ČETIRI VESNE IZ MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA

ČETIRI VESNE IZ MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA

7. lipnja, 2015.

Vesna Pusic_foto

Otkrivamo kako tri Vesne guraju četvrtu na tron UN-a

Piše: Predrag Stanimirović 

Fotografija: www.mvep.hr

O kandidaturi gospođe Vesne Pusić, za mjesto glavne tajnice UN-a govori se i piše putem medija bliskih Kukuriku Vladi već duže vrijeme. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mijenja u Hrvatskoj, ministricu Vesnu Pusić i njezin HNS gotovo da jedva podržava nešto više od 1 posto birača. Međutim, iako nema preporuku niti jedne institucije Republike Hrvatske, ministrica Pusić istaknula je, za sada, isklučivo putem svakodnevnog kokodakanja u sebi bliskim medijima, kandidaturu za prestižno mjesto Glavne tajnice UN-a.

Prema povlaštenim informacijama iz njenog ministarstva, operacija pripreme i lobiranja Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a već je počela i biti će logistički smještena u Upravi MVEP-a za multilateralu i globalna pitanja koje trenutno vodi njena anonimna i slabokrvna pomoćnica Vesna Batistić Kos, a koja prema posljednjim informacijama treba rotirati to mjesto unutar MVEP-a za mjesto veleposlanice pri UN-u u Ženevi. Na mjesto Vesne Batistić Kos u Zagrebu trebala bi pristići već otprije kompromitirana jedna druga Vesna, ali s prezimenom Vuković, trenutno na poziciji veleposlanice RH u Ženevi. Dakle, jedna Vesna unutra, druga Vesna van. Prema dostupnim napisima iz domaćih medija, datum rotacije za spomenute dvije Vesne određen je za 30. lipnja 2015. godine. Kao drugi, rezervni i mogući položaj u Zagrebu na koji bi se mogla vratiti trenutna genevska veleposlanica Vuković, moglo bi biti mjesto tajnice MVEP-a s kojeg uskoro odlazi četvrta Vesna, ona s prezimenom Cvjetković i to na mjesto veleposlanice na lijepom plavom Dunavu u Beču.

New York-Beč-Ženeva

Multirateralu MVEP-a sačinjavaju tri sektora: za NATO, UN i Humanitarnu pomoć. Enormna količina službenih putovanja na relaciji tri najvažnija centra UN-a – New York, Beč i Ženeva, te prema zemljama trećeg svijeta koje uglavnom čine nekadašnje zemlje nesvrstanih, bit će usmjerene glavne poluge lobiranja gospođe Pusić ali i izuzetno veliki troškovi. Kako vidimo iz dosadašnje prakse to gospođi Vesni Pusić neće predstavljati neki veći problem budući se njena stranka specijalizirala na svakodnevnom čerupanju državnog proračuna. Kao dokazani primjer takve prakse gospođe Pusić, mogla bi se uzeti u obzir astronomska peglanja službenih kreditnih kartica MVEP-a i posljednje taksiranje državnim zrakoplovom na liniji Ankara – Zagreb.

Tajni sastanak u Ženevi

Dvije najvažnije lobistice Vesne Pusić u penjanju na tron UN-a, Mirjana Mladineo i Vesna Vuković, proteklih tjedana su, u vrijeme uskršnjih blagdana, održale tajne zajedničke brifinge i početnu izradu strategije u hrvatskom veleposlanstvu i ambasadorskoj rezidenciji u Ženevi, odnosno u švicarskom mjestu Lausanne-i gdje na visokoj nozi živi obitelj Mirjane Mladineo.

Ovaj regionalni diplomatski duet odabran je od strane Vesne Pusić za njeno lobiranje za mjesto glavne tajnice UN-a kao već provjereni kadar u sličnim situacijama, budući su već i prije odrađivale sličan posao na tzv. „lobiranju“ ulaska Hrvatske u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a 2007. godine. Međutim, iako se duet Mladineo-Vuković kitio diplomatskim perjem i svojatao zasluge o najvažnijem uspjehu Hrvatske diplomacije, činjenice govore sasvim suprotno.

