku, a svega nekoliko prostorija dalje posjetitelje očekuje Vučedolska golubica, koja je zapravo najpoznatiji pojedinačni arheološki nalazak u Hrvatskoj.

Eto za ovu prigodu uz Vučedolsku golubicu postavljen je 3D pisač na kojem posjetitelji mogu vidjeti ispis malog 3D modela u boji kojeg mogu besplatno uzeti sa sobom.

Izložbom Frankopanski kaštel javnosti se predstavlja stari grad Novigrad na Dobri, vrlo značajan arheološki ali i povijesni spomenik kulture, nad kojim su provedeni arheološki i konzervatorsko-restauratorski radovi tijekom zadnjih desetak godina, pa se i stoga ponovno našao u središtu pažnje stručne javnosti.

Naglasak na izložbi stavljen je na arheološka istraživanja u unutrašnjem dvorištu kaštela, koje je Arheološki muzej u Zagrebu proveo između 2009. i 2012. godine.
Izložbenim projektom Zlato i srebro srednjeg vijeka mogu se razgledati pojedini primjerci najvrjednijih predmeta hrvatske kulturno-povijesne baštine pohranjene u srednjovjekovnoj zbirci.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code