DA BUDE MANJE NESRETNIH, SIROMAŠNIH I NEZAPOSLENIH

DA BUDE MANJE NESRETNIH, SIROMAŠNIH I NEZAPOSLENIH

6. travnja, 2015.

Uskrs  u Sisku-2015-3

Uskrs u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku

Tekst i fotografija: Stjepan Vego

„Draga braćo i sestre, dragi slavitelji Uskrsa Gospodina našega Isusa Krista! Čestitam vam i radujem se s vama jer ovo je dan najveće radosti na zemlji otkako je svijeta i vijeka, događaj Kristova uskrsnuća naša je najveća radost i nada. Zato slavimo s veseljem u srcu i s pjesmom na ustima, kličimo Kristu uskrsnulome, zahvaljujmo Bogu što je u njegovu uskrsnuću i naš život uskrsnuo, što je On prvi otvorio vrata neba svima nama da i nas uvede u svoju vječnu radost“, rekao je na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić predvodeći svečano misno slavlje na svetkovinu Kristova uskrsnuća, 5. travnja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku. U koncelebraciji bili su kancelar mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača i župnik u miru preč. Alojzije Petranović, a služili su đakoni Vjekoslav Uvalić i Mario Šagolj.

Uskrsnuli je uvijek s nama

Govoreći o današnjim čitanjima koja govore o veličini Božjeg dara Uskrsnuća, biskup je istaknuo kako u odlomku Poslanice Kološanima sv. Pavao poziva da se okrenemo „onome što je gore, ne zemaljskom“ nego nebeskom životu: „Ako ste suuskrsnuli s Kristom… život je vaš skriven s Kristom u Bogu“. „No, kako da naš život suuskrsne s Kristom? Kako da dakle i mi budemo ‘uskrsnuli kršćani’, kako da živimo kao uskrsnuli ljudi? Je li to čak i moguće, a da nismo i mi prije umrli? Moguće je ako smo umrli zemaljskom tj. prolaznom izvoru sreće, a živimo od nebeskog izvora tj. Isusa Krista. Kad je on sve naše, tada smo u njemu doista ‘skriveni’, kako kaže sv. Pavao, skriveni za ovaj svijet, nerazumljivi ovom svijetu, ali uronjeni u Boga i njegovu stvarnost koja je čudesna, koja nas obogaćuje, ispunja nadom, smislom i radošću. To nam nitko ne može ni dati ni oduzeti, to je dar Božji. Imati u srcu Gospodinov život znači živjeti već na zemlji uskrsnulo jer to je život koji ne prolazi, koji se ne gasi i koji je neuništiv. Tako da se ne bojimo nikakve ugroze smrću jer ona nam ne može ništa, ona može nauditi jedino onima koji ne ljube Krista, koji ga ne slijede“, rekao je biskup te u nastavku progovorio o ljudskim zemaljskim brigama i strahovima. „Kad promatramo naše zemaljske brige i naše strahove, kad se pitamo što nas ispunja nesigurnošću i zašto često živimo u tjeskobi, tada su to naše zemaljske stvari zbog kojih se brinemo, hoćemo li imati dovoljno za naše potrebe, za potrebe svojih bližnjih, kako ćemo riješiti jednadžbe u kojima od nedovoljnih trebamo doći do dovoljnih sredstava i kako učiniti da svi budu zadovoljni. Još ako nas posjeti i bolest i neki nepredviđeni nemili događaj, možemo čak pasti u malodušnost i ne daj Bože, očajavati. A Gospodin nas uvijek gleda i njegovim toplim i blagim očima, koje bdiju nad nama, ništa ne promiče. On zna što nam treba i može nam pomoći, samo mi se ne usudimo do kraja osloniti se na njega, pa mislimo da možemo sami, a onda često zalutamo i dovedemo se u bezizlaze. Zapravo nama najčešće nedostaje upravo ta svijest da je Uskrsnuli uvijek s nama, da s njime hodimo kroz život, da on nije daleki Bog nego blizi Prijatelj koji nas razumije i koji nas jača“.

Vjera, nada i ljubav

Biskup je i poručio i kako Uskrsla nada zahvaća sav život u kojem živimo i djelujemo, sve naše odnose, sav svijet. „To znači da je ovaj današnji blagdan i blagdan nade za naše obitelji koje su pritisnute mnogim poteškoćama u kojima danas žive roditelji, rastrgani mnogim obvezama, željni posvetiti se svojim ukućanima, osobito djeci, ali se uvijek u tome ne snalaze. Doista potrebna je ta nada našim obiteljima! Ove godine slavimo u našoj Biskupiji Godinu braka i obitelji u službi života. A za dva tjedna, 19. travnja na Trsatu slavit ćemo Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Molimo danas na Uskrs da uskrsnu naše hrvatske katoličke obitelji, da budu bogate duhovnim darovima milosti, ljubavi, razumijevanja, da se otvaraju djeci i prihvaćaju brojno potomstvo, da njeguju vjeru i ne izgube se u teškoćama današnjega vremena. Uskrs je blagdan nade i za naš grad Sisak, za sve gradove i mjesta, za sve župe naše Sisačke biskupije. Stoga želimo da uskrsna nada zahvati sve vjernike ali i sve žitelje naše Biskupije. Neka se preobrazi da se osnaži ono što je nemoćno, da prije svega u našim dušama zavlada radost i sigurnost, međusobno poštovanje i poštenje, da bude manje nesretnih, siromašnih, nezaposlenih, više međusobnog pomaganja i solidarnosti, te da svi marljivo prionemo u uređenje naših odnosa koji trebaju počivati na božanskim temeljima: vjeri, nadi i ljubavi.