Kao „nagradu“ za zasluge za najvažniji uspjeh Hrvatske diplomacije tijekom 2007. godine, Mirjana Mladineo je tada nakon samo nekoliko dana smjenjena kao veleposlanica pri UN-u u New Yorku i po kratkom postupku vraćena u Zagreb, a na njeno mjesto došao je kontroverzni Neven Jurica. Razlog smjene gospođe Mladineo, barem se u diplomatskim krugovima tako navodi, je njeno prokazivanje američkoj DEA-i svog zamjenika Amira Muharemija, nakon čega je uslijedilo njegovo protjerivanje iz SAD-a. Prema nekim nezavisnim novinskim izvorima, diplomat Muharemi je šogor predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Gospođa Mirjana Mladineo je višestruko provjeren Sorošev kadar, jednako kao i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, i to još od vremena dok je radila u uredu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a zaposlena je tada na prijedlog i sugestiju Hrvoja Šarinića, jednako kao i Vesna Škare Ožbolt, te se svih ovih dvadeset i pet godina hrvatske samostalnosti provlači poput jegulje kroz utjecajne sfere državnog sustava RH.

Dakle, kako vidimo, Mirjana Mladineo i višetruko kompromitirana veleposlanica Vesna Vuković dugi niz godina najuspješnije hrvatsko lobiranje lažno pripisuju sebi u zasluge. Iz svega, moglo bi se zaključiti kako žene potenciraju višestruku lojalnost onima koji su im pomogli u karijeri, pa se to profesionalno koji put koristi u podržavanju pogrešnih motiva.

Državni novac i logistika

Osim spomenute dvije diplomatske perle na rasplaganju naše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić na putu za posao prve dame UN-a u New Yorku naći će se još niz drugih diplomata s liste MVEP-a ali i izvan toga. Svakako među njima treba spomenuti blagoglagoljivog Vladimira Drobnjaka, hrvatskog veleposlanika pri UN-u u New Yorku, zatim Spomenku Cek novopostavljenu konzulicu RH u New Yorku, više poznatiju po umjetničkom imenu «Štefica Cvek», te Dubravku Šimonović nedavno postavljenu veleposlanicu RH pri UN i OSCE u Beču, inače suprugu Ivana Šimonovića, pomoćnika za ljudska prava glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Dakle, naša kandidatkinja za UN, ministrica Pusić, ima sasvim solidnu ideološku i logističku podlogu na tri najvažnija mjesta na svijetu u kojima je smješten UN – New York, Geneva i Beč, za svoju privatno-karijernu nakanu.

Da navodno slobodna gospođa Pusić, budući neki diplomatski izvori tvrde kako ju je suprug napustio i otišao s kćekom živjeti u London, nemilice troši državni novac, moglo se zaključiti iz nedavne dodjele gotovo dva milijuna kuna udrugama tzv. civilnog društva. Osim školskog primjera sukoba interesa s vlastitim bratom, ministrica Pusić dodjelila je 150 tisuća kuna fantomskoj udruzi “Zdenac” za prevenciju zaraznih bolesti u afričkoj Tanzaniji.

Nedavno je putovala i u Irak, zbog “razgovara o jačanju gospodarske suradnje”. Ta vijest ne bi bila po ničem sporna da se u jednom njezinom dijelu ne skriva rečenica kako će se ministrica Pusić na tom istom putovanju sastala s Janom Kubišom, predstavnikom glavnog tajnika UN-a za Irak. Pod krinkom gospodarske diplomacije ponovo na teret državnog proračuna putuje i lobira za svoje privatne interese u nastojanju kandidiranja za glavnu tajnicu UN-a, iako, za sada, nema javno iskazanu potporu institucija RH. 

Inače, prema dostupnim statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku RH podaci za siječanj 2015. pokazuju da je hrvatski izvoz u Irak u odnosu na prvi mjesec 2014. godine manji za 40 posto i iznosi minimalističkih 31 tisuću eura, dok uvoz iz Iraka ove poslovne godine još nije zabilježen.

