BUDIŠA U GVOZDANSKOM

BUDIŠA U GVOZDANSKOM

10. siječnja, 2022.

Obilježavanju 444. obljetnice  obrane ostataka Hrvatskoga kraljevstva 13. siječnja 1578., i smrzavanju 300 branitelja u utvrdi Zrinskih,nazočili su jučer u nekadašnjoj kovnici novca plemstva Zrinskih članovi brojnih veteranskih,stradalničkih i povijesnih udruga iz cijele zemlje i inozemstva, uz ratne generale pobjedničke Hrvatske vojske generala Josipa Lucića, Marinka Krešića i Ljube Ćesića, nazočili su i brojni drugi javni i kulturni djelatnici.

Uz ostale, o dugoj osmanlijskoj i vlaškoj neuspješnoj opsadi četa Ferhat-paše i potrebi trajnoga obilježavanja povijesnih zbivanja u Pounju i njedrima Zrinske gore govorili su sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, sin junaka obrane Siska u Domovinskom ratu i dozapovjednika prve dragpvoljačke postrojbe ZNG-a 57. brigade, te Damir Borovčak, publicist – inicijator povijesno – vjerskoga pohoda u Gvozdansko.

Svetu misu za duše svih hrvatskih branitelja 1578., 1941., i 1991. predvodio je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz sisačkoga biskupa mons. dr. Vladu Košića. Na misi je bio prisutan i legendarni sveučilištarac Dražen Budiša. (J.F.) T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. FRANO-MARXISTA
    #1 FRANO-MARXISTA 20 siječnja, 2022, 22:47

    DRUŽE BUDIŠA KOLIKO SE POVIJESNO ZNA I PAMTI ,TO NIKADA NISU BILA POVIJESNA ,NARODNA ZNAMENJA,VEĆ PLEMANSKA ,KATOLIČKA POSLUŠNOST U KRŠČANSKO-KASTINSKOJ -ZLOČINAČKOJ SLUŽBI. I TAKO SU JEFTINO ,ZA KRŠČANSKU VJERU I TRADICIJU GUBILI GLAVE,KAO I SADA U SKORAŠNJEM STOLJEĆU STEPINČEVSKI TRIBALNO-ANTROPIDNI TALIBANI I TUĐMAN -ŠUŠKOVI-RUŠITELJI.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code