Uskrs je blagdan nade i za našu domovinu Hrvatsku. Neka ovogodišnje slavlje Uskrsa udahne svim našim državljanima novi duh optimizma, žara i požrtvovnosti za dobro Domovine, da nestane podjela i podmetanja, optuživanja i osporavanja iskrenosti onih koji su svoje živote dali za Domovinu ili su stopostotni ratni invalidi, da se ispune njihovi zahtjevi, da se ne zatire sloboda koja je krvlju plaćena. Kao što je Krist krvlju svojom sve nas oslobodio, i krv naših mučenika i branitelja zalog je slobode koju se ne smije ničim dovesti u pitanje. A lakomost pojedinaca, sebičnost i zgrtanje samo u svom dvorištu bez poštivanja drugoga i njegovih prava mogu Domovinu dovesti na rub opstojnosti. Molimo za Domovinu našu, molimo za čitav svijet: neka uskrsna radost ispuni sve i neka nas Gospodin Uskrsnuli osposobi za nove početke i nove pobjede: Da budeš vazda, Isuse, veselje naše uskrsno, preporođene izbavi od grijeha smrti užasne“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju je biskupu Košiću i svim okupljenim vjernicima mir i radost Uskrsa zaželio katedralni župnik preč. Karača, a uz brojne Siščane misnom slavlju nazočili su zamjenik gradonačelnice Grada Siska Vlado Andučić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Siska Ivan Đumbir.

Po završetku misnog slavlja biskup i svećenici susreli su se ispred katedrale s vjernicima u međusobnom čestitanju Uskrsa.

Vazmeno bdijenje

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 4. travnja, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, liturgiju Vazmenog bdijenja u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem, a služio je đakon Vjekoslav Uvalić.

Na početku svečane liturgije pred katedralom biskup Košić blagoslovio je oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

U prigodnoj homiliji obraćajući se okupljenim vjernicima, a posebno katekumenima biskup je poručio kako se Crkva ove noći raduje posebnom radošću. „Razlog tom veselju nisu ni vanjski uspjeh ni posebne prilike u kojima živimo, nisu nikakvi materijalni dobitci niti su to ikakva propadljiva dobra. Razlog naše radosti ste vi, draga braćo i sestre, koji se krstite ove noći i primate sakramente svete potvrde i Euharistije jer tako ulazite u Crkvu i primate milost vjere od Uskrsnuloga Krista. Razlog radosti je i obnova krsnog saveza nas koji smo već kršteni i primili sakramente kršćanske inicijacije. I sve se to događa u noći u kojoj slavimo Kristovo uskrsnuće. Da Krist nije uskrsnuo, ne bismo mi večeras slavili ni ove svete sakramente, ne biste vi, dragi novokrštenici, stajali ovdje i tražili da vas se krsti tj. uroni u otajstvo spasenja, pomaže uljem radosti i nahrani kruhom koji silazi s neba. Ne bismo ni mi koji smo već kršteni noćas imali što obnavljati. Sve to bilo bi besmisleno, ali sve je to shvatljivo iz vjere u Kristovo uskrsnuće. Dragi novokrštenici, nemojte biti žalosni što do sada niste slijedili Krista, nego budite radosni što ćete ove noći poći za njim i od danas ići s njim kroz život – jer on je već od prvog časa vašega života išao s vama, bio vaš suputnik i ljubio vas je bez ikakvih uvjeta“, rekao je biskup.

U nastavku biskup je istaknuo kako je Krist Gospodin u ovoj svetoj noći pobjednik nad smrću i kako je ta njegova pobjeda početak i naše pobjede. „Sve nam noćas naime govori kako je Bog svjetlom Kristova uskrsnuća pobijedio tamu noći, ali ta pobjeda nije tek u odsutnosti mraka i u dolasku fizičkog svjetla, nego je ona prvenstveno u daru Božje milosti ‘koja prosvjetljuje svakoga čovjeka’. Stoga simbolički unošenje uskrsne svijeće i prenošenje njezina sve većeg svjetla u crkvu, koju konačno to svjetlo potpuno ispunja, znak je dolaska Krista uskrsnuloga čije je uskrsnuće pobijedilo tamu grijeha i noć smrti te nam svima donijelo život“, zaključio je biskup.

Nakon homilije, biskup je blagoslovio krsnu vodu, te zatim krstio osam odraslih katekumena i podijelio sakramenat svete potvrde trinaestorici kandidata.

U vjernicima ispunjenoj katedrali, ljepoti Vazmenog bdjenja doprinijeli su sisački bogoslovi, te Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code