Iz ovih primjera moglo bi se sasvim legitimno postaviti pitanje kupuje li Vesna Pusić državnim novcem, ili tek stvara preduvjete za kupnju glasova dalekih i nesvrstanih zemalja u predstojećim izborima za šeficu UN-a? T

18 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Generalturist
  #1 Generalturist 7 srpnja, 2015, 14:34

  familija m.mladineo je upropastila i pokrala drugu po veličini turističku agenciju u hrvatskoj i na cestu potjerala 150 ljudi i nikad nije kazneno odgovarala!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Magdalena
  #2 Magdalena 27 lipnja, 2015, 04:11

  Današnji UN u odnosu na Ligu naroda, organizaciju prethodnicu UN-a koja je raspuštena, traži veliko pospremanje i reorganizaciju u mandatu budućeg glavnog tajnika. Uostalom, povelja UN-a je kombinacija idealizma i realizma. Znanje i sposobnosti Vesne Pusić izrasle i izučene u HNS-ovoj jeftinoj političkoj radionici i pod skutima R. Čačića, i daljnjim negativnim kontinuitetom trenutno nesposobnog premijera Z. Milanovića ne mogu biti ozbiljne reference za odgovoran i zahtjevan posao predstavnika svih zemalja svijeta.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. maslina je neobrana
  #3 maslina je neobrana 26 lipnja, 2015, 08:58

  Kad krenu hapšenjaIDS-ovaca po Istri pokupit će i Pusićku u Sovinjaku. To imanje je stekla korupcijom i uz pomoć Jakovčića i Ante Vlahovića.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žigolo
  #4 žigolo 19 lipnja, 2015, 14:33

  četri kurtizane bolje priliči naslovu

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Davorin Zagorščak
   Davorin Zagorščak 19 rujna, 2015, 13:04

   Davorin Zagorščak
   Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
   Trg N.Š. Zrinskog 7-8, Zagreb
   [email protected]

   U Zagrebu, 21. kolovoza 2015.

   Veleposlanstvo Republike Austrije u Republici Hrvatskoj
   Nj. E. dr. Andreas Wiedenhoff
   Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik
   [email protected]

   Vaša Ekselencijo, poštovani gospodine Wiedenhoff,

   koristim ovu prigodu da Vama osobno i Veleposlanstvu Republike Austrije u
   Zagrebu iskažem najdublje poštovanje, te imam čast obavijestiti Vas o
   slijedećem:
   Kao što ste već prethodno upoznati, Odlukom predsjednice Republike Hrvatske
   gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, objavljenom u Narodnim novinama, broj:
   59/2015, za izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Hrvatske u
   Republici Austriji, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade Republike Hrvatske
   gospodina Zorana Milanovića, imenovana je dr. sc. Vesna Cvjetković, koja je
   donedavna obavljala dužnost glavne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih
   poslova.
   Stoga sam, slijedom navedenog, slobodan i zamoliti Vas da do predsjednika
   Republike Austrije, Nj. E. dr. Heinza Fischera, prenesete i podatak da je iza
   gospođe Vesne Cvjetković u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ostao
   nemali broj „mrlja“ te da postoji i čitav niz formalnih dokaza za opravdanu
   sumnju da je gospođa Cvjetković u Ministarstvu organizirala pravu korupcijsku
   piramidu, unutar koje je nesmiljeno kršen Ustav Republike Hrvatske kao i niz
   zakona kojima je neposredno ili posredno reguliran rad hrvatske službe vanjskih
   poslova. A da se doista radi o opravdanim sumnjama, kao potvrdu, slobodan sam
   priložiti i preslike slijedećih službenih dokumenata:

   – Dopis Hrvatskog sabora dostavljen Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, Državnom
   odvjetništvu Republike Hrvatske, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog
   kriminaliteta te Ministarstvu pravosuđa, Klasa: 050-01/15-01/69, Ur.broj:
   6521-19-15-02, od 10. ožujka 2015.

   – Dopis Ministarstva uprave dostavljen Pučkoj pravobraniteljici Republike
   Hrvatske, Klasa: 050-02/14-01/538, Ur.broj: 515-07-01/4-14-4, od 15. listopada
   2014.

   – Obavijest Ureda predsjednice Republike Hrvatske da je u svezi s kršenjem
   ljudskih prava zatraženo očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova,
   Klasa: 052-02/15-01/10, Ur.broj: 71-02-04/2-15, od 1. travnja 2015.

   – Dopis Ministarstva uprave dostavljen Glavnom tajništvu, Etičkom povjereniku i
   Povjerljivom savjetniku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Klasa:
   050-02/14-01/538, Ur.broj: 515-07-01/4-14-3, od 15. listopada 2014.

   Vaša Ekselencijo,

   osim što osobno držim kako bi prihvaćanje gospođe Cvjetković za veleposlanicu
   Republike Hrvatske u prijateljskoj nam Republici Austriji bilo teško shvatljivo
   za sve one naše državljane koji pošteno i čestito zarađuju svoj kruh, istodobno
   uvažavajući i Ustav i pravni poredak Republike Hrvatske te visoko cijeneći
   činjenicu članstva naše države u Europskoj Uniji, poticaj da Vam se obratim ovim
   pismom našao sam i na mrežnim stranicama zagrebačkog veleposlanstva jedne od
   država članica Unije, a na kojima se kao važan segment djelovanja te diplomatske
   misije ističe i tema pod naslovom „Sprječavanje korupcije“, unutar koje su
   navedeni i slijedeći postulati: „Etička načela i neprihvaćanje korupcije trebaju
   biti čvrsto ukorijenjeni u svijest zaposlenika ministarstva vanjskih poslova te
   izaslanih i mjesnih zaposlenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u
   inozemstvu; Važna zadaća u sprječavanju korupcije u ministarstvu vanjskih
   poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima je senzibiliziranje
   zaposlenika za ovu temu, zaštita od mogućih opasnosti od korupcije i očuvanje
   visokih etičko-pravnih standarda kao sastavnog dijela svega rada u državnoj
   upravi“.
   Duboko vjerujući da vlasti i građani Republike Austrije, kao i Vi osobno, dijele
   navedeni stav kao jednu od važnih stečevina Europske Unije, slobodan sam
   naglasiti kako i većina mojih kolega u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova
   Republike Hrvatske dijeli takvo mišljenje, te da su mnoge kolegice i kolege
   zgroženi korupcijskom piramidom koju je u našem Ministarstvu izgradila gospođa
   Cvjetković, organiziravši funkcioniranje institucije na kvazi-stranačkoj podjeli
   na „naše“ i na „ne-naše“, pri čemu se „naše“ nagrađuje na lažiranim natječajima
   za odlazak na mandat u inozemstvo te protuzakonitim promicanjima u viša
   diplomatska zvanja, dok se „ne-naše“ nerijetko otvoreno diskriminira i proganja,
   sve do protuzakonitog izbacivanja s posla, uključivo i otvorene prijetnje za
   osobnu sigurnost, te uključivo i progon članova obitelji.
   Također, ovom sam prigodom slobodan i obavijestiti Vas da se uz ime gospođe
   Cvjetković u Ministarstvu vezuje i kršenje temeljnih ljudskih prava, što je kao
   takvo akceptirano i u priloženom službenom dopisu Ureda predsjednice Republike
   Hrvatske, a što ide, npr., čak i do otvorenih prijetnji smrću, poticanih od
   njezinih osobnih prijatelja i štićenika ogrezlih u „privatizaciji“ državnog
   proračuna. Istodobno, uz ime gospođe Cvjetković se, pored ostalih zlouporaba,
   vežu i zlouporabe korištenja diplomatskih putovnica, pa je tako, npr., poznat i
   slučaj kada je gospođa Cvjetković odobrila diplomatsku putovnicu i kolegi protiv
   kojeg se tog trenutka vodio kazneni postupak za ozbiljno kazneno djelo, te koji
   je kasnije pravomoćno osuđen na 8 mjeseci zatvora i po sili zakona posljedično
   izbačen iz državne službe.

   Vaša Ekselencijo,

   vezano uz podatke koje sam Vam dostavio te za koje vjerujem da će biti
   vrednovani sukladno visokim etičkim načelima, po kojima su i korupcija i kršenje
   ljudskih prava nepoželjni kako na razini naših dviju prijateljskih država tako i
   na razini zajedničke nam Europske Unije, slobodan sam iskazati i vjeru da će se
   donijeti odgovarajuća odluka kada je načelno u pitanju visoka predstavnička
   dužnost jedne veleposlanice te kada su pitanju visoki etički standardi koji se
   od takve osobe opravdano očekuju.

   S iskrenim poštovanjem,
   Davorin Zagorščak,
   ministar savjetnik

   Odgovorite na ovaj komentar
 5. Skeptik
  #5 Skeptik 17 lipnja, 2015, 06:46

  Teško će Pusić pored glavne ravnateljice UNESCO-a, Bugarke Irine Bokove postati glavna tajnica UN-a. Pusti balkanski snovi …

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. BRANKA
  #6 BRANKA 15 lipnja, 2015, 16:22

  SRAMOTA KO NAM PRESTAVA DRŽAVU.DORH BI TREBAO IMATI POSLA SA NJIMA DA SMO NORMALNA DRŽAVA.NAJVJEROJATNIJE NISMO DOK NAM PUSIĆKA DRŽI MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA,KOJA JE REKLA DA JE HRVATSKA IZVRŠILA AGRESIJU NA BOSNU.ZNA SE DA SE IZ BOSNEPUCALO NA HRVATSKU.NAŠI MEDIJI O TOME NE PRIĆAJU.NJIMA JE VEĆI PROBLOM KUKASTI KRIŽ NA TRAVNJAKU POLJUDA.PO SVOJ PRILICI TO JE DJELO ĆETNIČKE KLIKE.DA NAPAKOSTI HR.TO RADE OD 1918.
  ISTINA

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Dundo
  #7 Dundo 15 lipnja, 2015, 15:13

  Pusička ima četničku konkurenciju u ministarstvu vanjskih. Otac tvz. dubrovkinje Vesne Cvjetković je za vrijeme napada na Dubrovnik 1991.g. na prozoru svoje sobe imamo pripremljene 2 zastave za četnićke i JNA osloboditelje ako uđu u Grad Dubrovnik. Jednu srpsku i jednu jugoslovensku. Eto, ta gospođa sad ide u Beč da predstavlja Hrvatsku. Baš lijepo. Gdje je bila Budiši pamet kad ju je primio u članstvo HSLS-a dok su granate padale po Dubrovniku?

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Vojo
  #8 Vojo 15 lipnja, 2015, 07:43

  prava četnikuša

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Rigoletto
  #9 Rigoletto 12 lipnja, 2015, 21:39

  Nego, Pusićketina, šta ti kažeš na ovo : Treba javnost znati istinu i o pripadnicima četnika u njenoj obitelji? Čak ju je i Šešelj pohvalio…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • aquarius
   aquarius 18 lipnja, 2015, 21:01

   Ovo je samo jedan u nizu skandala U RH u MVEP RH I opcenito u ovoj truloj drzavi.
   Sve spomenute osobe su dno dna hrvatske diplomacije, a glavna Vesna pusic je je apsolutno zauzela mjesto najlosije misnistrice u povjesti ove banana drzave. jedini uspijeh ove zene je uhljebljivanje vlastitih kadrova, borba za jednakost spolova I demokracija zena. najzalosnije od svega je da ona iako je zenski spol nije uopce zena, a jos manje zenstvena..
   Ostale individue nije vrijedno spominjati. Dno dna.

   dno dna od zene I covijeksa. Unistila je sve od ionsko trulog MVEP RH.
   P

   Odgovorite na ovaj komentar
 10. Miricole
  #10 Miricole 11 lipnja, 2015, 15:47

  lobistica vuković je poznata u mvep po neuspješnoj kupovini za novčeke pravosudnog ispita tokom 1996-1998.g. jer je jako iskompleksirana što nema taj državni ispit i što ju je tadašnji ministar uprave mlakar poslao u večernju školu na dodatnu nastavu

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. simpo vranje
  #11 simpo vranje 10 lipnja, 2015, 10:33

  srboljubi ju drze pod kontrolom. zato je tako cesto u bg.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Air Serbia
  #12 Air Serbia 10 lipnja, 2015, 07:21

  šta se vi bre, hrvati čudite toj ženi. pa nju je stari i oronuli čića goldštajn razvaljivao na madracu sobe 211 hotela jugoslavija ured beograda još prije više od 10 godina. mrs. pusić je spremna na sve samo da dođe do svog cilja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. udarnarupa
  #13 udarnarupa 8 lipnja, 2015, 17:10

  Našoj Veci i njezinim bolesnim ambicijama možda bi pasalo i upražnjeno mjesto čelnice FIFA-e? I tu je dobra lova,puno nagradnih milja, a nedostatak kompetencije ona uvijek kompenzira viškom bahatosti i gluposti! Kako je ne vidim u FIFA-i, nezamislivo mi je da bude i čistačica u UN-u! Ako je UN spao na tako niske standarde, onda- jao svima!

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Bela
  #14 Bela 8 lipnja, 2015, 14:30

  Nema ta pojma u diplomaciji. Svaki dan za vrijeme radnog vremena (oko podneva) šeće svog mopsa na Trgu žrtava fašizma uz pratnju osiguranja.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code